Dragici Stojanović dodeljena nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“

0

Zavod za kulturu Vojvodine na sednici Žirija, održanoj 16. novembra 2017. godine, doneo je odluku da ovogodišnju nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju pesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku, dobije Dragica Stojanović, za knjigu Od(a)brane pesme, objavljenu u izdanju „Gramatika“, Beograd 2017. godine, piše Novosadska TV.

Žiri je radio u sledećem sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov, (članovi). Na konkurs Zavoda za kulturu Vojvodine je pristiglo 14 knjiga pesama autorki, koje su objavljene od oktobra 2016. do oktobra 2017. godine.

Dragica Stojanović je rođena u Zrenjaninu, 1963. godine. Piše poeziju i objavljuje više od tri decenije u brojnim književnim listovima i časopisima (zagrebački Quorum, osiječka Revija, podgoričko Ovdje, Letopis Matice srpske, Polja, Sveske, ProFemina, Trag, Urb), kao i u knjigama:

Teskoba (1984).
Kuhinjska kukavica (1991).
Razgovor sa Isidorom (1999).
Gladne ispovesti (2005).
Literarni sneg (2015).
Od(a)brane pesme (2017).

Zastupljena je u antologiji novijeg srpskog pesništva Kad budemo trave, koju je priredio Vladimir Jagličić; u antologiji Najlepše pesme o ljubavi, koju je priredio Pera Zubac; u antologiji Kolektivni oblak – pesme o postojanju, koju je priredio Vujica Rešin Tucić; u antologiji ProFemine – Žene koje su pojele jezik; u antologigiji savremene poezije vojvožanskih pesnikinja Oči ravnice i drugim.

Dobitnica je nagrada „Stanko Simićević“, „Smeli cvet“, „Smederevske pesničke jeseni“, „Ulazanica“ i „Pečat varoši sremskokarlovačke“.

Knjiga Od(a)brane pesme predstavlja rekapitulaciju njenog pesničkog rada u poslednje 33 godine. Odabrane su pesme iz svih prethodnih pesničkih knjiga, uz ciklus, „O hrid“, koji broji novih 13 pesama. U duhu naslova, ova knjiga je i svojevrsna odbrana poezije, obrana prava da se piše iz pozicije žene, otuda se ona označava kao savremena feministička lirika. Pesnikinja se često poistovećuje sa književnicama i njihovim nesrećnim sudbinama, od Jefimije, preko Emili Dikinson i Marine Cvetajeve, do Silvije Plat i Isidore Sekulić. Ali i mnogim drugim, znanim i neznanim, monahinjama, družbenicama, pastorkama, udovama, čitateljkama. U pesmama Dragice Stojanović ima i mnogo autobiografskim elemenata, potom i autopoetičkih. Kod nje se prepliću činjenice i emocije, pročitano i doživljeno, sve to je propušteno kroz njenu pesničku vizuru i uobličeno u pesmu. Ima u njenoj književnoj i životnoj biografiji i mnogo podudaranja sa pesnikinjom po kojoj ova nagrada nosi ime – Milicom Stojadinović Srpkinjom – bunta i nesporazuma sa okolinom, pa i izvesne tragičnosti u sudaru sa drugima. Njen lirski subjekt se, kako to ističe u najnovijem ciklusu, odbija od hridi, povređen, ali neumoljiv u nastojanjima da istraje i svedoči o sebi, o svojoj ljubavi, kao i o svojim provalijama. Poezija joj je, kako to ističe, oduvek bila „najpogodniji kofer“ da u njega svesti sve i uvek nosi sa sobom. Poezija je, nesumnjivo, neodvojiv deo njenog bića, baš kao što je i ženskost njeno primarno, identitetsko obeležje, kako to ističe u pogovoru Natalija Ludoški.

Nagrada „Milica Stojadinović Srpskinja“ biće uručena dobitnici – Dragici Stojanović, u Zavodu za kulturu Vojvodine, 24. novembra 2017. godine, u 13 časova.

Izvor: Novosadska TV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.