Žalbe Malog i advokata ispisane na oko 3.000 strana

0
Foto: Alo Dejan Briza

Siniša Mali, ministar finansija, podneo je žalbu Univerzitetu u Beogradu na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (NNV FON) u kojoj mu je izrečena javna osuda zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorskog rada, odbranjenog u toj ustanovi, piše Politika.

Mali je to potvrdio za ovaj list i istakao da su dodatne žalbe podneli i njegovi advokati, a žalbeni zahtevi su prosleđeni i NNV FON.

Samo jedna od tri pozamašne žalbe koje su Siniša Mali i njegovi advokati prosledili UB, i u koje je Politika delimično imala uvid, sadrži prilog od oko 2.000 strana, a sve zajedno ispisane su na oko 3.000 strana.

Osnovno što Mali i advokati ističu u žalbama, navodi list, jeste da se sam postupak utvrđivanja neakademskog ponašanja prilikom izrade njegovog doktorskog rada od početka vodi bez zahteva u odgovarajućoj formi.

“Niko nije dostavio zahtev u adekvatnoj formi i time niko nema svojstvo stranke koja je inicirala postupak. Takođe, nezvanično saznajemo, da se postupak vodi na osnovu dopisa koji je FON-u dostavio rektor Univerziteta u Beogradu. Taj dopis nikada nije dostavljen Siniši Malom na pisani odgovor. Sam postupak se, de fakto, vodi bez učešća Siniše Malog kao učesnika u njemu. Nijedna od dosadašnjih odluka nije dostavljena Siniši Malom, pa mu je samim tim uskraćena mogućnost da uloži žalbu”, navodi list niz zamerki koje Mali i advokati izriču na 2.000 strana.

U priloženim žalbenim zahtevima Malog i advokata, stoji i da na poslednji odluku Naučno-nastavnog veća FON nije dozvoljena žalba u skladu sa pravilnikom o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, ali je uprkos tome rektorka najavila da će o njenoj žalbi Odbor za etička pitanja UB odlučiti do 22. novembra.

“Na osnovu izloženog sledi da bi na eventualnu odluku dekana FON kojom se izriče mera, upravo Siniša Mali mogao da uloži žalbu zbog svih povreda postupka, a posebno opšteg prava da učestvuje u postupku u kojem se odlučuje o njegovim pravima i obavezama”, naglašeno je, između ostalog, u žalbenim dokumentima upućenim u Rektorat UB.

Kako Politika saznaje, pored ove žalbe upućene Rektoratu, Siniša Mali i njegovi advokati nameravaju da pišu odgovor na svaku podnetu žalbu, jer smatraju da nijedna nije dozvoljena, jer ih izjavljuju neovlašćena lica, kao i da nisu sačinjene u adekvatnoj formi.

 Izvor: Tanjug, Politika, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.