Otvaranje novih pregovaračkih poglavlja do kraja godine

0

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da naša zemlja do kraja godine može da otvori tri ili četiri nova poglavlja u pregovorima sa EU, ali da su gotove i pregovaračke pozicije za još neka poglavlja.

Joksimović je istakla da je pregovaračka pozicija za Poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge, upućena Evropskoj komisiji u Brisel još pre nekoliko nedelja.

Ona je objasnila da poglavlje koje će biti na dnevnom redu ne određuje Evropska komisija već naša agenda, odnosno naše institucije i Pregovarački tim koji rade na pripremi pregovaračkih pozicija, pri čemu ono prolazi određene procedure od Konventa, preko parlamenta do Vlade, pa se onda šalje radnim telima u Brisel.

Joksimović je ukazala na to da je set finansijskih usluga vrlo dobro razvijen u Srbiji, zbog čega očekuje saglasnost dosta država članica, a što znači da postoji mogućnost da i Poglavlje 9, pored poglavlja 6, 30 i 33 bude otvoreno.

Ona je objasnila da će potrošači i korisnici finansijskih usluga iz bankarstva, osiguranja, platnog prometa biti zaštićeniji i da će ta oblast biti unapređena.

Postoji mogućnost za razvoj sistema dobrovoljnih penzijskih fondova, zatim povećanje nivoa zaštite svih korisnika paketa usluga bankarskih kredita, osiguranja, platnog prometa, tako da je to jedno poglavlje koje je konkretno i dodatno će urediti set finansijskih usluga na našem tržištu, istakla je Joksimović.

Ona je prenela da je danas završena procedura u Skupštini Srbije i za Poglavlje 13, koje se odnosi na ribarstvo, i istakla da će naša pregovaračka pozicija biti usvojena na narednoj sednici Vlade.

Vrlo je važno to poglavlje jer smanjuje prostor za nelegalno ribarstvo i uvodi lovni sertifikat, pri čemu se još više mogu koristiti fondovi za unapređenje ribarstva i ribnjaka, dodala je Joksimović.

Ona je izrazila nadu i da će “non pejper” o ispunjavanju akcionih planova iz poglavlja 23 i 24 uskoro, verovatno sredinom ili krajem novembra, biti pred zemljama članicama i da će biti dovoljno dobar u odnosu na sve aktivnosti koje je Srbija imala.

Joksimović je podsetila na to da je za Poglavlje 6, koje se odnosi na kompanijsko pravo, pregovaračka pozicija poslata tokom leta, istakavši da ono uređuje jednak pristup tržištu i privlačenje investicija.

Imamo i pregovaračku poziciju za Poglavlje 30, koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom, koje predviđa da članstvom Srbije u EU mi pristupamo svim aranžmanima koje imaju i evropske države sa trećim državama, što je takođe značajno.

Gotova je i pregovaračka pozicija za Poglavlje 33 koje se tiče finansijskih i budžetskih odredbi i odnosi se na korišćenje EU fondova i dodatnu stabilizaciju finansijskih prilika, rekla je Joksimović.

 

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.