Danas se obeležava Svetski dan deteta

0
izvor: pixabay.com

Na današnji dan se obeležava godišnjica usvajanja Konvencije o pravima deteta, najratifikovaniji dokument UN o ljudskim pravima u istoriji.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.

Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju. Dečja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima deteta, koju su ratifikovale 193 zemlje.

Osnovni principi Konvencije su: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju. Zadatak je promocija interakcije i razumevanja među decom, kao i postizanje dobrobiti dece širom sveta. Obeležavanjem ovog dana skreće se pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima.

Prošle godine je čak 5,4 miliona dece umrlo pre petog rođendana od bolesti koje se mogu lečiti. Stotine miliona dece izloženo je i danas nasilju i žive u siromaštvu.

Uprkos velikom napretku koji je postignut tokom proteklih decenija, realnost je da je danas 262 miliona dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta u svetu ne ide u školu, a dodatnih 41 milion dece nema pristup predškolskom obrazovanju.

Čak 650 miliona devojčica stupa u brak pre svog 18. rođendana!

U Srbiji deca čine samo 17.3%  stanovništva, a 9.5% dece žive u apsolutnom siromaštvu, a čak 30.2% dece živi na granici siromaštva;

• Gotovo 20% dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30% dece mlađe od 5 godina nema adekvatnu ishranu;

• 50% dece uzrasta od 3-5 godina ne ide u vrtić. Procenat je značajno niži kada su u pitanju deca iz siromašnih porodica – tek 9%,  a za decu iz romskih naselja samo 6%;

• Gotovo 30% dece ispod 5 godina života nema ni 3 dečije knjige u kući, a u siromašnim porodicama procenat je dvostruko veći (64%);

• Blizu 80% dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju;

• 1 od 4 dece između do dve godine starosti je iskusilo fizičko kažnjavanje;

• Više od 40% dece je izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj;

• Gotovo 60% devojčica iz romskih naselja se uda pre navršene 18-te godine, dok je procenat za devojčice iz opšte populacije 7%.

 

Izvor: Mondo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.