Janko Veselinović želi da predvodi proteste, ali da ne odgovara za štetne nabavke u Toplani

0
Foto: nsuživo

Portal NS Uživo došao je u posed dokumentacije prema kojoj je nekadašnji direktor Novosadske toplane Janko Veselinović zloupotrebio svoju funkciju i položaj kako bi osigurao finansijsku korist preduzeću IsoPlus DOO, a na štetu Toplane, Novog Sada i svih njegovih građana.

Direktor preduzeća IsoPlus DOO faksom je kontaktirao Veselinovića dana 18.08.2004. uz zahtev da Toplana izvrši poručivanje robe, iako u tom trenutku formalna odluka o nabavci robe po javnom pozivu, još uvek nije doneta.

U faksu, dr Fabrik Mikloš zahteva od Veselinovića da se porudžbina organizuje istog dana, uz napomenu da bi odlaganje porudžbine automatski značilo i odlaganje isporuke robe.

Prema ovom pismu, predizolovane cevi koje IsoPlus DOO treba da obezbedi za potrebe Toplane bile su namenjene za realizaciju više projekata, a sama isporuka bila bi organizovana u više faza.

Prvi rok isporuke, prema Mikloševom pismu, treba bi da bude realizovan do 27.08.2004. godine, a za potrebe sledećih gradilišta:

  • Bulevar Kralja Petra I
  • Trg republike
  • Đorđa Rajkovića
  • Čika Stevina 6-8

Druga isporuka bila bi sprovedena do 14.09. iste godine, a materijal je bio namenjen za gradilišta:

  • Vase Stajića
  • Majevička mala
  • Svetosavska, Petra Kočića, Miloša Obilića
  • Sterijina, Baranjska, Matice srpske
  • Cara Lazara, Alekse Šantića, Đorđa Servickog

U trećoj i prema pismu poslednjoj isporuci, predizolovane cevi bile su namenjene za gradilište u Vojvođanskoj ulici, sa rokom isporuke do 26. septembra 2004. godine.

Iako je pismo koje je direktor kompanije IsoPlus DOO poslao Veselinoviću nastalo 18.08.2004. Janko Veselinović kao prvi čovek Novosadske toplane tek 25.08.2004. donosi odluku o potpisivanju ugovora za isporuku materijala, a po javnom pozivu od 30.07.2004.

Prema ovoj odluci, IsoPlus DOO dobija pravo na dve isporuke, od kojih prva treba da bude realizovana u roku od dva dana, dok je rok za realizaciju druge isporuke 14.09.2004.

Zahvaljujući Veselinoviću, a na osnovu njegove odluke, preduzeće IsoPlus DOO za ovde dve isporuke od Novosadske toplane naplaćuje čak 20.620.721,39 dinara.

Iako IsoPlus DOO nije jedino preduzeće koje ovom odlukom isporučuje cevi Toplani, naredna najveća suma koja je pripala drugom ponuđaču iznosi nepunih 8.000.000,00 dinara.

Ova praksa pojavljuje se u gotovo svim odlukama o javnim nabavkama materijala, a u kojima je učestvovala firma IsoPlus. Količina i vrednost predizolovanih cevi koju bi ova kompanija trebala da isporuči, skoro svaki put je bila drastično veća u odnosu na ostale ponuđače.

Kada IsoPlus ne bi imao najpovoljniju ponudu, pronalazili bi se razlozi da se isporuka od drugih ponuđača obustavi usled “niza propusta” kao što su nepotpuna dokumentacija, ili neodgovarajuće specifikacije materijala. U tim slučajevima, IsoPlus bi naknadno bio izabran za isporuku cevi.

Po ovom šablonu funkcionisale su sve javne nabavke predizolovanih cevi u vreme kada je Janko Veselinović obavljao funkciju direktora Toplane.

Ono što je sporno u ovom konkretnom slučaju, jeste pismo direktora IsoPlus DOO Fabrika Mikloša, koji sa Jankom Veselinovićem dogovara rokove isporuke danima pre nego je tadašnji direktor Toplane doneo formalnu odluku o nabavci materijala.

Da stvar bude gora, Veselinović u okviru odluke navodi iste one datume isporuke koje mu je prethodno sugerisao Mikloš, a pod uslovom da se porudžbina materijala realizuje 18.08.2004.

U obrazloženju koje je Janko Veselinović priložio uz odluku o sklapanju ugovora sa ponuđačima, a koju je i svojeručno potpisao, direktor Novosadske toplane navodi da je komisija donela odluku o dodeli ugovora za isporuku predizolovanih cevi dana 23.08.2004. čak pet dana nakon što su Veselinović i Mikloš dogovorili uslove i rokove poslovanja, a mimo svake procedure i zakonske obaveze.

Izvor: nsuživo

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.