DEVENPORT: Uvek sam spreman za konkretan razgovor i razmenu mišljenja

0

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je pismom obavestio predsednicu parlamenta Maju Gojković šta se desilo u Skupštini Srbije kada je pokušao da predstavi izveštaj EK o napretku Srbije i da je u pismu naveo da je spreman da se vrati u skupštinu na njen poziv i sasluša poslanike.

“Spreman sam uvek za konkretan razgovor i razmenu mišljenja. Želimo da čujemo stavove poslanika što se tiče izveštaja. Poštujem ulogu parlamenta u svim aspektima života, naročitio što se tiče evropskih integracija”, rekao je Devenport gostujući na RTS.

Na zamerke poslanika da nije bilo prevoda dokumenta na srpski jezik i da nakon bregzita nije logično da Britanac govori o napretku Srbije u pregovorima sa EU, on kaže da je svoje izlaganje spremio na srpskom jeziku, da jeste Britanac, ali da je i građanin EU.

“Britanija je još uvek članica EU sa svim pravima i obavezama. Nastavljam da obavljam posao ambasadora EU u Srbiji”, rekao je on.

On je ponovio da parlament ima bitnu ulogu u svim procesima pristupanja Srbije EU, ne samo što se tiče usklađivanja zakonadavstva, već i nadzora nad primenom zakonodavstva.

On je podsetio da je Evropska komisija usvojila paket i strategiju za proširenje, uključujući i izveštaj o napretku svih zemalja kandidata, te da ga je zbog toga skupštinski Odbor za Evropske integracije pozvao da prisustvuje sednici i predstavi izveštaj u skladu sa praksom prethodnih godina.

“Prevod na srpski jezik zahteva još nekoliko dana intenzivnog rada, odbor tradicionalno poziva ambasadora da predstavi glavne tačke iz izveštaja odmah nakon uručenja premijeru. Bio sam spreman i uvek sam spreman za ovakav razgovor na poziv predsednice skupštine, naravno moraju da se uspostave uslovi za ovakav razgovor”, zaključio je Devenport.

Devenport u četvrtak nije uspeo da predstavi Izveštaj EK Odboru za evropske integracije Skupšitne Srbije zbog protivljenjadela poslanika SRS i pokreta Dveri.

Nadam se otvaranju poglavlja pet u decembru

Devenport se nada da će u decembru biti otvoreno poglavlje pet u pregovorima Srbije sa EU , koje se tiče javnih nabavki.

“Evropska komisija je dala preporuku za otvaranje poglavlja pet, koje se tiče javnih nabavki, koje je veoma bitno u okviru efikasne borbe protiv korupcije. Sada je na zemljama članicama da donesu odluku o tome”, rekao je Devenport gostujući na RTS.

On je dodao da se nada da će to poglavlje u pregovorima Srbije sa EU, biti otvoreno u decembru jer, kako kaže, “mora da se ide napred”.

Govoreći o izveštaju EK o napretku Srbije u pregovorima on je rekao da je izveštaj objektivan i da su preporuke konstruktivne i precizne, te da izveštaj izražava zadovoljstvo napretkom Srbije što je omogućilo otvaranje četiri poglavlja.

“Izveštaj pozdravlja napore vlade u vezi sa modernizacijom javne uprave, ekonomskim reformama”, rekao je on i dodao da bi se sada trebalo usredsrediti na konkretne preporuke kao što su primena akcionih planova za poglavlja 23 i 24, efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa, zaštiti životne sredine, primeni preporuka nezavisnih reguilatornih tela.

Izvor: Tanjug
Fotografija: Medija centar Beograd

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.