Plate veće samo na osnovu rasta, a ne partijskog dogovora

0

Svako povećanje plata u javnom sektoru može biti zasnovano samo na rastu, odnosno na zdravim javnim finansijama, a ne na političkom dogovoru, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić.

“Ozbiljna država ne funkcioniše na partijskim dogovorima”, rekao je premijer novinarima i ponovio da država ne može, niti hoće da poveća plate bez realnog osnova.

“Ne mogu da vam povećam, da ste još toliki, da štrajkujete još sto godina, jer budžet nije ćup iz kojeg se vadi novac”, rekao je Vučić.

Ističući da Srbiju očekuju dobre godine, Vučić je rekao da će sledeće godine rast biti viši od 3,5 odsto, ali da građani nikada nisu zadovoljni.

“Povećavamo platu šest odsto, a oni traže 14 odsto. Dajemo pet odsto, a oni kažu dajte šest. Neki će imati plate veće nego ranije, neki će imati ono što su pre imali, jer imamo zdrave javne finansije”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je država ranije funkcionisala tako što predstavnici dve partije sednu i dogovore se o povećanju penzija deset odsto, a da se niko ne pita na osnovu čega su doneli tu odluku.

“Skoro su nam uništili zemlju time, penzione fondove su pojeli, razorili zemlju. Danas imamo zdrave finansije i to kažu sve svetske instuticije”, rekao je Vučić.

On je podsetio da će penzioneri sledeće nedelje dobiti po 5.000 dinara jednokratne pomoći.

Budžet za 2017. i razvojni i “štedljiv”

Budžet za narednu godinu biće delimično razvojni, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da očekuje više direktnih stranih investicija, nego ove godine, kao i rast veći od 3,5 odsto.

Ističući da Srbiju očekuju dobre godine, Vučić je rekao da će 2017. rast biti zasnovan i na investicijama i na povećanju izvoza i da će biti viši od 3,5 odsto.

“Pogodio sam prošle godine, rekao sam 2,8 odsto i bilo je 2,8 ili 2,9, za razliku od MMF i svih drugih. A sad vam kažem ići će preko 3,5 odsto”, rekao je Vučić.

Budžet će, dodao je, ipak i dalje jednim delom biti budžet štednje, jer je Srbija i dalje u programu MMF, ukazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Ćupriji.

Stoga je naglasio da svako povećanje plata u javnom sektoru može biti zasnovano samo na zdravim javnim finansijama, jer, kaže, ozbiljna država ne funkcioniše na partijskim dogovorima i plate ne mogu biti povećane bez realnog osnova.

Bank of China od 20. januara u Beogradu

Kineska banka (Bank of China) počeće 20. januara da posluje u Srbiji, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je novinarima u Ćupriji rekao da će Kineska banka iz Beograda pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i sve zemlje bivše Jugoslavije.

“Beograd i u tom smislu postaje centar i to je velika vest za nas”, rekao je Vučić.

Kinezi bez vize u Srbiji i pre Nove godine?

Premijer je najavio danas da će država pokušati da nađe zakonsko rešenje po kojem će kineskim državljanima i pre Nove godine biti omogućen dolazak u Srbiju bez viza.

Vučić je novinarima u Ćupriji rekao da će država videti postoji li zakonska mogućnost da se nekoliko dana pre 1. januara, kad će otpočeti bezvizni režim Srbije i Kine, biti moguće da se obezbedi ulazak građana Kine bez viza u Srbiju, čime bi bio povećan broj kineskih turista u našoj zemlji.

On je naveo da očekuje veliki broj kineskih turista u Beogradu tokom novogodišnjih praznika, a još više sledeće godine.

Sporazum o uzajamnom ukidanju viza dve zemlje, kojim je predviđeno da se vlasnici obicnih pasoša oslobode obaveze dobijanja viza za boravak do 30 dana, potpisan je nedavno u Rigi, a ta mera će stupiti na snagu 1. januara.

Nama i porodicama nezaposlenih je svako radno mesto važno

Nama je svako radno mesto svetinja, ukoliko se neko pita zasto premijer otvara pogon za 30 ili 70 radnih mesta, primetio je danas premijer Aleksandar Vucić i dodao da porodicama tih 30 ili 70, koji će dobiti posao, to svakako mnogo znači.

“Možda 30 ili 70 radnih mesta, a ovde će biti i 220, ne znaci mnogo nekome u centru Beograda, ali porodicama ovih ljudi koji će dobiti posao u novoj fabrici znači sve na svetu”, porucio je premijer, otvarajući danas fabriku kineske kompanije “Eurofiber” u Ćupriji.

On je posebno zahvalio kineskom ambasadoru Li Mančangu na tome što, kako je naveo, svakog dana dolazi u Vladu Srbije i što njegova zemlja ulaze u Srbiju.

Mi smo, dodao je, spoljnu politiku, ali i ekonomsku politiku vezali u velikoj meri za Kinu, rekao je premijer i zahvalio ambasadoru na njegovom trudu, bez cega, kaže, ne bismo mnogo toga ostvarili.

Vučić je rekao i da veruje da Ćupriju čekaju mnogo bolji dani, navodeći da je vlada spremna da pomogne izgradnju nove fabrike “Eurofibera” od 20.000 kvadratnih metara, te da subvencioniše otvaranje novih radnih mesta.

Kaže i da očekuje dolazak još većeg broja kineskih kompanija i u Ćupriju i u Srbiju, te da će pokušati da “izmoli” uvođenje aviolinije Šangaj-Beograd.

“Verujem da će u nareodnom periodu Kinezi da kupe više hotela u Beogradu i širom Srbije”, rekao je Vučić i poručio Kinezima da se u Srbiji osećaju kao kod kuće.

Građanima je poručio da nam ništa neće s neba pasti, već da moramo sami da radimo i zaradimo.

“Na prijatelje možemo da se oslonimo, pomoći će nam mnogo, ali samo vrednim radom možemo zemlju da uredimo, da Ćupriji vratimo nekadišnji sjaj, a posle toga i da napravimo da bude još bolja i lepša i sa mnogo više zaposlenih nego ikada ranije”, rekao je Vučić.

Gledaćemo da prestignemo Broza u putevima

Gledaćemo da u mandatu ove vlade prestignemo Broza u gradnji puteva, izjavio je premijer Aleksandar Vucić, odgovarajući na pitanje novinara.

A pitanje je, inače, bilo, da li je cuo izjavu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da je za njegovo vreme izgrađeno više puteva, nego za mandata aktuelne vlasti.

“Šta je tom čoveku”, bio je prvi komentar Vučića, a zatim je dodao:

“Znate, svi gradimo, jasno je gde imamo, a gde nemamo puteve, puteve ne možete da sakrijete u dzep”, prokomentarisao je Vučić i zatim nabrajao šta su na tom planu uradile prethodne vlasti.

“Imali smo Beograd- Šid- Adasevci, imali smo Beograd- Niš i Beograd- Leskovac…Šta je još mogao da uradi? Ništa nije uradio na istocnom kraku, na južnom kraku bilo je urađeno osam kilometara, dakle, to je osam ukupno”.

Milošević je, dodao je, završio deo od Feketića do skretanja za Žednik u Vojvodini, ali tamo je, kaže, najlakse graditi i zbog troškova i zbog manje problema s eksproprijacijom.

“U Vojvodini je najlakse graditi, ali, ‘ajde da kažete da je to sve 50 ili 60 kilometara, što je proporcionalno 20, možda čak 10 kilometara kroz Grdelicu”, naveo je premijer i nastavio:

“Ni kilometar nisu završili na Koridu 1, zapoceli su Ub- Lajkovac, a 15. aneks je pravljen kad smo mi preuzeli… Ni to nisu uradili”.

U vreme aktuelne vlasti, kako je naveo, otvoren je put Vladičin Han- Vranje od 25 kilometara, Grabovnica- Grdelica od 35…

“Otvorili smo i Čitluk- Crvena reka, 25 kilometara, plus ovih 41, plus Ub- Lajkovac i već to je dvostruko više nego u vreme i Tadića i Kostunice”, naveo je premijer, zapitavši se gde to nije dobro izracunao.

Jer, kako je naveo, zna svaku deonicu, svaki kilometar.

“Možemo da pustimo i Pirot- Dimitrovgrad, završavamo Grdelicu i u mandatu ove vlade pokušaćemo da prestignemo Broza po broju izgrađenih puteva”, zaključio je Vučić.

Ministri dobro, ja mogao i morao – i bolje

Premijer je ocenio danas, povodom 100 dana rada vlade, da su ministri radili dobro, a da je on mogao i bolje.

“Oni su pristojno i dobro radili, a ja sam mogao i morao uvek bolje”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Ćupriji, gde je prisustvovao otvaranju kinsekse fabrike “Eurofiber”.

S Jankovićem posle Nove godine, ja nemam slobodne dane

Vučić je poručio da će sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem moći da se sastane tek posle Nove godine, jer do tada već ima isplanirane obaveze.

Upitan da komentariše Jankovićevu izjavu da se godinu dana nije sastao sa premijerom, Vučić je rekao:

“Posle Nove godine, o tom potom…Kad se kandiduje, onda polako, onda ćemo neke druge stvari…”, rekao je Vučić.

Naveo je da ima mnogo obaveza do kraja godine, da nema nijedan neradni slobodan dan.

“Nemam neradne dane, a sada nemam nijedno slobodno popodne”, rekao je Vučić.
Nema brige za kontakte s Đulijanijem, ali sve zavisi od nas

Vučić je izjavio danas da će vlada Srbije imati dobre kontakte sa Rudijem Đulijanijem, koji slovi za kandidata za državnog sekretara u administraciji novog predsednika SAD Donalda Trampa, ali da ne treba zaboravljati da sve zavisi pre svega od našeg rada.

Vučić je, na pitanja novinara u vezi njegovog odnosa sa Đulijanijem, rekao da se inače svašta piše, pa čak i to da je platio da bi video aktuelnog predsednika SAD Baraka Obamu, iako, podsetio ke, Obamu nikada nije video, niti je išta ikada platio za tako nešto slično.

“Kod nas svako može da izmišlja šta god mu padne na pamet”, rekao je Vučić i zapitao kako će sada da prihvate da je Vucić dobar sa nekim, a lagali su da ne poznaje nikoga iz nove administracije SAD.

On je poručio građanima Srbije da mogu da budu spokojni, jer ćemo uvek imati i znanja i volje i umeća da ostvarimo dobar pristup sa svima i imamo prijateljske odnose.

Vučić je podsetio da je Đulijani jedan od prvih svetski značajnih ličnosti koji je podržao Beograd na vodi, i dodao da su takve stvari bitne a ne to da li ga je i gde vodio, kada je Đulijani bio u Beogradu.

Srbija može da razgovara sa svima i radimo na tome da imamo što više prijateljskih odnosa.

“Očekujem najviše od našeg rada. Zamislite da je neko od ovih stručnajaka, polupismenih, poznavao te ljude, pa ne bi mogli da živimo od njih. Polako, imaćemo dobre kontakte, ali sve zavisi najviše od nas”.

Andrej ništa loše nije uradio, kriv što mi je brat

Premijer Srbije je izjavio danas da za njegovog brata Andreja niko ne može da kaže ni da je nešto ukrao, niti da je bilo šta dobio od države, te da je njegova jedina krivica – što mu je brat.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa napisima u medijima o njegovom bratu, naveo da su izgleda otkrili rupu na saksiji, odnosno – da ima brata, Andreja.

On kao premijer, kaže, srećan je zbog toga što može nešto da uradi za svoju zemlju.

“To je divan posao” podvukao je premijer i dodao:

“A, zamislite da ste na mestu nekoga čiji je posao – samo kaži nešto ružzno o nečijoj porodici…A, videli ste, nigde ničega nema…”.

Da li mogu da kažu da je moj brat negde nešto uzeo, ukrao, nešto dobio od države, zapitao je Vučić.

“Ne mogu da kažu ništa, ništa od toga nije tačno. Ne interesuju ga funkcije. Kriv je što je moj brat, što me voli i što mi pomaže tako što se sreće sa aktivistima stranke koju vodim. Alal im vera kako su otkrili Ameriku, sve Kolumbo do Kolumba” dodao je.

Kako je rekao, nije se zbog toga ni najmanje uzbudio, to govori o njima, a ne o njemu.

“Samo napred, ja ću svoj posao da radim, a na kraju, narod uvek sve dobro vidi i procenjuje” poručio je premijer.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.