Štatkiću uručena zahvalnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

0

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić danas je u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu primio zahvalnicu, kojom se potvrđuje podrška u radu ove značajne institucije kulture na našim prostorima, tokom 2016. godine.

U okviru obeležavanja jubileja 45 godina od otvaranja memorijala Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i 55 godina od osnivanja Spomen-zbirke, upravnica dr Jasna Jovanov je istakla da je između ostalog ustanovljena i nagrada pod ovim imenom, na koju ih je obavezao Pavle Beljanski. Nagrada se svake godine dodeljuje za najbolji diplomski rad iz istorije umetnosti studentu Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Laureat ovogodišnje nagrade Pavle Beljanski je Sanda Kalebić, čiji je diplomski rad na temu „Predstave cara Dušana u srpskoj vizuelnoj kulturi XIX veka“, po mišljenju Upravnog odbora Spomen-zbirke, najbolje prikazao ulogu i značaj cara Dušana ne samo u istoriji, već i srpskoj kulturi uopšte. Sam XIX vek obeležen je stvaranjem srpske države, jačanjem nacionalne svesti, pa samim tim i stvaranjem kulta ličnosti, gde je pravi primer za to bio upravo car Dušan.

U radu se analiziraju mehanizmi građenja kulta cara Dušana tokom ranog novog doba, kao i njegove manifestacije u vizuelnoj kulturi od 16. do 20. veka, s posebnim osvrtom na period 19. veka.

Reči zahvalnosti uputila je nagrađena Sanda Kalebić, koja je rekla da je rad napisan sa pozicija savremene istorije umetnosti kakva se izučava na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta a to je, pre svega, prepoznavanje srpske novovekovne umetnosti u okviru evropskih umetničkih tokova.

Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, po svom značaju jedinstvena je u zemlji. Nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965. godine, kada je kolekcionar ustanovio ovu nagradu poklonovši sliku Vlaha Bukovca Velika Iza Spomen-zbirci, i time zaokružio institucionalni rad svog Legata.

Pre programa ceremonije 49. dodele Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i prezentacije nagrađenog rada, uručene su zahvalnice institucijama kulture iz Kragujevca, Lazarevca, Kikinde i Zagreba, koje su pomogle realizaciju programa tokom 2016. godine.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.