Centralnom proslavom bunjevačkih Hrvata završena „Dužijanca 2017“

0

U katedrali bazilike sv. Terezija Avilskog u Subotici, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić i podsekretar Zoran Lazin prisustvovali su centralnoj proslavi manifestacije bunjevačkih Hrvata „Dužijanca 2017.“

Nakon svečanog euharistijskog slavlja u katedrali bazilike sv. Terezija Avilskog sekretar Štatkić je rekao da tradicionalne manifestacije, koje kao Dužijanca imaju vekovno trajanje, zaslužuju posebnu pažnju i podršku.

„Danas smo se okupili kako bi zahvalili i zemlji i Bogu na zrnu žita, čija simbolika je zapravo sam život“, rekao je sekretar Štatkić i dodao da je to „zrno žita i nada i vera u izvesnost“.

Današnji događaj prema rečima resorog sekretara nije bitan samo za bunjevačke Hrvate, već za celu Vojvodinu, pa samim tim i Srbiju, kao i za brojne druge nacionalne zajednice, jer svi živimo od tog zrna žita.

Po starom bunjevačkom običaju najbolji bandaš i bandašica, predali su hleb gradonačelniku grada Subotice Bogdanu Labanu. Svečanom događaju prisustvovao je generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.

Dužijanca je svetkovina završetka žetve, koja se u Subotici slavi više od 100 godina. Ona je izraz vere i kulture, svojevrstan spoj molitve i zahvale, običaja i kulturnih vrednosti. Ona ima svoj izvorni oblik koji označava završetak srećno obavljenog posla, risa na njivi, gde je bandaš glavni nosilac posla u žetvi koji se završava u veselju. Kad je kosidba gotova i ris završen, mlađa, spretnija risaruša bi na njivi isplela venac od žita bandašu koji mu je stavljen na šešir.

Običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice, oblikovan je u svečanu, dostojanstvenu priredbu koja pleni i zrači lepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i dubokom religioznošću. Kada je 1993. godine Dužijanci dat sasvim novi oblik i jedinstven sadržaj, na nivou grada, spajanjem tzv. gradske i tzv. crkvene Dužijance, ona postaje duhovno-religiozna i kulturno-stvaralačka manifestacija.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.