Opozicija obećava ugovor sa narodom i DOS eksperte

0

Lideri opozicionih stranaka u Srbiji održali su danas sastanak, a jedan od planova koji je izašao sa sastanka je to da planiraju da predstave svoj “ugovor sa narodom”. Isti takav ugovor svojevremeno je DOS prezentovao javnosti.

Sadašnji lideri opozicije na čelu sa Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem, upravo dolaze iz redova DOS-a koji su godinama unazad pljačkali i uništavali Srbiju. Sada u obliku “Saveza za Srbiju” opet žele da predstave ovakve ugovore, a krajnji cilj im je pljačkanje građana Srbije. Da sve ovo nije tužno, bilo bi smešno, ali građanima Srbije nije ni malo do smeha kada vide da opozicija na političku scenu Srbije hoće da vrati sve one “eksperte” i planove tih “eksperata” koji su napunili svoje džepove, a ojadili državnu kasu.

U nastavku teksta podsećamo vas kako je izgledao DOS-ov “ugovor sa narodom” koji je imao deset tačaka, a od kojih nijedna nije dala rezultat koji su obećavali.

  • PRVO: Usvojićemo deklaraciju o hitnim pripremama za donošenje novog ustava, radi otklanjanja postojećeg ustavnog haosa.
  • DRUGO: Donećemo rezoluciju kojom se ukida sadašnja ekonomska i politička blokada Crne Gore, a najviši državni organi obavezuju se da odmah otpočnu razgovore s legitimnim izabranim rukovodstvom Crne Gore o karakteru i funkcijama buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore.
  • TREĆE: Obavezujemo buduću vladu da odmah podnese program konkretnih mera Savetu bezbednosti UN, kojim bi se omogućila dosledna primena Rezolucije 1244 o Kosovu, očuvao teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, garantovalo pravo na miran i siguran život, i podstakla njegova integracija u institucije zemlje.
  • ČETVRTO: Donećemo zakon kojim ćemo smanjiti broj ministarstava barem za trećinu, ukinuti sva ministarska mesta bez portfelja i ograničiti broj potpredsednika na najviše tri.
  • PETO: Donećemo zakon kojim se svim poslanicima i članovima vlade zabranjuje gomilanje funkcija tokom mandata. Članovima vlade tokom mandata biće izričito zabranjeno da tokom mandata upravljaju privrednim organizacijama.
  • ŠESTO: Nova vlada će se obavezati da u roku od sto dana stavi na uvid nadležnim skupštinskim odborima sva tajna policijska dosijea.
  • SEDMO: Svi članovi vlade i narodni poslanici biće obavezani da objave detaljan pregled svog imovinskog stanja i stanja članova svoje prodice, na dan stupanja na dužnost.
  • OSMO: Od Narodne skupštine Republike Srbije zahtevamo da odmah obustavi primenu onih zakona koji proizvode ogromnu društvenu štetu Srbiji i njenim građanima.
  • DEVETO: Odabraćemo jednu renomiranu, nezavisnu revizorsku kuću da izvrši reviziju budžeta i obavi temeljan pregled finansijskog poslovanja skupštine i vlade tokom prethodnih mandata.
  • DESETO: Skupština će formirati nezavisnu komisiju eksperata koja će preispitati i obnarodovati sve relevantne dokumente, audio i video zapise koje je sadašnja vlast držala u tajnosti, a odnose se na vođenje unutrašnje i spoljne politike Srbije i Jugoslavije u periodu 1987-2000.

Iako su “ugovovorom” predvideli sve ove stavke, podsećamo na to da je tokom njihove vladavine Crna Gora prestala da bude deo zajedničke države, da je Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost, da su duple funkcije imali veliki broj njihovih funkcionera i da su na taj način punili svoje džepove dok građani Srbije nisu imali ni posao i bili na rubu egzistencije. Iako su obećavali da će tajne policijske dosijee objaviti, kriminal je cvetao u zemlji za vreme dok je DOS bio na čelu države. Ni članovi vlade, niti svi poslanici nisu podnosili detaljan pregled svoje imovinske karte. Ono iz ugovora što su ispunili je to da su odabrali “renomiranu” revizorsku kuću koja je vršila revizije i prikrivala pravu situaciju u bankama u Srbiji, koje su onda gurnute u stečaj.

Da su imali veliki broj “eksperata”, činenica je da su imali. Da su ti “eksperti” upropastili Srbiju, činjenica je da su je upropastili. Jednom smo probali sa “ekspertima”, a ako budemo opet probali sa tim kvazi “ekspertima” Srbija će propasti načisto.

Sve to je obećavao DOS, čija se sada politika javlja u njegovim ostacima na čelu sa Đilasom i Jeremićem. Međutim, građanima Srbije dosta je lažnih “ugovora” i saveta koji oni koji su uništavali godinama unazad Srbiju, sada to opet žele da urade.

Izvor: srbijadanas

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.