Vučić: Albanci su spremni da plate svaku cenu , a mi…?

0
Foto: predsednik.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za RTS još jednom rekao da je nemoguće održavanje statusa kvo na Kosovu.

Zabrinut je zbog istraživanja koja pokazuju da se građani Srbije većinski zalažu za održavanje zamrznutog komflikta. Moja borba je kao borba Davida pred Golijatom, rekao je Vučić.
Aleksandar Vučić je rekao da se zalagao za kompromisno rešenje.
“Moja borba je bila bukvalno kao borba Davida pred Golijatom”, rekao je Vučić navodeći da je Golijat ceo zapadni svet i Albanci. Naveo je da ga istraživanja o podršci koju imaju on i njegova partija ne brinu jer pokazuju da je ona na istorijskom maksimumu.

Albanci su spremni da plate svaku cenu, a mi…?

Vučić je izrazio veliku zabrinutost što građani Srbije ne žele rešavanje kosovskog problema i ne znaju s čim se suočavamo, a Albanci su, kaže, spremni da u potpunosti zaokruže svoju državnost i spremni su da plate svaku cenu, da to urade na svaki način.
Vučić je, u emisiji “Oko”, kazao da ga zabrinjava istraživanje koje pokazuje da građani misle da možemo da držimo status kvo.
“To je nemoguće. Mi se suočavamo sa željom Albanaca da u potpunosti zaokruže svoju državnost. Spremni su da plate svaku cenu, da to urade na svaki način. Da li se upitamo svi, da li smo mi spremni da i mi to platimo”, upitao je on.
Vučić je naglasio da se ne može držati zamrznuti konflikt ni između Rusije i Ukrajine, da može samo do sledećeg broda, stradalog u Lugansku, Donjecku ili nekom drugom kraju.
“Ko vam garantuje da ćete držati status kvo. Niko to ne želi, Evropa, a ni svet, ne žele ni Albanci, kojih je trenutno na KiM 91 do 92 odsto, a već imaju potvrđenu državnost od starne stranog zapadnog sveta”, rekao je on.
Vučić je upitao šta bi trebalo da radimo, ukoliko dođe do bilo kakvog sukoba.
“Da se radujemo što će srpska vojska ući i rizikovati sukob sa NATO, ili da kažemo uđite pobijte naš narod. Zato sam sve vreme govorio “ajmo da pronađemo kompromisno rešenje”, bez rešenja ulazimo u ogromne probleme za naš narod”, poručio je on.
Odgovarajući na pitanje da li je loša politika u proteklom veku kriva za problem sa Kosovom, Vučić je odgovorio da zaboravljamo da smo prvi put, posle Prvog balkanskog rata preuzeli ono što nam je pripadalo – kosovski vilajet stavljamo pod svoju kontrolu.
“Ljudi misle da je bilo naše od pamtiveka, ali to ne odgovara istini. Imali smo probleme od Berlinskog kongresa, uspostavljanje prve Prizrenske lige, borili smo se uvek za ovaj prostor, a iz decenije u deceniju smo gubili”, rekao je Vučić.
Već 1991.smo imali svega 17 odsto stanovnika na KiM, ukazao je on.
Naveo je da su Albanci bili veoma disciplinovani i sve davali za svoju kosovsku državu, a mi Srbi smo mnogo bili skloni kompromisima, mnogo napuštali KiM.

Šta je plan za Kosovo?

U intervjuu za RTS na pitanje šta je bio tačno njegov plan za Kosovo, Vučić kaže:
“Kako ste to mogli da čujete do kraja usred razgovora o nečemu, sad ti razgovori i ne postoje, ne znam ni šta bih ponudio narodu.To je bila moja borba kao Davida pred Golijatom koji se zove ceo zapadni svet i Albanci zajedno, da dobijemo nešto za Srbiju i srpski narod.”
Na pitanje da li je bio nadomak toga, on odgovara da nije, ali da su neki počeli da slušaju.
“Ali, sam shvatio da to u Srbiji niko nije želeo. Kažem vam da ćemo mnogo više problema imati od toga…Nismo želeli da razumemo svoju poziciju. Danas je naša ekonomska situacija bolja, voda nam je do brade, a ne kao ranije do nosa, a mislimo da možemo sve, pa i ono što ne možemo”, kaže on.
Kaže da dobro poznaje Srbiju i razume šta narod kaže i poručuje, ali da se ne upravlja time, već onim što vidi i čuje, jer mu je dostupno da vidi i čuje nešto više od drugih.
Kako kaže, postavljalo se i pitanje da li on želi dobro Srbiji, iako je posvećen onom što je najbolje za zemlju i narod.
“Ko mi je verovao da ćemo imati rast, ekonomiju koju hvali MMF? Da li je tada neko stvarno mislio da penzionerima želim zlo? Ne, mislio sam dobro, da imamo jaču zemlju koja može da zastupa nacionalne interese, koja može da se bori za KiM, da traži nešto za narod, a ne samo da čekaju da formalno priznamo nezavisnost.

Da ne izgubimo ništa što već nismo, a nešto da vratimo…

Mi moramo da vodimo pametnu politiku, da budemo tvrdi, da ne izgubimo ništa što već nismo izgubili odavno, a nešto da vratimo, a tu ne mislim na teritoriju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
On je u razgovoru za RTS izjavio da u Srbiji imamo problem da definišemo šta je to realno što možemo da dobijemo po pitanju Kosova i Metohije.
Vučić je rekao da s druge strane imamo i problem jer o rešenju za Kosovo razgovaramo sa neodgovornim i neozbiljnim ljudima, koji ne poštuju nikakav dogovor.
Takođe, ozbiljan problem je i to što EU nije uvek pravična prema Beogradu i što se ne ponaša neutralno po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, što dovodi do najniže podrške EU ikada u našoj zemlji, rekao je Vučić.
“To je za nas najveća opasnost. Bez obzira na bezobrazluk Albanaca, neodgovornost, drskost, pretnje i pritiske, mi moramo da se borimo da ostanemo na evropskom putu, jer ako sami izađemo iz šina, ne može voz da ide po njima”, rekao je Vučić.
On navodi da je EU trebalo da reaguje kada je Priština za deset odsto povećala carine, ali da nisu, te upitao da li je rešenje da kažemo da nećemo u Evropu zbog toga.
Vučić je naveo i da Albanci imaju podršku EU, ali i upitao da li mi, nakon što su danas Albanci najavili veliku Albaniju, treba da najavljujemo veliku Srbiju.
“Molim ljude da vodimo pametnu politiku. Podrazumeva se da budemo tvrdi, da ne izgubimo ništa što već nismo izgubili odavno, a nešto da vratimo, tu ne mislim na teritoriju… Da budemo obazrivi i odgovorni, da radimo na ekonomiji, obrazovanju, rastu, našoj kulturi i jeziku”, rekao je Vučić.

Da gradimo poziciju za snažniju i uspešniju Srbiju

On je istakao da ne treba da sanjamo o objedinjavanju svih Srba u jednoj državi, ali možemo i moramo da ih ekonomski i kulturno objedinimo, da svi govorimo istim jezikom, da svi nosimo istu, srpsku košulju…
Moramo da podižemo našu ekonomiju, naš jezik, da našu prošlost obeležavao i kroz nju učimo na greškama, da se borimo za poštovanje naših žrtava, da ih ne bude u budućnosti, i da čuvamo šta imamo i polako gradimo poziciju za bogatiju, snažniju i uspešniju Srbiju, kaže predsednik Srbije.
Vučić je u intervjuu za RTS, upitan ima li danas u Srbiji tako velikih, ostvarivih ideja poput one o Vojvodini u Srbiji od pre više od jednog veka, rekao da Srbija posle dugo vremena ima velike ideje, koje polako uspeva da definiše, iako će, kako je primetio, biti još mnogo otpora tome.
Podsetio je da je o tome govorio i juče u Novom Sadu na svečanosti obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbije i ponovio da će Srbi teško da objedine sve nacionalne teritorije, odnosno da je to gotovo nemoguće.
“Ne treba o tome da sanjamo, da imamo jednu državu svih Srba, ali možemo i moramo da ih ekonomski i kulturno objedinimo, da svi govorimo istim jezikom, da svi nosimo istu, srpsku košulju…”, rekao je Vučić.
Kako je rekao, Nemce su, i kada su gubili Keninzberg, današnji Kalinjingrad, i Strazbur, pa i Prag, 1848. godine u jezičkom smislu, držali jezik, Gete, Šiler, braća Grim…
“Moramo da podižemo ekonomiju, naš jezik, kroz našu prošlost da učimo na greškama, da je obeležavamo, da se borimo za poštovanje žrtava iz prošlosti, da ih ne bude u budućnost, da čuvamo šta imamo i polako gradimo poziciju za bogatiju, snažniju i uspešniju Srbiju”, poručio je predsednik.
To je jedino što možemo i smemo da uradimo, a sve drugo je put u propast i nestanak Srbije, podvukao je.
“A, ja da vodim Srbe da ratuju za Mostar, Sarajevo i ne znam šta… ne pada mi na pamet, neću u tome da učestvujem nikada”, naglasio je Vučić i dodao da danas moramo da sagledamo teške lekcije iz prošlosti.

Da su ubili Radoičića ko bi dokazao da on nije ubio Ivanovića

Da su ubili Milana Radoičića pre dva dana, ko bi dokazao da on nije ubio Olivera Ivanovića, upitao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje u vezi sa slučajem Milana Radoičića.
Vučić je naveo da je Radoičić, koji je od strane nekih stranih službi i od strane nekih medija označen kao ubica, prihvatio poligrafsko ispitivanje, za razliku od nekih u Srbiji koji u pojedinim ranijim slučajevima to nisu želeli, i da je prošao poligraf.
Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića i srpska policija, dodao je, od danas može sa sigurnošću to da tvrdi.
“Ne samo da ga nije ubio, nego nije učestvovao ni u organizovanju, logistici, pomaganju, podstrekavanju. I šta ćemo sad?”, upitao je predsednik.
Kako je rekao, kada ne bi više bilo Radojčića, onda bi mogli da nađu nekog ko će da prizna da je povukao oroz, pošto Radoičić nije mogao.
“A, onda zakačićemo zvaničnom Beogradu, imaćemo dovoljno podrške od protivnika vlasti u Beogradu… Poput Đilasa, koji kaže da su isti Beograd i Priština. Na takve oni računaju, da mogu u svakom trenutku da kažu – on je, Radoičić ubio… Ko bi nas tu oprao…”, rekao je Vučić.
Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednik Vučić je rekao da je on ubijen na isti dan kada su raspisani izbori u Beogradu i da je neko birao poseban momenat i trenutak i da će se ustanoviti zašto.
Podsetio je i da je Radoičić već ispitan, još 21. februara ove godine, u Kosovskoj Mitrovici.
Pre dva dana su hteli da ga ubiju, došli su, kaže, sa 52 čoveka na glavni ulaz i sa još 25 u garaži i dvadesetak njih u logistici.
Dodaje i da je ucenjivan i drugi čovek, pripadnik narko-klana koji je uhapšen po poternici Crne Gore i da je njemu nuđeno da optuži Radoičića kako bi upakovali celu priču i optužili zvanični Beograd.
Ukazao je da je Milan Radoičić bio uvek prvi na braniku severne Mitrovice i da je bio čovek broj jedan za odbranu severne Mitrovice.
Sad kada, kako je primetio, “nema” Radoičića, onda je tu Ivanovićeva sekretarica, kojoj je, inače, određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, uz obrazloženje da je osumnjičena za “pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo”.
“Zamislite da je sekretarica htela da ubije svog šefa… Je l’ vi verujte.. da je ona učestvovala u zaveri i sve su lepo upakovali…”, primetio je.
Na pitanje zašto je izabran ovaj tajming za krizu na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da je to zato što u Prištini vide da Srbije neće da odustane, a oni bi želeli da po svaku cenu dobiju priznanje.
“Neće ga dobiti nikada”, ponovio je predsednik.

Izvor: RTS, Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.