Kena ostavio dve milijarde dinara duga

0

 

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije i bivši predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić Kena

koji danas glumi poštenje i moralni autoritet, ostavio je opštinu na čijem je bio čelu do pre dve godine pred bankrotom sa dugom od dve milijarde dinara, koji je u međuvremenu, zbog zateznih kamata, sudskih troškova i troškova izvršitelja narastao na neverovatnih četiri milijarde dinara, otkriva portal Embargo.rs
Kako navodi ovaj portal, izveštaj o praktično bankrotu koji je Kena i njegova ekipa ostavila iza sebe u opštini, poslat je na mnoge adrese i u narednim danima se može očekivati reakcija nadležnih državnih organa.
– U toku je postupak izvršenja po pravosnažnoj sudskoj presudi po dugu od 149.000 evra koje opština duguje Direkciji za imovinu po osnovu kupovine Doma vojske u centru Palanke iz 2011.godine. Stiglo je za naplatu nešto što je do današnjeg dana ostala misterija zbog čega je to kupljeno!? Opštinski budžet je oštećen za oko 14 miliona dinara! Umešani su čelnici opštine, pa i gospodin Radoslav Milojičić – Kena, iako se danas pravda da je bio „samo” pomoćnik predsednika opštine za infrastrukturne i komunalno -stambene poslove! Palančani tvrde da i vrapci na grani znaju da je Kena bio siva eminencija ovog posla, mada je on to nekoliko puta negirao! Logistiku za ovaj posao su dali ondašnji ministar odbrane, Dragan Šutanovac, čelnici iz Direkcije za imovinu Republike Srbije i Predrag Bubalo, kao predstavnik belgijske firme Deleze… Širok krug poznatih javnih ličnosti je uradio nešto zbog čega danas ispašta naša sirotinja raja. Umesto da investiramo, eto mi danas moramo da vraćamo dugove, da plaćamo, a para nemamo!? – kaže sagovornik Embarga.rs
Kako se navodi, realizacija dobro osmišljene „prevare” počela je 7. marta 2011. odlukom Opštinskog veće da preuzme prava prenosa za Dom vojske u ovom gradu od Republike Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.
Nikome tada a i kasnije nije bilo jasno šta ova formulacija praktično znači, jer je nepozanta ustaljenoj pravnoj terminologiji kad su u pitanju imovinski odnosi, ali je očigledno poslužila konačnom cilju: pravljenju profita ili nekih drugih ličnih interesa…
U ovoj odluci piše da je, prema proceni Ministarstva finansija, vrednost objekta oko 21 milion dinara, što je bilo nešto više od 200.000 evra, ali je kasnije, prlikom poptisivanja ugovora, naveden drugi podatak Ministarstva finansija – da objekat vredi 294.677 evra!?
Kako ističe Embargo.rs, mnogi su se zapitali, kako je za samo tri meseca cena narasla za oko 90.000 evra i ko se ugradio u tu razliku.
Prema pisanju navedenog portala, ugovor je ispred opštine potpisao predsednik opštine Živko Petrović, mada se svi kunu, da je već tada „glavni bio Kena”, a kao dokaz spominju člinjenicu da je već 2012. godine postao predsednik opštine.
Međutim, kako ističe Embargo.rs, ceo posao bi verovatno propao, da na ključnom mestu nije bilo Keninog stranačkog saborca Dragana Šutanovca.
Naime, da bi se ugovor potpisao između opštine i Direkcije za imovinu Republike Srbije, bila je neophodna saglasnost Ministarstva odbrane, što je ondašnji ministar Dragan Šutanovac „lakonski” učinio, potvrđujući da taj objekat nije potreban više Vojsci Srbije!
Šutanovac nikada za javnost nije hteo da komentariše ovaj svoj potez, ali je najavljivao tužbu protiv novinara CIK-a ( Centar za istraživanje korupcije) koji su ga spominjali u okviru svoje priče ovoga slučaja…
Svi su tada znali da je opštiska kasa prazna, ali su ipak nekako uspeli da 21. i 22. novembra uplate deo duga: tek polovinu novca od ukupne cene.
Zbog neplaćanja druge polovine od ugovorenme cene Direkcija je prvo raskinula ugovor, a potom je u aprilu 2012. podnela tužbu protiv opštine za naplatu duga i Viši sud u Smederevu donosi presudu p.br. 26/14 unjihovu korist i to zbog propuštanja!?
U celoj ovoj priči, ugovoru fali ključni detalj dobro organizovane grupe „profitera”: a to je, zbog čega je opštini bio potreban takav jedan objekat? U oduci Opštinskog veća ni reči o razlogu kupovine, što je poseban „nonsens”!
– U tom grmi i leži zec koga su „ulovili Kena i ekipa”, jer nije bilo nikakve argumentacije zbog čega se kupuje Dom vojske, za koji je kasnije baš Kena pričao “da je bio dotrajao, ruiniran, da su plafoni otpadali. Pa zašto je onda kupljen? – pita se sagovornik Embarga.rs.
Kako se dalje navodi, odgovor je stigao ubrzo, tačnije nepunih deset dana kasnije kada opština donosi odluku da kupljenu zgradu poruši, a kao razlog se navodi to da objekat nije imao građevinsku dozvolu.
– Tada niko nije smeo da pita opštinske čelnike, pa zašto dadoste skoro 300.000 evra za nešto što sada rušite? Ali, prljava igra morala je da se odigra do kraja… – kaže sagovornik Embargo.rs.
I nije se na rasplet čekalo dugo: u oktobru iste godine, opet zaseda Opštinsko veće ( opštinska vlada) i donosi odluku da proda zemljište na kome se nalazi Dom vojske i to kompaniji Delez Srbija, koju je u ovom postupku zastupao bivši ministar trgovine Predrag Bubalo?!
Delez je bio najpovoljniji nakon otvaranja ponuda i za 26,5 miliona dinara kupio je 21 ar zemljišta.
Svima je sada bilo jasno zbog čega je opština kupila Dom vojske i da se on definitivno mora ukloniti sa zemljišta koje su kupili Belgijanci – objašnjava sagovornik Embarga.rs
Tek u martu naredne godine objekat je porušen, iako je rešenje bilo doneto još u julu 2011. Niko ne zna zbog čega se toliko čekalo? Angažovana je beogardska firma „Termomont” da ukloni objekat i za to je plaćena fantastičnih 43 miliona dinara, što je nenormalna cifra za ovu vrstu posla!!! I na tom mestu podignut je montažni objekat „Maksi”. Time je ova priča završena. Na zadovoljstvo aktera a na štetu državne kase! Ali, koga briga za to.. kad još niko nije navukao bukagije… – zaključuje sagovornik upoznat sa
Ali, nevoljama za opštinsku kasu tu nije kraj: naime u postupku restitucije, bivšim vlasnicima pomenutog zemljišta od 21 ara isplaćeno je 2.198.000 dinara! I to je „leglo” na teret raje i sirotinje… Oni drugi, glavni glumci ove „prevare” zadovoljno trljaju ruke.
Mada, reče Kena novinarima: “Neko mora u zatvor”! Zašto je baš siguran da među njima neće biti i on…

Izvor: Embargo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.