Bolesti zavisnosti se uspešno prevazilaze uz ličnu odluku, podršku porodice i stručnu pomoć

0

Bolnica “Vita” je trenutno pozicionirana kao jedina privatna zdravstvena ustanova stacionarnog tipa za lečenje bolesti zavisnosti u Vojvodini, sa potpuno zaokruženim sistemom lečenja – od rešavanja apstinencijalnih tegoba i detoksikacije, do psihoterapijskih programa rehabilitacije i resocijalizacije, kaže Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti “Vita”.

Kako i kada ste počeli da se bavite ovim poslom?

Kao psiholog i terapeut za bolesti zavisnosti sam počeo da radim još 2003. godine u Beogradu, u tada prvoj privatnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Srbiji. U tom periodu imao sam priliku i zadovoljstvo da se upoznam sa najsavremenijim pristupima u lečenju bolesti zavisnosti i da sarađujem sa vodećim domaćim i svetskim autoritetima iz ove oblasti.

Bolnica “Vita” posluje uspešno već nekoliko godina. Možete li nam reći nešto više samoj Bolnici i delatnostima kojima se bavite?

Krajem 2009. godine sa timom profesionalaca osnovao sam bolnicu “Vita” u Novom Sadu koja uspešno posluje već sedam godina. Sa ponosom možemo istaći da su uslovi lečenja, predanost i profesionalnost u radu sa pacijentima prepoznati kako u regionu, tako i šire. Gotovo polovina pacijenata nam dolazi, pored naše dijaspore, iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a značajan broj čine i državljani Engleske, Škotske, Holandije, Švedske, Norveške i drugih evropskih zemalja

Pored osnovne delatnosti bavljenja fenomenom i lečenjem bolesti zavisnosti, bolnica “Vita” se uključila i u tržište kontrole bezbednosti na radu, kroz kontrolu zaposlenih na prisustvo psihoaktivnih supstanci i alkohola u nekoliko renomiranih privrednih društava.

Bolesti zavisnosti, pre svega narkomanija, alkoholizam i patološko kockanje, spadaju u red globalno najzastupljenih hroničnih nezaraznih bolesti. Nažalost, ni naše društvo nije pošteđeno ovih trendova.

Bolnica "Vita"
Bolnica “Vita”

Sa bolestima zavisnosti svakodnevno se susećemo, da li u svom okruženju ili čujemo o tome u medijima. Možete li nam objasniti šta su tačno bolesti zavisnosti i na koji način mogu da se izleče?

Brojne su predrasude vezane za bolesti zavisnosti, od toga da to i nije neka bolest, nego nečiji izbor ili hir, da lečenje nije ni potrebno , nego ”prevaspitavanje” i izolacija, do predrasude da je zavisnost neizlečiva.

I jedno i drugo mišljenje je pogrešno i štetno. Zavisnost, tj. adikcija jeste bolest i pacijentu je neophodna stručna pomoć. Pokušaji improvizacije i samolečenja, nažalost, u najvećem broju slučajeva završavaju recidivom i povratkom u bolest. Na taj način se gubi dragoceno vreme, a posledice bivaju sve teže. Sa druge strane, i pored svoje kompleksnosti, zavisnost se uspešno može prevazići uz ličnu odluku, podršku porodice i adekvatnu stručnu pomoć.

Kako funkcioniše Vaš tim i šta biste izdvojili kao najveći kvalitet Vašeg poslovanja?

Kao i u svakom poslu, rezultati zavise od tima ljudi kojima ste okruženi. Moje zadovoljstvo je da sam okružen sa mladim ljudima koji posvećeno i sa puno entuzijazma pristupaju svojim obavezama koje sa sobom ponekad nose i dosta izazova. Upravo taj entuzijazam i posvećenost prema pacijentima doprinose stvaranju međusobnog poverenja, koje je kasnije i ključno za rezultate lečenje.

Pored primarne delatnosti, bolnica “Vita” se bavi i drugim aktivnostima. Možete li nam reći nešto više o tome?

Bolnica “Vita” u svom radu posebnu pažnju posvećuje istraživanju rizičnih oblika ponašanja mladih i samog fenomena zavisnosti. Do sada smo bili u prilici da u više navrata kroz tribine, predavanja i javne nastupe skrenemo pažnju, pre svega mladima i roditeljima, o problemima narkomanije, alkoholizma, patološkog kockanja, zavisnosti od interneta i drugih razvojnih problema.

Vaša Bolnica podržava Fudbalski klub Vojvodina. Zbog čega ste se odlučili za taj korak?

U skladu sa našim nastojanjima da promovišemo zdrave stilove života, gde su sport i sportske aktivnosti svakako među značajnijim, sa zadovoljstvom smo se priključili i Poslovnom timu FK Vojvodine i na taj način podržali jedan od naših najstarijih i najznačajnijih sportskih kolektiva. Pored prvog tima, njihovih šampionskih ambicija i nesumnjivo dobrih rezultata, pravo je zadovoljstvo videti desetine i desetine dečaka različitih uzrasta u mlađim kategorijama, koji svakodnevno vredno treniraju u SC “Vujadin Boškov” i kroz sport usvajaju brojne zdrave navike i vrednosti koje će im kasnije biti potrebne tokom odrastanja.

Pored toga što ste direktor jedne od najuspešnijih bolnica za lečenje bolesti zavisnosti, kako na ovim prostorima, tako i šire, angažovani ste i u politici. Možete li nam ispričati kako ste došli na tu ideju?

U periodu značajnih promena na ličnom planu, neizvesnosti menjanja posla, osnivanja i početka rada bolnice “Vita” pre sedam godina, osetio sam snažnu potrebu za promenama i u našem društvu što je rezultiralo mojim angažovanjem u politici. Danas kao poslanik u Skupštini AP Vojvodine mogu reći da je nova Pokrajinska vlada. preuzimanjem odgovornosti, konačno došla u priliku da ispravi brojne propuste prethodne i da kroz jedan drugačiji pristup i novu politiku pokrene toliko očekivani i potrebni razvoj, naravno uz svesrdnu podršku Vlade Republike Srbije u koju ne sumnjam.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.