TRUD, RAD I ŠTEDNJA: Od male radnje do vodeće kompanije u oblasti privrede

0

Industrija mesa “Matijević” ima za cilj da se na bazi korporativnog upravljanja društvom donose pravilne odluke, koje vode uspehu i postizanju što boljih rezultata na svim poslovnim planovima, kaže Bojan Matijević iz IM “Matijević”.

Najviše pažnje, kako on navodi, se posvećuje definisanju asortimana proizvoda i stalnom praćenju i prikupljanju pravovremenih informacija o ciljnom tržištu, odnosno kupcima kojima su namenjeni proizvodi ove proizvođačke industrije.

Industrija mesa “Matijević” je nadaleko poznata kao vodeća kompanija u oblasti prerade mesa. Šta biste izdvojili kao najveći kvalitet Vaše kompanije?

Ono što ističe kompaniju IM “Matijević” kao poznatu vodeću kompaniju u oblasti privrede je to što smo mi pre svega porodična firma zasnovana na radu, marljivosti i štednji u svim segmentima. Kao što u krugu porodice vladaju određena pravila, isto primenjujemo i u našem poslovanja i tako smo izgradili jedan zaokružen sistem proizvodnje „OD NJIVE DO TRPEZE“.

Zajedno sa skoro 90 preduzeća u svom sastavu, činimo jedan konglomerat, koji objedinjuje ukupno 2.800 zaposlenih, od čega je samo u industriji mesa zaposleno oko 1.700 radnika.

Na 32.000 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta, organizovan je rad 23 povezana preduzeća u oblasti ratarstva, stočarstva, proizvodnje pilića, proizvodnje stočne hrane, kontrole zdravstvene zaštite životinja i drugih stručnih službi, tako da se svakodnevno obezbeđuje dovoljna količina stoke i pilića za klanje i preradu. Sa sopstvenih farmi svakoga dana za potrebe proizvodnje uvek imamo obezbeđen dovoljan broj životinja,  tako da dnevno isporučujemo na tržište i do 180 tona svežeg mesa i mesnih proizvoda. Samo u prošloj godini u proizvodnji je zaklano oko 300.000 kom. svinja, 8.000 kom. junadi i oko 7.000.000 kom. pilića, što ćemo ostvariti i u ovoj godini.

matijevic-2

Pored osnovne delatnosti, kompanija “Matijević” je i veliki zemljoposednik, a od prošle godine i najveći zemljoposednik u Hrvatskoj. Možete li našim čitaocima ispričati kako se to desilo?

Kao uspešan nosilac poslovnih aktivnosti povezanih poljoprivrednih preduzeća u svom sistemu, naše opredeljenje je da nastavimo sa trendom unapređenja i proširenja poljoprivredne proizvodnje, kako na području Republike Srbije, tako i na području susednih zemalja.

Prvi korak u tom pravcu je postignut  u 2015. godini kupovinom poljoprivrednog zemljišta u  Republici Hrvatskoj od 1.700 ha, sa mehanizacijom i skladišnim prostorima kapaciteta cca 30.000 tona, kao i farmom krava. Osnovni motiv je ekonomske prirode, odnosno niska cena poljoprivrednog zemljišta i velike subvencije obezbeđene od EU, a ovim smo sigurno dali i doprinos uspostavljanju ravnoteže u srpsko –hrvatskim privrednim tokovima.

33.700 hektara obrađenog poljoprivrednog zemljišta sa ostvarenim rekordnim prinosima, samo su dokaz domaćinskog ponašanja, koji može da bude samo za primer mnogima koji se bave ovom proizvodnjom.

Za sada imamo u vlasništvu oko 1.700 ha i planiramo da ga uvećamo, kako bi na taj način dali svoj doprinos prisutnosti srpskih privrednika na području Republike Hrvatske.

Neretko su se dešavali medijski napadi na Vašu kompaniju. Kako Vi to vidite i kako reagujete na sve neistinite navode u medijima?

Kvalitet proizvoda se meri prema broju potrošača, a mi smo vrlo zadovoljni brojem kupaca naših proizvoda i njegovim svakodnevnim rastom. Negativnih kampanja je uvek bilo i biće. Ali, „za dobrim konjem se prašina diže“, a malog niko ni ne vidi…

 Kakvi su Vaši planovi za naredni period?

Kroz stalnu nadgradnju inovacijama i unapređenjima na zadacima koje zaposleni obavljaju, razvojem menadžerskih veština, liderskih sposobnosti, usavršavanjem organizacije poslovanja, postižu se značajne promene u organizaciji i mere su prevencije u kriznim situacijama u kojima se ona može naći.

U ovoj organizaciji se ne čeka da se promene dogode kako bi se nakon toga reagovalo. Kasnim reagovanjem, realno je očekivati da bi za posledicu imali propuštenu budućnost. Zato je naš moto: još jače, još brže, još bolje, još više!

matijevic-4

FK Vojvodina je izuzetno privilegovana što je i kompanija poput Vaše podržala klub. Šta je bio motiv za ovakav korak?

Uvek imamo dobru volju i uvek smo spremni da pomognemo uspešnima, kao što smo to učinili nedavnom podrškom FK Vojvodina, gde smo prvenstveno imali na umu da je to jedini najkvaliteniji predstavnik vojvođanskog sporta, a od uticaja za takvu odluku je i naš osećaj pripadnosti gradu Novom Sadu, naš lokal-patriotizam, kao i promena i izbor novog, kvalitenijeg rukovodstva.

Uzimajući u obzir dosadašnja dostignuća Vaše kompanije, da li nam možete reći koji je recept za poslovni uspeh?

Sa pravom možemo reći da se Industrija mesa “Matijević” u svom brzom, dvadesetpetogodišnjem razvoju, od male radnje razvila i postala vodeća firma u Srbiji u proizvodnji, preradi i prometu mesa i mesnih prerađevina.

Bez marljivosti, čestitosti i štednje ni jedna kompanija ne može biti uspešna, što smo i sami dokazali svojim radom na ovim principima i današnjim postignutim uspehom!

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.