Svečanost Galerije Matice srpske

0

Večerašnjom svečanošću na Trgu galerija, koja je počela u 20.21 sat, simbolizujući godinu u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, obeležen je završetak radova na obnovi fasade zgrade Galerije Matice srpske i 170 godina njenog trajanja. Na svečanosti su se prisutnima obratili upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević- Bugarski, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Aleksandra Fulgosi i predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vatis.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević-Bugarski je rekla da je ovo veoma važan dan za Galeriju, jer se sa završetkom obnove fasade uistinu zaokružuje petnaestogodišnji proces transformacije ustanove i desetogodišnji kontinuiran rad na rekonstrukciji zgrade, te da se večerašnjom proslavom otvara nova stranica u njenom radu. Upravnica Galerije Matice srpske navela je niz novina. Jedna od njih je i to što su u prostoru ispred Galerije izložene dve novoizlivene skulpture, čime se pokazuje otvorenost prema publici i predstavljaju početak pretvaranja ovog prostora u Park galerija.

„U želji da u godini jubileja kolekciju Galerije i njena dela približimo javnosti, pokrenuli smo program „170 godina, 170 naših priča, 170 Vaših dana“, u okviru koga ćemo svakog dana u 12.00 i 18.00 sati publici predstavljati kratke priče iz istorije Galerije i delima iz njenih kolekcija“, rekla je Tijana Palkovljević-Bugarski i zahvalila se svima koji su podržali i doprineli rekonstrukciji Galerije Matice srpske.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je na to da su naši preci, osnivajući najpre Maticu srpsku kao kamen temeljac nacionalnog i kulturnog bića, a potom i njenu Srpsku narodnu zbirku ili Muzeum, iz kojih će nastati ova Galerija, znali da je to put kulture i putokaz koji nas usmerava.

„Nema boljeg načina da se odužimo velikim precima nego da čuvamo i unapređujemo njihovo delo. Kontinuirano izdizanje Galerije Matice srpske u najprestižniju nacionalnu instituciju kulture – čiji deo je i rekonstrukcija njene zgrade – to najbolje potvrđuje. Podrška institucijama kakva je ova Galerija, za nas nije samo obaveza, ona je i privilegija. Privilegija da se, čuvajući ih, i sami odužimo velikim precima, ali i da doprinesemo da generacijama koje dolaze ostavimo najuzvišenije svedočanstvo o narodu kojem pripadaju“, rekao je na Igor Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da se nastavlja sa zajedničkim radom na rekonstrukciji najznačajnijih ustanova kulture u Novom Sadu i Vojvodini.
„Svi se zajednički užurbano pripremamo da kulturne ustanove sa novim sjajem dočekaju 2021. godinu, u kojoj će Novi Sad i cela naša zemlja zapravo predstavljati sve one kulturne potencijale koje decenijama unazad baštini“, rekao je Mirović .

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Aleksandra Fulgosi je rekla je da je Ministarstvo u proteklih deset godina podržavalo sva nastojanja Galerije da se rekonstruiše i transformiše u savremeno koncipirani muzej.

„Ovo je povod koji se retko sreće i prilika da se svi zajedno radujemo završetku jednog velikog projekta. Jedan od prioriteta Ministarstva kulture u oblasti zaštite kulturnog nasleđa jeste jačanje kapaciteta ustanova koje se bave ovom delatnošću, a Galerija Matice srpske kao jedan od najboljih muzeja u Vojvodini i Srbiji svakako je primer za to“, rekla je Alaksandra Fulgosi.

Predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vatis je rekao da je najvažnije od svega što povezuje Vojvođansku banku i Galeriju Matice srpske poštovanje i ista ljubav prema nacionalnoj kulturi i nasleđu, da se očuvaju i zaštite prave vrednosti od zaborava. To je pretočeno u ovaj društveno odgovoran projekat u kulturi na kome se predano radilo.

Program svečanosti pripremila je Galerija Matice srpske u saradnji s Akademijom umetnosti u Novom Sadu, uz podršku Fondacije Novi Sad 2021. godine i obuhvatio je umetničku svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi, rad autora profesora Srđana Radakovića. Svetlosnu igru na fasadi pratilo je izvođenje muzičkih kompozicija profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu Nebojše Jovana Živkovića, u izvođenju studenata Akademije.

Pored brojnih Novosađana, svečanosti su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ambasador Velike Britanije, crkveni velikodostojnici, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, republički, pokrajinski i čelnici Novog Sada.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.