Priznanje “Evropa nostra” za tvrđavu u Baču

0
Izvor:printscreen pinterest

Priznanje “Evropa nostra” za tvrđavu u Baču

Nagrađen uglednim priznanjem “Evropa nostra”, Bač prerasta u opštinu-muzej. Zajedno franjevački samostan, pravoslavni manastir i tursko kupatilo.

VOJVOĐANSKA podunavska opština Bač prerasta u opštinu-muzej zahvaljujući projektu dr Slavice Vujović, arhitekte konzervatora u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Njena ideja da se arheološko, istorijsko i prirodno bogatstvo Bača očuva u celini i posluži za razvoj turizma, nagrađena je nedavno u Berlinu, na Prvom samitu o evropskom kulturnom nasleđu. Projektu nazvanom “Vekovi Bača” pripala je nagrada Evropske unije “Evropa nostra” za kulturno nasleđe, kao i Gran-pri za konzervaciju i restauraciju tvrđave u Baču.

Put do nagrade bio je dug i naporan, jer projekat “Vekovi Bača” traje od 2006. godine – rekla je dr Vujović, naglašavajući da su partneri u poduhvatu konzervacije tvrđave bili opština Bač, Tehnološki fakultet u Novom Sadu i Muzej Vojvodine. – Prepoznat je pokušaj da se teritorija razume kao poseban kulturni predeo, a u slučaju Bača, to je i priča o osam milenijuma ljudskog prisustva u sadejstvu sa močvarnim ravničarskim terenom i glavnom “ulicom” Evrope, rekom Dunav.

Nasleđu Bača dodeljen je status zaštićenog kulturnog dobra, a čine ga – srednjovekovna tvrđava iz 14. veka, franjevački samostan iz 12. veka, pravoslavni manastir Bođani iz 15. i tursko kupatilo iz 16. veka.

– Uz pomoć fondova EU konzervirani su bedemi i zidovi tvrđave i rekonstruisana je njena donžon kula, koja je 1993. bila oštećena u požaru. U njoj je sada, na prvom i trećem spratu, postavka Muzeja Vojvodine – navodi kustos Muzejske jedinice “Vekovi Bača” Vesna Glavočević.

U pravoslavnom manastiru u Bođanima završavaju se konzervacija i restauracija fresaka u Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice. Plan je da crkva bude obnovljena do 2022. Franjevački samostan, biće uključen u turističku ponudu a hamam će obnoviti turska državna agencija za konzervaciju.

LISTA UNESKA

DREVNI Bač sa okruženjem upisan je 2010. godine na preliminarnu listu svetskog nasleđa. Prema rečima Zorana Vape, direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, cilj je da se ova opština nađe na spisku svetske kulturne i prirodne baštine Uneska, čemu bi, kako ocenjuje, trebalo da doprinesu i evropske nagrade za “Vekove Bača”.

Izvor:novosti.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.