Pastor: Ostajem na čelu Skupštine APV

0

Savez vojvođanskih Mađara nastaviće koalicionu saradnju sa Srpskom naprednom strankom; biće deo parlamentarne većine na svim nivoima vlasti; u izvršnoj vlasti u republici će dobiti nekoliko mesta državnih sekretara; SVM će dati predsednika Skupštine Vojvodine i da će prvi čovek parlamenta ponovo biti Ištvan Pastor.

Sažeto, to su rezultati jučerašnjeg načelnog dogovora o novoj vladi između predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i lidera SVM Ištvana Pastora u Beogradu.

Posle razgovora, koji je trajao pedesetak minuta, Pastor je izjavio za naš list da je potpuno zadovoljan prvim krugom načelnog razgovora dodajući da se očekuje još jedan, a možda i nekoliko razgovora o detaljima. Upitan da li je bio konkretan razgovor i o sastavu nove vojvođanske administracije i o datumu održavanja konstitutivne sednice Skupštine Vojvodine Pastor je rekao da je konkretno dogovoreno samo u smislu da SNS i SVM zajedno učestvuju u novoj izvršnoj vlasti pokrajine, dok o datumu održavanja konstitutivne sednice Skupštine Vojvodine nije bilo reči, ali kako je Pastor izjavio za “Dnevnik” krajnji rok za sazivanje sednice bi mogao da bude 2. avgust.

– Maksimalno sam zadovoljan. Nisam imao uopšte dilamu oko toga kakav će razgovor biti i da li će ispuniti očekivanja. Ono što svakako mogu da kažem da su se očekivanja obistinila što se tiče otvorenosti i sadržajnosti razgovora, a istovremeno moram i to da kažem da su očekivanja i nadmašena što se tiče atmosfere, prijateljstva i sadržinske razgranatosti razgovora, koji je trajao pedesetak minuta – rekao je Pastor. – Ovo je u suštini bio prvi načelan razgovor iza kojeg bi trebalo da usledi još jedan, a možda čak i više razgovora na kojima će se razgovarati o detaljima. Verovatno svi ti razgovori neće biti sa predsednikom nego s ljudima koje eventualno bude imenovao.

Na pitanje s kojim očekivanjima je SVM išao na razgovor, Pastor je najpre podsetio da posle održanih izbora i proglašenih rezultata predsednik Republike je u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima i obavezama krenuo u konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka, odnosno lista koji su ušli u parlament. Susret sa predsednikom, kako je Pastor dodao, imao još jednu, drugu dimenziju naime, pored toga što su sa predsednikom Republike koji je i predsednik SNS- a razgovarali o državnom nivou valsti, razgovarali su i o drugim nivoima vlasti..

– Ono što je načelno dogovoreno u odnosu na sve nivoe da ćemo nastaviti partnerski odnos koji smo izgradili u prethodnim godinama na istim principima kao i do sada, jer su se ti principi i ta saradnja bili dobri – istakao je Pastor. – Dogovorili smo se da ćemo u političkom smislu tu podlogu naše saradnje potvrditi koalicionim sporazumom kao što je to bilo i do

sada. To će biti predmet razgovora sledećom prilikom i dogovoreno je da ćemo danas naš predlog koalicionog sporazuma dostaviti predsedniku. Polaznu osnovu koalicionog sporazuma čini naš izborni program. Očekujem da ćemo uspeti da postignemo dogovor oko elemenata sporazuma kao što je to bilo i do sada. To nam je bitno jer je to nama uvek bio putokaz.

O mestima u izvršnoj vlasti

Pastor je naveo da što se tiče izvršne vlasti SVM želi da dobije mesto državnih sekretara.

– Predsednik je molio da razmislimo i o tome da SVM uzme učešće u izvršnoj vlasti na nivou ministra, ali ne mislimo da smo mi za to spremni i sposobni, niti misilimo da je to u toj meri prioritet. Mislimo da je primerenije za nas, odgovornije i racionalnije ako učestvujemo u izvršnoj vlasti na nivou državnih sekretara. Nismo razgovarali o broju državnih sekretara, ali će ih biti sigurno više nego u protekle četiri godine. Što se tiče pokrajinskog nivoa konkretno je dogovoreno da SVM sa SNS čini parlamentarnu većinu i da zajedno učestvujemo u izvršnoj vlasti. Takođe je konkretno dogovoreno da SVM u mom liku da predsednika Skupštine Vojvodine – rekao je Pastor.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.