Skupština sutra o sprečavanju nasilja u porodici

0

Skupština Srbije počeće sutra novu sednicu na čijem dnevnom redu će biti i Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji bi trebalo da omogući bržu reakciju države u slučajevima nasilja u porodici izricanjem hitne mere udaljavanja nasilnika.

Taj zakonski predlog danas je razmatralo više skupštinskih odbora, a državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić je rekao da je novim rešenjima predviđeno da državni organi, pre svega policija proceni rizik i na osnovu toga nasilniku izrekne meru udaljavanja iz porodice na 48 sati i zabranu pristupa.

Za nasilnika je, kaže Ilić, predviđena I zatvorska kazna od 60 dana u slučaju da prekrši hitnu meru udaljavanja iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, a nova rešenja treba da još više da zaštite žrtvu porodičnog nasilja.

Velika novina predloženog zakona, prema rečima Ilića, jeste vođenje evidencije nasilnika i onih protiv kojih je bilo prijava za nasilje u prodici.

Na sednici odbora za ljudska I manjinska prava I ravnopravnost polova čula su se I mišljenja da bi evidencija nasilnika trebalo da se trajno čuva, a ne samo pet godina kako je predviđeno predloženim rešenjima.

Novi zakon, kako je naveo Ilić, treba da omogući bolju koordinaciju državnih organa i razmenu informacija, a predviđa obuku državnih organa za postupanje u predmetima nasilja u porodici.

Predsednik Odbora za ljudska I manjinska prava I ravnopravnost polova Meho Omerović rekao je da je država pokazala spremnost da se obračuna sa nasiljem u porodici, te da novi zakon daje mogućnost da se problem “saseče”.

Omerović je naveo da je sprečavanje nasilja u porodici na vrhu prioriteta, te da je odbor ukazivao na taj problem I alarmantnu situaciju sozbirom na veliki broj žena koje su stradale u porodičnom nasilju.

Na sednici tog odbora bila je I Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, nevladine organizacije koja se 20 godina bavi problemom nasilja nad ženama.

Ona je navela da je elektronska evidencija nasilnika odlično rešenje I da treba da se čuva trajno, ali i da se predložena zakonska rešenja moraju precizirati kako bi mogla da se primene u praksi.

Ignjatović je istakla da zakon u obliku ku kome je predložen nema obavezujuću snagu, te da u tom smislu treba predvideti disciplinsku odgovornost predstavnika državnih organa koji ne postupaju po zakonu.

Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao I još tri zakonaska predloga koja će se naći na novoj sednici parlamenta koja počinje sutra, razmatarali su I odbori za ustavna pitanja I zakonodavstvo, za pravosuđe, i za evropske integracije.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice biće I izmene Krivičnog zakonika, Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i izmene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu prihvatili su danas većinom glasova predlog predsednika Odbora Petra Petrovića da parlament obavi zajedničku načelnu raspravu o svim predloženim zakonima.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić rekao je na sednici Odbora za pravosuđe da su sva četiri predloga zakona sistemski povezana, te da Krivičnog zakonik ima najveći broj izmena, kojima se tretiraju krivična dela protiv privrede i protiv službene dužnosti, a sa ciljem borbe protiv korupcije.

Kako je naveo Ilić, izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela odnose se na izmene koje se tiču usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom EU.

Odbor za ustavna pitanja I zakonodavstvo razmotrio je predložene zakone i ocenio da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.