STEFANOVIĆ: Država će na kriminal odgovoriti snažno i beskompromisno

0

Pojedine interesne grupe u Srbiji bi najviše volele kada bi Srbija mogla da se vrati u neka prethodna vremena, ali će država na to odgovoriti snažno i beskompromisno, izjavio je potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović.

Prema njegovim rečima, pojedine interesne grupe najviše bi volele kada bi Srbiju mogle da se vrate u neka prethodna vremena.

“Bilo je pokušaja da se mafijaški obračuni prenesu na ulice Beograda i drugih gradova kako bi se ojačao njihov kriminalni uticaj i ostvarili njihovi kriminalni ciljevi. Međutim na to ćemo odgovoriti snažno i beskompromisno i nećemo dozvoliti da se bilo ko na takav način ponaša prema Srbiji i njenim građanima”, istakao je Stefanović.

On je na otvaranju Međunarodne konferencija ministara unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Makedonije, na kojoj će biti predstavljen zajednički izrađena Regionalna procenu pretnji od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), rekao da Srbija ima ima kapaciteta i da je spremna da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom.

“Presekli smo više lanaca trgovine narkoticima i samo ove godine zaplenili smo više od 2,5 tone narkotika. Razbijeni su kanali krijumačarenja droge u Srbiji i zemljama Zapadne Evrope, u saradnji sa našom policijom otriveno je nekoliko laboratorija za uzgoj marihuane”, rekao je Stefanović u Hajatu.

Samo ove godine Kriminalistička policija je procesuriala 12 organizovanih kriminalnih grupa sa ukupno 104 člana koje su se bavile pre svega krijumčarenja narkotika, ljudi, nafte i delima iz oblasti iz oblasti visokotehnološkog kriminala, naveo je ministar Stefanović.

Konferenciju organizuje Misija OEBS-a u Srbiji u okviru projekta “Jačanje kapaciteta za stratešku analizu i stratešku procenu u Upravama kriminalističke policije Ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije”, pod finansijskim pokroviteljstvom Švajcarske.

Stefanović je kazao da je taj projekat dobra stvar za region ističući da je zajednička poruka da su te zemlje spremne potpuno da se uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i da imaju snagu da u tome pobede.

Ministar je ukazao da je organizovani kriminal najopasniji vid kriminala i da može da prodrije temelje pravne države i oslabi poverenje građana.

Organizovni kriminal ne poznaje granice i zato odgovor ovih zemalja mora da bude jedinstven rekao je Stefanović na konferenciji, kojoj prisustvuju ministri unutrašnjih poslova Makedonije i Crne Gore Oliver Spasovski, i Goran Danilović, ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori Filip Ge, šef prvog sektora operacija pri Delegaciji Evropske Unije u Srbiji Nikolas Bizel i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio.

Stefanović ističe da se to ne sme koristiti u dnevno političke svrhe i da je potreban stabilan region.

“Zato moramo da sarađuemo intenzivno i koordinisano. Ovo je početak novog prisutupa, primenićemo najbolje primere prakse iz razvijenih zemalja Evrope, možemo da pokažemo da nećemo da budemo zemlja koje će dospustiti kriminalcima da budu jači od drzava, pa čak ni iluziju da mogu da postanu jači od države”, naglasio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, izrada regonalne procene je još jedan korak u sagladavanju organizovanog kriminala i važno je da se obezbedi stabilno okruženje za evropsko integrisanje i napredak, kao i stabilno poslovanje stranih investitora.

“Nema ekonomskog napretka u državama koje su nestabilne, u kojima postoji kriminal i korupcija”, naveo je Stefanović.

Na konferenicji je predstavljena publikacija koja pruža sveobuhvatan strateški pregled postojeće situacije u oblasti organizovanog i teškog kriminala u regionu.

Regionalna procena pretnji od teškog i organizovanog kriminala, izrađena pa metodologiji i uz podršku stručnjaka Evropola, prvi je pokušaj ove vrste u ovom delu Zapadnog Balkana, da se predstavi strateška procena rizika i pretnji teškog i organizovanog kriminala po bezbednost.

Proces izrade SOCTA publikacije i procene same po sebi predstavljaju značajan doprinos operativnoj i strateškoj saradnji triju zemalja.

Projekt traje od marta 2014. do decembra 2016. godine, a njegova vrednostt je 384.446 evra.

Projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC u okviru Švajcarskog regionalnog programa za saradnju policije na Zapadnom Balkanu.

Projekat relalizuje Misija OEBS u Srbiji, u saradnji sa Misijom OEBS u Crnoj Gori i Misijom OEBS u Skoplju, a u partnerstvu sa Evropolom.

Korisnici projekta su ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.