Novi prostor kulture u podgrađu i 18. Festival uličnih svirača

0
Foto: grad novi sad

Novi prostor kulture u podgrađu Petrovaradinske tvrđave u Beogradskoj ulici br. 11, koji će koristiti Umetnička asocijacija ”Inboks”, ali i druga udruženja iz tog opusa, je adaptiran i prilagođen za prezentovanje kulturno-umetničkih i društvenih sadržaja. Tamo je održana i konferencija za novinare na kojoj je najavljen 18. Festival uličnih svirača, a učesnici su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, urbanista Darko Polić i izvršna direktorka Festivala Natali Beljanski-Popović.

Foto: grad novi sad

Gradonačelnik Vučević čestitao je ”Inboks-u” useljenje u nove prostorije, pohvalio njihovu istrajnost u podršci koju pružaju revitalizaciji kulturno-arhitektonskog nasleđa, kao i doprinos policentričnosti kulturne politike, organizovanjem događaja izvan centra grada.

– Otvaranje ovog kulturno-kreativnog centra i najava 18. Festivala bitni su u kontekstu revitalizacije kulturno-istorijskog nasleđa, ali i podrške onima koji su kreativni i hrabri da realizuju svoje ideje, što sve doprinosi novom konceptu podgrađa. Ono je turistički izuzetno atraktivna lokacija ali i idealna za delovanje u kulturi. Pred nama je izazov, da se polako privikavamo na to da podgrađe postane pešačka zona i u tom pravcu idemo korak po korak. Prilika za to je i ovogodišnji Gradić fest tokom kojeg će u određenim terminima biti zatvoren saobraćaj na tom lokalitetu. Nastavljamo sa intenzivnim ulaganjem u podgrađe, a reč je o nekoliko miliona evra, i to me čini zadovoljnim i ponosnim – naglasio je gradonačelnik Vučević i dodao da će istorijsko nasleđe biti kontinuirano obnavljano i u drugim delovima grada.

Prema rečima Natali Beljanski-Popović u ”Prostoru” će biti održavane izložbe, konferencije, radionice, akustične svirke, ali će to biti i tačka susreta građana Petrovaradina gde će razmatrati za njih važna pitanja.

– Prostor ćemo deliti i sa drugim udruženjima, a sa nama je od početka udruženje ”Dafed”
koje deluje na IT sceni, što doprinosi širini sadržaja koje ćemo ponuditi građanima – rekla je Beljanski-Popović i zahvalila se MZ Petrovaradin, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam na podršci u projektu adaptacije ”Prostora”. Kako je najavila, početkom septembra, nakon Festivala uličnih svirača, ”Prostor” se otvara za javnost, a početak programske sezone biće obeležen saradnjom sa OPENS–om. Urbanista Darko Polić ocenio je da bi izmeštanje saobraćaja iz podgrađa doprinelo njegovom istinskom razvoju, kao i da nakon Drugog Svetskog rata, nije bilo većih investicija od aktuelnih ulaganja u taj deo grada.

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 30. avgusta do 1. septembra u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, tradicionalna povorka prvog dana krenuće sa Trga slobode u 20.00 časova, a završiće se pred Beogradskom kapijom. Festival će početi spektakularnim nastupom španskog umetnika Davida Morena koji će se podići šest metara iznad bine i svirati klavir.

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.