Evo koliko tačno košta Srbiju Jeremićev “PATRIOTIZAM”

0

 

Novinar medijske mreže “Antidot” Marko Matić izjavio je danas, pozivajući se na podatke i dosijea kojima raspolaže ta organizacija, da je Vuk Jeremić odgovoran ne samo za nesrazmeru u novcu koji je utrošio kao ministar spoljnih poslova sa ostvarenim rezultatima, već i da ima osnova za njegovu krivičnu odgovornost.

“Ovde postoje dva nivoa odgovornosti, jedan se odnosi na to da li je njegova politička procena bila ispravna, a jasno je da nije, po rezultatima vidimo. Međutim, u našem dosijeu se vidi da postoje i najmanje dva krivična dela – to je ugovor sa “Energoprojektom” i mutni poslovi sa “Aeroklubom”, rekao je Matić za Pink TV.

Kao primer veoma sumnjivog angažmana naveo je kompaniju “Aeroklub”, koja, kaže, ima veze sa porodicom Vukove supruge Nataše, a preko koje su nabavljane sve avionske karte za njega i saradnike iz Ministarstva spoljnih poslova, pa je “Aeroklubu” isplaćeno 40 miliona dinara samo u jednoj godini, a 180 miliona za pet godina iz Ministarstva spoljnih poslova, zatim i dva puta po 40 miliona iz Teniskog saveza Srbije čiji je bio predsednik, a kasnije i 1.400.000 evra iz CIRSD-a.

“Gde taj novac završio, trebalo bi nadležni organi da istraže” dodao je Matić, koji je rekao i da je prošlo 35 dana od kada su ta pitanja postavili Jeremiću.

Kako je rekao jedno od pitanja je bilo i da pojasni podatke na primer “i šta je radio u Limi dva dana nakon potpisivanja skandaloznog ugovora sa Energoprojektom”.

“U tom ugovoru država Srbija je oštećena za 5,2 miliona evra. Za taj novac može da se napravi 250 socijalnih stanova, da 1.000 ljudi dobije krov nad glavom” naveo je Matić.

On je kao primer poslova Jeremića sa “Energoprojektom” naveo i da je potpisao pred kraj mandata sa tom firmom posao izgradnje ambasadu Srbije u Abudži, a za uzvrat Republika Srbija je “Energoprojektu” dala neke parcele u Abudži, Kampali u Ugandi i dve parcele sa zgradama u Limi u Peruu.

“U tom poslu, namerno je imovina države Srbije višestruko potcenjena otprilike za iznos od 5,2 miliona evra, a vrednost ukupnog posla je 3,5 miliona evra. Dakle, država je Energoprojektu dala nešto u vrednosti od 11-12 miliona za nešto što vredi 3,5” dodao je.

On je objasnio da je Jeremić dao nalog proceniteljskoj kuci u Limi da uradi procenu samo zemljišta bez zgrada, bez zgrada ambasade i bez rezidencije, a kasnije u ugovoru se taj iznos prikazuje kao ukupna vrednost zgrada i zemljišta.

Matić je rekao da mu je žao što nisu uspeli da istraživanje objave pre izbora, jer misli “da bi tada Tužilaštvu bilo mnogo lakše”, ali je izrazio uverenje da će Tužilaštvo pokazati nezavisnost u radu i reagovati, jer, kao što ne smeju da vode političke procese, isto tako, kaže, ne smeju da aboliraju bilo koga iz političkih razloga.

“To što je neko kandidat, ne znači da ne odgovara pred zakonom. Očekujem reakciju tužilaštva”, podvukao je.

Matić je naveo i da Jeremić u aktuelnoj kampanji pokreće pitanje Elektroprivrede Srbije i njene privatizacije, čime, kaže, vrši prikriveno lobiranje za svoje finansijere

Kako je objasnio, Jeremić je pored CIRSD-a osnovao svoju privatnu preduzetničku agenciju za konsalting, na čiji račun je jedna strana kompanija uplatila 1. 335.000 dolara za nedefinisane konsultantske usluge.

On je dodao i da je ta kompanija uplatila još milion evra CIRSD-u.

“Sad imate tokove novca koji se kreću preko Jeremićevog privatnog računa, računa njegove supruge u SAD, i taj novac se kasnije vraća u Srbiju”, rekao je Matić i naveo da je teško ući u te tokove ali da se verovatno radi o keš uplatama, a onda dolazi veliki broj malih donatora koji uplaćuju novac u fond njegove kampanje, što će biti prikazano kao domaći izvori, a što je, tvrdi, neistina.

Prema njegovim rečima, jedna druga strana kompanija nije direktno finansirala Jeremića već njegovu organizaciju, i uplatila skoro tri miliona dolara CIRSD-u.

“Tih šest miliona koje su dobili Vuk Jeremić i CIRSD otprilike su šest puta više od onoga što je za 10 godina dobio Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić, koja je jedna od organizacija koja najduže postoji i koja je najviše novca dobila iz inostranstva. Ovo šest puta više” napravio je poređenje Matić.

“Konsultantska firma idealna za pranje novca”

Kako je rekao, konsultantska firma je idealna za pranje novca i a legalizaciju nekog ilegalnog “prljavog” novca.

Većina dokumenata koje smo objavili su javno dostupni, naveo je Matić, a govoreći o vezama Jeremića sa Podestom i Miroslavom Miškovićem naveo da je Podesti i još jednoj američkoj firmi Srbija isplatila 2,5 miliona evra.

Kako je rekao ugovori su napravljeni na otprilike 4-5 strana, gde jedna strana obuhvata spisak mera gde će da se da se pojavi Vuk Jeremić, a mediji koji povezani Podestom i drugom firmom su protežirali Jeremića tokom kandidature za generalnog sekretara UN.

On je dodao da nikakav izveštaj tih firmi nije upućen vladi Srbije a da ni sada aktuelna vlada ne može da ustanovi šta je prethodna vlada platila, koje usluge dobila, šta je Srbija dobila za tih 2,5 miliona evra.

Matić je objasnio da su osam meseci radili, istraživali…i podvukao da za Antidot rade na dobrovoljnoj bazi, novinari iz celog regiona…

“Mi ni danas ne znamo zašta ja taj novac potrošen, osim za njegovu ličnu promociju, za njegovu karijeru u UN, i sada za njegovu kandidaturu za predsednika Srbije koja stvarno izgleda kao rezervna pozicija i utešno mesto za njega” ukazao je Matić.

“Za jedan let Jeremić potrošio 70.000 evra”

Kad je reč o trošenju novca građana Srbije, Matić je izneo podatak da je Jeremić samo za jedan let privatni do Etiopije za vreme dok je bio ministar novcem građana Srbije platio 70.000 evra, što je otprilike 220 prosečnih zarada u Srbiji.

“Mi ne znamo šta je radio u Etiopiji. MI imamo samo njegove fotografije sa Tvitera gde on kaže da se tamo lepo odmara, pokaže neku egzotičnu destinaciju, ali u Etiopiju je putovao tri puta tokom pet godina, jedan let je koštao 70.000 evra, drugi 40.000, treći…u pitanju su privatni avioni koji se iznajmljuju” naveo je.

On je napomenuo i put u Trinidad i Tobago, a let je koštao 16.000 evra, a napomenuo i da je Jerermić potropšio i oko milion evra na troškove putovanja saradnika.

Medijska mreža Antidot postavila je pre nekoliko dana pitanje porekla novca za kampanju Jeremića, pozivajući se na podatke Poreske uprave, te navela da poseduje dokumentaciju o tome da je Jeremić kao ministar spoljnih poslova potrošio “na luksuzna putovanja više od 3,5 miliona evra iz budžeta Republike Srbije”.

Prema podacima na koje se Antidot poziva, fondacija “China Energy Fund Committee” iz Hong Konga uplatila je na račun privrednog subjekta “Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting” iz Beograda, u periodu od 2013. do 2017. godine, ukupno više od 1,3 miliona dolara.

Ta fondacija donirala je i CIRSD, koji vodi Jeremić, sa milion dolara.

“Najveće donacije iz Hong Konga i Katara”

Najveće donacije takođe su iz Hong Konga, od kompanije “State Energy HK Limited” u iznosu od tri miliona dolara i iz Katara – u iznosu od 320.000 evra.

“Uprkos veoma agresivnoj i skupoj predsedničkoj kampanji koja je pokrenuta nekoliko meseci pre nego što su izbori zvanično i raspisani, Jeremić do današnjeg dana javnosti nije odgovorio na pitanja o poreklu novca kojim finansira realizaciju svojih najnovijih političkih ambicija”, konstatuje Antidot u istraživanju dostavljenom medijima.

Oni se bave i “troškovnikom” Jeremića za vreme dok je bio ministar i navode da je tokom petogodišnjeg mandata na mestu ministra spoljnih poslova na luksuzna putovanja potrošio više od 3,6 miliona evra iz budžeta Srbije.

Kako kažu, “putni troškovi Tadićevog šefa diplomatije” pokrivali su boravak u najluksuznijim hotelima i najskuplje avionske karte, uključujući trošak od “220 prosečnih plata u Srbiji za samo jedan let privatnim avionom”.

Oni navode da su putovanja Jeremića pravdana borbom za Kosovo i Metohiju ali i izneli podtaka da je za vreme njegovog minstrovanja nezavisno Kosovo priznalo više od 90 zemalja a od tada na ovamo nešto više od 20-ak.

O obimu tih troškova govori i podatak da je samo na Jeremićeva putovanja godišnje trošeno više nego na putne troškove celog MSP 2014. godine, navode u toj medijskoj mreži i dodaju da je trošio više od bilo kog ministra spoljnih poslova u periodu posle 2000. godine, navodi se u tekstu.

Preciziraju da je za putovanja tokom petogodišnjeg mandata poslove nabavke avionskih karata ekskluzivno poverio firmi “Aeroklub”, bez zaključenog pisanog ugovora i sprovođenja postupka javne nabavke, te da je tokom pet godina njegovog rukovođenja MSP, toj firmi na ime kupovine avio-karata isplaćeno oko 180 miliona dinara.

Prema listinzima MSP, Jeremić je na putovanja sa troškovima prevoza, smeštaja i ministarskih dnevnica, za pet godina na avionske letove potrošio više od 3.330.000 evra, i više od 220.000 evra na noćenja u najelitnijim svetskim hotelima.

Rekordni su, tvrde, bili letovi do Etiopije od 70.000 evra i privatni let Belgija-Švajcarska-Letonija za 55.000 evra.

Na putovanjima Jeremića su pratili i njegovi najbliži saradnici na čije je specijalne letove i aviokarte potrošeno dodatnih milion evra, navodi Antidot.

Izvor: Tanjug / RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.