Predstavljena prva knjiga “Akademske besede”

0

Knjiga “Akademske besede”, prva u novoj seriji izdanja Predsedništva Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavljena je danas u Svečanoj sali SANU.

“Danas promovišemo sami sebe, tj, one naše članove koji su svojim besedama ušli u red redovnih članova Srpske akademije nauka i umetnosti nakon prethodnih izbora. Besede predstavljaju dragocene tragove stvaralaštva tih pojedinaca, ali i čitavih struka, oblasti i čini mi se da smo te bisere do sada ostavljali usput, na raznim mestima, a ovo je pokušaj da to što predstavlja suspstrat naših aktivnosti bude na jednom mestu”, rekao je predsednik SANU akademik Vladimir Kostić.

On je istakao obavezu da nastave objavljivanje pristupnih beseda sa svakim sledećim izborom redovnih članova, ali i da pokušaju da sakupe ranije besede.

Kostić je besedu definisao mnogo više kao nehotično nametnutu kaznu nego kao kakvu počast.

“U trenutku kada pristupa besedi, hipotetični novoizabrani redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti teško da hita svojim naučnim ili umetničkim vrhuncima. Sva je prilika (pa i logika) da je tamo već bio, pa se posle napornog uspona kratkotrajno odmara na vrhu ili se, što je još verovatnije, polako spušta. Upravo zbog toga, beseda na koju u jednom trenutku akademik stiče pravo ima zemljani ukus testamentarnosti, ukus konačnog svođenja računa”, primetio je predsednik SANU.

Besednici su, prema njegovim rečima, dužni da se suoče sa sopstvenim odrazom u ogledalu, “tom ravnodušnom i surovom spravom, koja pored obrisa uspeha u crtama lica podrazumeva i ožiljke poraza, neuspeha i sopstvene ograničenosti”.

“Novom edicijom Akademije, instituciji beseda njenih članova oduzima se i poslednji dašak lapidarnosti. Neopozivošću pisanih znakova, besede postaju definitivan trag nečijeg postojanja i rada, nešto poput rukopisne hipoteke koju zalažemo u preuzimanju duga prema sredini koja nas je iznedrila, duga koji je teško vratiti i koji opterećuje svakog akademika od trenutka kada pređe prag Srpske akademije nauka i umetnosti”, naglasio je Kostić.

Urednik i inicijator izdanja, čija se pristupna beseda nalazi u knjizi, akademik Miro Vuksanović je primetio da se ranije više nego sada cenila govornička reč, više joj se verovalo, nosila je nešto zavetno u sebi.

“Zbog nje smo bili radoznaliji, gotovo svestrani, uravnoteženi u znanju, ulazili kroz tesna vrata na široki prostor, negovali veštinu prenošenja lepih rečenica”, rekao je Vuksanović.

On je kazao da su pristupne besede srpskih akademika objavljivane u Glasu Akademije, u posebnoj Spomenici, u glasilima odeljenja, izvan Akademije ili nisu štampane, a od početka ovog veka kazivane su na posebnim svečanim skupovima, ali nisu zbirno objavljivane.

Vuksanovih je rekao da nije moguće sastaviti zbornik pristupnih beseda, jer ne bi bio celovit ni za jedan period SANU i njenih prethodnica.

U knjizi “Akademske besede”, prvoj u nizu, štampane su besede 15 redovnih članova SANU izabranih 5. novembra 2015, koje su održane na trodnevnom skupu od 10. do 12. maja ove godine.

Zbornik sadrži radne biografije novoizabranih akademika, kao i osnovne podatke o pristupnim besedama sadašnja 104 redovna člana.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.