Vučić: Austrija podržava kompromisno rešenje

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Austrija podržava svako rešenje kosovskog pitanja do kojeg bi došle srpska i albanska strana.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Beogradu rekao da je Austrija priznala nezavisnost Kosova pre 10 godina, ali da je zahvalan austrijskom kancelaru na činjenici da Austrija podržava svako kompromisno rešenje.
“Spremni smo da se borimo za budućnost, ali za nas je važno da Srbija ne sme da bude ponižena, da albanska strana dobije sve. Ako je neko sprema da do takvih rešenja dođe, uvek će imati partnera za razgovor”, rekao je Vučić.
On je naveo da je pokušaj pronalaženja kompromisnog rešenja sa Albancima od vitalnog značaja za Srbiju, iako to, kako je naveo, mali broj ljudi podržava.
U tom smislu, izneo je podatke istraživanja Demostata, po kojem je se više od 60 odsto građana protivi dogovoru i bilo kakvom obavezujućem sporazumu sa Albancima.
“Tako i 2014, 2015. godine niko nije bio za teške reforme, ali danas pretpostavljam da bismo imali podršku 70 odsto ljudi”, naveo je Vučić.
Predsednik je rekao da je sa austrijskim kancelarom razgovarao i o situaciji u regionu, navodeći da su se saglasili da su mir i stabilnost najvažniji uslov za ekonomski napredak celog regiona.
Vučić je rekao da je austrijskog kancelara zamolio da pomogne Srbiji na evropskom putu, kako bi bio otvoren što veći broj poglavlja.
“Suština je u onome što ćemo doneti građanima, ali je to simbol našeg napretka ka EU i podrške Austrije, koja je predsedavajuća EU”, rekao je on.
Vučić i Kurc su razgovarali i o bilateralnim odnosima Srbije i Austrije koji su, naveo je predsednik, dobri na političkom nivou, još bolji na ekonomskom.
On je naveo da će prvi put ove godine trgovinska razmena dve zemlje preći milijardu evra, te da će biti još uspešnija u budućnosti.
Verujem da će Austrija koja je jedan od najznačajnijih investitora u ohrabriti investitore da dodatno ulažu u našu zemlju, saopštio je Vučić.
On je dodao i da su Srbi koji žive u Austriji pravi most između dve zemlje, te podsetio da je Srbija, uz pomoć Austrije, Nemačke i Švajcarske, uvela dualno obrazovanje.

Srbija spremna za nastavak dijaloga, kompromis potreba

Predsednik Srbije izjavio je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga u Briselu, ali da ne može da kaže kada će to biti.
“Mislio sam da će do sada razgovori biti nastavljeni, ne znam kada će ih biti i u svakom trenutku smo spremni za dijalog” rekao je Vučić.
Vučić je odgovarajući na pitanje austrijskih novinara, a u vezi sa razgraničenjem i “promenom granica”, ponovio da treba prvo videti gde ko vidi i smatra da su te granice, te da Austrija priznaje jedne, a Srbija druge, SAD jedne, a Ruska Federacija druge, Nemačka jedne – Kina druge, Italija jedne – Španija druge…
Kako je rekao, to pita i ljude u Srbiji.
“Imamo naš Ustav u kome jedno piše, ali kad ulazi u KiM dočekaju ga prelazi i nekakve granice između Srba i Srba koje su neki postavili 2011. godine”, napomenuo je Vučić.
On je dodao da je stoga i rekao da Srbi i Albanci zajedno treba, u skladu sa kompromisnim rešenjem, to da utvrde i dodao da smatra da je to logično, a da ako se misli da se postigne kompromis, mora ceo paket važnih pitanja da se rešava.
Istakao je da je zahvalan Sebastijanu Kurcu što je rekao otvoreno da je preduslov ulaska Srbije u EU rešavanje pitanja KiM, i da građani Srbije treba da znaju šta su uslovi.
Prema njegovim rečima najlakše je reći nećemo u EU, i “baš nas briga”, ali i ukazao da sa EU imamo 68 odsto robne razmene, a sa zemljama regiona koje takođe teže ka EU još 20 odsto.
Naveo je da je to ukupno 88 odsto i da treba da bude jasno i da u tom slučaju ne bi više imali investicija i ukazao da su onima koji najglasnije viču da nam ne treba Evropa deca upravo tamo i žive i školuju se na račun građana Srbije.
Vučić je takođe ponovio da smo “miljama daleko” od rešenja za KiM, ali i da to rešenje treba da bude u odnosima Srba i Albanaca.
On je rekao i da se sada pominje neko otvaranje “pandorine kutije” upitavši što se o tome nije mislilo 2008. godine kada je ta kutija otvorena.
Vučić je upitao i kako da građanima Srbije objasni da Albanci imaju pravo na samoopredeljenje, a da Srbi u Republici Srpskoj to nemaju, uz napomenu da je prvi koji se zalaže za teritorijalni integritet BiH i upitao po kom principu međunarodnog javnog prava da tako nešto objasni.
“Ne postoji taj princip”, podvukao je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da moli i austrijskog kancelara i sve druge da nam pomognu, da se razvijamo, napredujemo, školujemo našu decu i da budemo sve bolji i da nam pri tome nije potreban “zamrznuti konflikt” sa Albancima, jer nam onda niko u zemlji neće više ostati da živi.
I to što će neki pre nas, dodao je, “isprazniti” svoje teritorije neće nam ništa značiti jer šta će čemu teritorija bez ljudi.
“Niko živ neće da ostane na Balkanu zbog naših sukoba” upozorio je predsednik Srbije.
On je ponovio da je suština da Srbi i Albanci moraju da pronađu rešenje za nas, a ne za sve druge u Evropi i ocenio da bi to onda značilo mir 100 godina.
Međutim, dodao je, za tako nešto, za kompromis je potrebno dvoje, ali se tako nešto do sada nije dogodilo.

Kurc: EU da podrži rešenje, a ne da bude smetnja dogovoru

Austrijski kancelar izrazio je uverenje da je moguće doći do rešenja kosovskog pitanja u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da je stav austrijske vlade da treba podržati svaki sporazum koji vodi ka dugoročnom rešenju.
Kurc je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da zvaničan Beč smatra da, ako se dođe do sporazuma koji dugoročno može da obezbedi mir, neće stati na put tom dogovoru.
“Mi ćemo ga podržati. To je stav Vlade. Kako se meni čini, to je i većinski stav u EU. Ne može biti zadatak EU da u ovako ključnom procesu bude smetnja, već mora biti podrška. Ali smo svesni toga da je dug put do zajedničkog sporazuma”, odgovorio je Kurc na pitanje koja je crvena linija za Beč u postizanju dogovora Beograda i Prištine, u vezi inicijativa za korekcijama granica.
Austrijski kancelar je naglasio da je presudno da se dijalog ne samo nastavi, već i da dođe do uspešnog završetka.
Apelovao je na stanovništvo da podrži sve političare koji žele da se upuste u taj put.
Prema njegovim rečima, postoji jedinstvena prilika da se problem reši i istorija ostavi iza nas.
Kurc je podsetio da je pristup EU moguće realizovati samo ukoliko dođe do rešenja kosovskog pitanja.
“To je osnovni preduslov. Sasvim je presudno da se taj dijalog uspešno okonča. Bitni su nam miran suživot, da prošlost ostane prošlost, i da ovaj region bude stabilan i miran”, kazao je on.
Kurc je izrazio nadu da je takav uspeh moguć, a kao prijatelj regiona, kako je kazao, ubeđen je da Zapadni Balkan zaslužuje da postane deo EU.

“Kao uvereni Evropljanin, EU će biti potpuna tek kada države Zapadnog Balkana bude njen deo”, podvukao je on.
Istakao je da Austrija, kao predsedavajuća Savetom EU, čini sve kako bi se države Zapadnog Balkana, naročito Srbija, još više približile EU.
“Zajedničko je stremljenje da u ovoj polovini godine budu otvorena dodatna poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom”, rekao je on.
Kurc je, takođe, pohvalio ekonomske uspehe Srbije.
“Čestitao sam predsedniku Vučiću na razvoju Srbije. Privredni rast od više od četiri odsto je veoma impresivan rezultat za Srbiju, i to je nešto što bi i mi i druge zemlje u EU želeli da imaju kod sebe”, kazao je on, navodeći da su osnova toga bile teške reforme koje je Vučić pokrenuo 2014.godine.
Kurc je podsetio da Austrija i Srbija imaju prijateljske odnose, dobru saradnju, a da postoji i posebna ljudska povezanost, jer u Austriji živi više stotina hiljada Srba i Austrijanaca srpskog porekla, koji su most između dve zemlje.
On je podsetio da su i brojna austrijska preduzeća aktivna u Srbiji, da je 400 kompanija iz Austrije stvorilo oko 20.000 radnih mesta u Srbiji.

Značajna podrška Zapadnog Balkana u sprečavanju migracija

Austrijski kancelar istakao je da su zemlje Zapadnog Balkana pružile veliku podršku u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima.
Kurc je zahvalio predsedniku Srbije, ali i svim ostalim u regionu, na podršci u zaustavljanju ilegalnih migracija.
On je, odgovarajući na pitanje o istupanju Austrije iz Sporazuma UN o migraciji, ukazao da je 2015. u Austriju došlo milion ljudi, od kojih je 900.000 podnelo zahtev za azil, dok su Sjedinjene Američke Države, koja je znatno veća od Austrije, u istom periodu imale 70.000 zahteva za azil.
“To je bilo veliki izazov za našu zemlju i za celu EU”, podvukao je Kruc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
Kaže da su za vreme migrantske krize zemlje Zapadnog Balkana u velikoj meri podržale EU da se izbori sa ilegalnim migracijama i trgovinom ljudi.
“Govoreći kao predsedavajući Savetom EU, borba protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija je veoma pouzdana sa partnerima Zapadnog Balkana”, zaključio je Kurc.
Kurc danas boravi u poseti Beogradu, gde će razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić.
Ovo je već druga poseta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom periodu.
Pre nekoliko nedelja predsednik Austrije Aleksander van der Belen je posetio Beograd, na poziv srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog meseca planirana je i poseta predsednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.
Iz Beograda, Kurc večeras putuje u Prištinu, gde su, u utorak, planirani razgovori sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.
Na Kosovu, Kurc će posetiti i austrijske vojnike pri Kforu.
Na Kosovu je trenutno stacionirano 417 pripadnika austrijske vojske.
Austrijski kancelar poručio je pred posetu Srbiji da je EU potpuna tek kada joj budu pristupile zemlje Zapadnog Balkana.
Kurc je na svom tviter nalogu objavio video poruku u kojoj je istakao da je Austrija sa Zapadnim Balkanom “politički, ekonomski, kulturno i posebno ljudski tesno vezana”.
“Zapadni Balkan nam posebno leži na srcu i naš je važan ekonomski, politički partner, sa kojim smo posebno ljudski vezani. Zbog toga taj region, i za vreme predsedavanja EU, ima našu punu podršku”, naglasio je on.
Iz austrijske vlade je saopšteno da će Kurc, tokom posete Beogradu, a sutra i Prištini, razgovarati, pored bilateralnih odnosa, posebno o približavanju Zapadnog Balkana EU.

Izvor: Tanjug,rtv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.