VUČIĆ: Srbija stabilna, ekonomski napredna i sigurna zemlja

0

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je danas, povodom 100 dana rada vlade, da uspesima smatra to što je Srbija stabilna, na dobrom putu, ekonomski napreduje, bezbednosno je sigurna i jedan je od stubova regionalne stabilnosti.

“Srbija se nalazi čvrsto na evropskom putu, čuvajući svoju nezavisnost, suverenost i dobre odnose sa svim našim prijateljima, Rusijom, Kinom,Turskom, SAD i druguih zemalja”, poručio je premijer, odgovarajući na pitanja novinara.

Kad je reč o izazovima za vladu u narednom periodu, najviše ga, kaže, brine rast dolara, kad je reč o ekonomiji, a u politici – regionalna i globalna nestabilnost.

“Nemamo veći problem, ali moramo da održavamo naš privredni rast”, rekao je Vučić.

A kad je reč o tome kojim je novim ljudima u svom kabinetu najzadovoljniji, premijer je rekao da je zadovoljan radom svih, uz opasku da novi ljudi uvek donose novu energiju.

“Imaju neku novu snagu, zadovoljan sam njihovim trudom i angažmanom”, ocenio je Vučić.

“Kada je reč o predsedničkim izborima, ne bavim se njima, niti ću da se bavim, iako se neki u Vladi time bave”, poručio je Vučić.

Ocenio je da je ponašanje opozicije u parlamentu vrlo neprimereno.

Naveo je da je Maja Gojković “divna, civilizovana i kulturna žena, koja je jedva izdržala jučerašnji dan”.

“Oni dolaze u klupe poslanika vladajuće većine, sa kojim ciljem, to se u Srbiji nikada nije dešavalo, sa jednim jedinim je moguće, da se izazove incident da bi došlo kasnije do problema i krvoprolića na ulicama Srbije”.

Najavio je i da će zakon o poreklu imovine biti donet do kraja ove ili početkom sledeće godine, dodajući da je to veoma težak zakon, ali da će, zahvaljujući tome kada je, ko i kako sticao imovinu, imati i veću poresku naplatu.

Vučić je rekao i da Srbija nema problema sa zatvorenicima iz Gvantanama koje je primila sredinom godine, te naglasio da će država uvek biti spremna za takvu vrstu međunarodne saradnje.

Vučić je novinarima rekao da je obaveza Srbije da se stara o njima, što je i prihvatila iz različitih humanitarnih razloga.

“Za sada nemamo velikih problema u vezi sa tim, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović se o tome postarao na pravi način”, rekao je Vučić na pitanje američkog novinara.

Na kraju mandata biću zadovoljan ako Srbija bude moderna zemlja i ako životni standard građana bude bolji.

Za takav cilj potrebno je da u narednim godinama imamo rast BDP-a veći od tri odsto i da je deficit ispod nivoa Mastrihta, odnosno ispod tri odsto.

“Biću zadovoljan ako izgradimo stotine kilometara auto-puta i hiljade kilometara drugih puteva i mostova, ako budemo imali punu stabilnost, nove bolnice, škole, bolji zdravstveni i obrazovni sistem, veće izdvajanje u kulturu u sport, moderniju poljoprivredu i bogatijeg seljaka…”, rekao je Vučić.

Dačić: Da osvojimo što više prijatelja,da ne izgubimo nijednog

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, na obeležavanju 100 dana Vlade, da je zadovoljan rezultatima koji su ostvareni u tom periodu i kroz šalu poručio da će se sa zadovoljstvom obratiti novinarima i na 1.000 dana, a zatim na po svakih 1.000 dana.

Dačić je konstatovao da Srbija u 2016. izgleda značajno drugačije nego pre nekoliko godina i da je to vidljivo na svim poljima.

Ministar je konstatovao da je Srbija došla u situaciju da može da razmišlja o smanjenju deficita, jačanju industrije i opštem društvenom rastu.

“Bez rasta BDP-a ne može da bude reformskih poteza koji ponekad nisu laki. To ne može da bude ni bez političke stabilnosti, i zato je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu koja ima tih nekoliko stubova na kojima se temelji društvo – stablne finansije, otvoren prostor za strane investicije, otvoren put ka evrointegracijama i članstvu u EU”, rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija značajno ojačala i svoju međunarodnu poziciju i da je danas kredibilan partner koji, istovremeno, brani i svoje državne i nacionalne interese.

“Trudimo se da osvojimo što više prijatelja, a da ne izgubimo nijednog”, poručio je Dačić.

Dačić: Ni pomenuo nije rekonstrukciju ili izbore,znači dobro je…

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić našalio se danas, na obeležavanju 100 dana Vlade, rekavši da je činjenica da premijer Aleksandar Vučić za to vreme nije spominjao rekonstrukciju vlade ili izbore, što je, kaže, dokaz da je Vlada radila dobro.

“Pozitivno je što posle dugog niza godina nije spomenuo rekonstrukciju Vlade, niti vanredne izbore, što znači da Srbija ide u dobrom smeru”, rekao je Dačić.

Na to je Vučić kroz smeh konstatovao “evo, šta njega brine”.

Pitanje za premijera – iz Kalifornije

Premijer Aleksandar Vucić danas je prvo pitanje na obeležavanju 100 dana rada vlade dobio iz Kalifornije, putem skajpa, od Vojina Živojinovića, kojeg je interesovalo da li to što je za današnje sumiranje rezultata odabran Naučno-tehnološki park znači da će vlada više ulagati u IT sektor i koliko će biti ulaganje?

“Novca imamo, ulagaćemo, najviše nam nedostaje nou hau”, rekao je premijer i dodao da nou hau (know how) preuzimamo od različitih zemalja.

Radićemo na tome što je više moguće, kaže, daćemo novac, koliko treba, i 400 ili 450 miliona.

“Naša želja je da izvočemo više od dve milijarde iz tog sektora. Moj odgovor je potvrdan. I uložićemo mnogo više”, rekao je premijer.

Živojinoviću je poručio da je dobro došao u svoju zemlju i da se nada da ćemo i od njega moći da učimo u budućnosti.

Živojinović je, kako je sam rekao, diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradum radio na Institutu Vinča, potom otišao u Nemačku, pa u SAD…

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.