Otkrili utaju poreza od čak 6,5 milijardi

0
Foto: pixabay

Dragana Marković, direktor Poreske uprave Srbije, govori za naš list o utajama poreza, javnim prihodima…

Poreska policija je za prvih sedam meseci ove godine otkrila 102 “fantomska” i “peračka” preduzeća, koja predstavljaju glavni izvor sive ekonomije. To je za čak 36 odsto više nego u istom periodu lane – kaže, u razgovoru za “Novosti”, Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Srbije.

* Koliko poreza je utajeno od početka godine?

– Sektor poreske policije je od januara do kraja jula podneo nadležnim tužilaštvima 880 krivičnih prijava protiv 1.116 osoba zbog učinjena 1.024 krivična dela, pri čemu je izbegnut porez u iznosu od 6,5 milijardi dinara. A, 66 osoba je uhapšeno.

* Šta je utvrđeno u terenskim kontrolama?

– Inspektori terenske kontrole su za sedam meseci obavili 8.256 kontrola, nepravilnosti su utvrđene u 3.013 slučajeva, što je 36,49 odsto kontrolisanih. U okviru ukupnog broja, 4.327 kontrola je za predmet imalo pravilnost obračunavanja javnih prihoda, i kod polovine, tačnije u 2.162 kontrole, utvrđene su nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

* O koliko javnih prihoda je reč?

– Obračunati su novootkriveni javni prihodi u iznosu od 15 milijardi dinara, i to najviše kod PDV – 6,9 milijardi, akciza – 3,5 milijardi, poreza i doprinosa po odbitku – 3 milijarde dinara, i poreza na dobit – 1,4 milijarde.

* Da li ste firme koje ne izdaju fiskalne račune zatvarali na duži period?

– Za sedam meseci, kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa izvršena je kod 2.923 poreska obveznika u Srbiji, pri čemu je proveravan radnopravni status angažovanih radnika. Nepravilnosti su utvrđene u 1.041 objektu, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti i izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti. Pet objekata je zatvoreno do 90 dana, zbog drugog, ponovljenog prekršaja.

Izvor: novosti
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.