Dodik: Inicijativa SDA kap koja je prelila čašu

0
Foto: pixabay

Republika Srpska je ustavna kategorija i njeno ime ne može biti dovedeno u pitanje, poručio je Milorad Dodik i upozorio da će, ako inicijativa o tome dođe u Ustavni sud, njegovo učešće u radu Predsedništva BiH biti dovedeno u pitanje.

“Republika Srpska je ustavna i međunarodno priznata kategorija i po oceni Venecijanske komisije iz 2005. godine”, naglasio je predsednik SNSD-a i predsedavajući Predsedništva BiH, povodom najave lidera SDA Bakira Izetbegovića da će pokrenuti inicijativu za promenu imena Republike Srpske.

Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je ovakva inicijativa SDA postojala i ranije i da ju je pokrenuo Sulejman Tihić, ali ju je pod uticajem stranaca povukao.

Ovog puta inicijativa nije pokrenuta samo pameću SDA, već nekih sa strane, rekao je Dodik i upozorio da je inicijativa o promeni imena Republike Srpske istovremeno i poziv na razdruživanje tog srpskog entiteta od BiH.

“Ovo je istovremeno inicijativa za razdruživanje Republike Srpske od BiH. Republika Srpska nema nameru da trpi i da čeka ishod tog procesa nemajući pritom poverenja u odluke u Ustavne suda BiH”, poručio je.

Bošnjaci, istakao je, ne žele nikoga u BiH, u BiH se majorizuju Hrvati, omalažavaju hrvatski kantoni i onemogućavaju se Hrvati da učestvuju u donošenju kvalitetnih odluka.

Ovo, podsetio je, nije prva ovakva inicijativa, a prethodila joj je ona o Danu Republike Srpske, koju je takođe podneo Bakir Izetbegović.

Sve do rešenja ovog pitanja, Dodik je rekao da će prekinuti svaku saradnju unutar Predsedništva BiH i u razgovorima za formiranje Saveta ministara BiH.

“SDA ovom inicijativom želi da problematizuje Republiku Srpsku. U Ustavu BiH u Članu 1 stav 3 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta – FBiH i Republika Srpska. Samim tim Srpska je ustavna kategorija i ne može se dovesti u pitanje njeno ime”, rekao je Dodik.

Inicijativa nespojiva s Ustavom 

On je istakao da je inicijativa neprihvatljiva i nespojiva sa Ustavom BiH.

“Inicijativa nije nova i pokrenuta je pod sugestijom nekih stranaca. Govori se o tome da je to inicijativa koju Bošnjaci imaju u kotinuitetu i ona se neće skinuti s dnevnog reda jer na taj način oni žele da problematizuju Republiku Srpsku”, kazao je Dodik.

Poručio je da nema razloga da veruje Ustavnom sudu BiH s obzirom da je praksa pokazala da su u nekim slučajevima, gde nije bilo osnova, odluke ipak donošene.

To je kazao je i najbolji pokazatelj da su se sve inicijative pokretane u vezi sa promenom Ustava odnosile na nadležnost BiH.

“Hoću da kažem da je Republika Srpska ustavna i međunarodno priznata i po oceni Venecijanske komisije je faktor međunarodnog prava jer je potpisala sve anekse, pa i ankes četiri Dejtonskog sporazuma”, kazao je Dodik.

Republika Srpska, istakao je, priznata kao strana u dogovaranju Dejtonskog sporazuma, a kasnije u Njujorku je potvrđena i kao strana sporazumevanja.

Podsetio je da je ranije, Ričard Holbruk, koji se smatrao tvorcem Dejtonskog sorazuma bio protiv toga da RS ostane kao teritorijalna politička zajednica, ali je Alija Izetbegović na to pristo.

“RS je neupitana kao što je i njena teritorijalna i politička organizaicija. Stoga je bilo kakva inicijativa neprihvatljiva, nespojiva sa Ustavom, nesprovodiva i tome neće biti rasprave”, jasan je Dodik.

Sumnje u dobre namere Ustavnog suda

Struktura RS je, istakao je, vidljiva na svim poljima, pa i na tome da je, kako je rekao, on biran na prostoru Reublike Srpske kao srpski član Predsedništva BiH.

“To su dokazi da je RS ustavna, strana u dejtonskim dogovorima i kao takva neupitna i njen naziv i njeno postojanje”, istakao je Dodik i dodao da nema nikakvog razloga da veruje Ustavnom sudu u kome tri od devet sudija mogu da donesu odluku kakvu god žele.

Zato, kazao je, Republika Srpska sumnja u dobre namere Ustavnog suda BiH.

Dodik je rekao da je za sutra sazvao predsednike svih političkih parlamentarnih stranaka u NSRS i Parlamentu BiH kako bi razmotrili aktuelnu situaciju i doneli nekakve zaključke.

“Veoma je važno da RS još jednom iskaže konsenzus po tom pitanju”, rekao je Dodik i najavio da će biti sazvana sednica NSRS i da će biti predložene mere koje će, kako je rekao, biti adekvatne.

Izvor: tanjug, rts
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.