Mekalister: Teško da je bojkot održivo demokratsko rešenje

0
Beograd, 21. jula 2015 - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister govori na skupu "Izazovi za Srbiju u predstojecem periodu evropskih integracija". Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je danas u Beogradu da je vreme da se otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU, istakavsi da je ocigledno da ce prvo poglavlje biti 35, te da na kraju procesa mora doci do zakljucenja pravno obavezujuceg sporazuma Beograda i Pristine. FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Uoči razgovora vlasti i opozicije, kojima posreduje Evropski parlament (EP), predsednik Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister kaže da se nada da će politički akteri hitno naći zajedničko rešenje, a bojkoti se, napominje, teško kvalifikuju kao održivo demokratsko rešenje.

“Naš predlog je da olakšamo proces međustranačkog dijaloga, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje izbora”, rekao je Mekalister za “Blic”.

On je podsetio da, kada su se bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštaj sreli sa predstavnicima opozicije i vlasti u avgustu, velika većina njih je izrazila iskrenu volju da učestvuje u dijalogu koji potpomaže EP.

“To je osnova mog poziva, a očekujem da će političke snage učestvovati u otvorenom i konstruktivnom dijalogu sa ciljem poboljšanja uslova za dijalog u Skupštini i dolazećim izborima”, naveo je Mekalister.

Predsednik Odbora za spoljne poslove EP dodao je da se nada da uspostavljanjem procesa međustranačkog dijaloga mogu da pomognu da se napravi prostor za iskrenu međupartijsku debatu, koja je od vitalne važnosti za pravilno funkcionisanje zakonodavne vlasti, kao i za napredak zemlje na njenom putu ka EU.

Upitan da li će posle razgovora biti usvojene neke mere, Mekalister je rekao da EP samo olakšava dijalog, a da su obaveze donošenja i sprovođenja mera odluka učesnika, kako Vlade tako i opozicije.

On je dodao da se planiraju tri runde dijaloga do kraja godine i da će nakon svake od njih biti rezimirane teme “po kojima smo čuli da politički akteri postižu konsenzus i podsticaćemo ih da razmotre primenu i idu dalje tražeći povratne informacije o napretku do naredne runde dijaloga”.

“Dogovorene mere doći će od samih učesnika, tako da možemo očekivati da će ispoštovati sopstvene obaveze”, rekao je Mekalister.

On je dodao da su pozvane sve političke grupe i stranke koje su pristale da se sastanu sa njima na pripremnim konsultacijama, sugerišući da ih podjednako zastupa lider grupe, jedan političar i jedan politički savetnik (fakultativno).

Razgovori će se održati u Narodnoj skupštini, a Mekalister kaže da je to prirodno mesto za početak, jer je sveobuhvatni cilj dijaloga da se stvori prostor za istinski međustranački dijalog.

“Za razliku od redovnog parlamentarnog procesa donošenja odluka, dijalog predviđa da svi učesnici, bez obzira na veličinu, razgovaraju na ravnopravnim osnovama sa svim ostalim učesnicima, a metodologija dijaloga će biti postizanje konsenzusa”, rekao je Mekalister.

On je izrazio nadu da će prva serija dijaloga značajno doprineti poboljšanju uslova za predstojeće izbore predlaganjem konkretnih mera dogovorenih od političkih aktera, u skladu sa preporukama ODIHR-a i drugih izbornih stručnjaka.

Na pitanje da li će biti prisutne neparlamentarne stranke, civilno društvo, Mekalister je rekao da je dijalog zamišljen kao međustranački i da je otvoren za različite političke snage.

“Kako bismo započeli svaku sesiju dijaloga, pozvaćemo stručnjake za izborne standarde da daju uvodne stručne napomene. Međutim, samo političke grupe i stranke učestvuju u dijalogu”, napomenuo je on.

Mekalister je rekao da “čvrsto veruje” da je parlament prirodno mesto za demokratsku raspravu, za donošenje zakona i usmeravanje zemlje ka EU, naglasivši da demokratski sistem ne može pravilno da funkcioniše bez jakog parlamenta.

“Ovo nije samo moje mišljenje, to je jasno rečeno u Ustavu ove zemlje i njenoj dugoj parlamentarnoj tradiciji. Izlaz iz sadašnjeg zastoja može biti samo kroz novi parlament, a legitimitet i snaga ovog parlamenta zavisiće od napora svih političkih aktera da se stvore pravi uslovi za održavanje demokratskih izvora. Jaka većina sa jakom opozicijom”, poručio je Mekalister.

Izvor: Tanjug, Blic, RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.