Žene ohrabrene da prijave nasilje, pojačati prevenciju

0
 U Srbiji je od novembra prošle godine prijavljeno više od 21.000 slučajeva nasilja u porodici, od čega su u 74 odsto slučajeva žrtve nasilja bile žene, podaci su Ministarstva pravde izneti na skupu “Sprečavanje nasilja nad ženama” u Narodnoj skupštini na kome je ocenjeno da su unapređenjem zakonodavnog okvira žene ohrabrene da prijave nasilnika, ali da još uvek nije urađeno dovoljno na prevenciji te društvene pojave.

V.d. direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović istakla je da Srbija ima međunarodne obaveze za unapređenje položaja žena i dodala da je Srbija potpisnica osam međunarodnih ugovora, pod okriljem UN-a, među kojim je i Konvencija o eliminisanju svih oblika nasilja.

Paunović je, na javnom slušanju “Sprečavanje nasilja nad ženama” u Narodnoj skupštini, organizovanom kako bi se razmotrile mere koje se u Srbiji preduzimaju u cilju sprečavanja nasilja nad ženama, ukazala da je od stupanja na snagu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano 119.000 slučajeva nasilja.

To, kako je rekla, pokazuje da su žrtve nasilja ohrabrene da prijavljuju nasilnike, kao i da je povećana i efikasnost institucija zaduženih za sprečavanje i prevenciju nasilja u porodici o čemu, ukazala je Paunović, govori podatak MUP-a da je za dve godine izrečeno više od 15.000 mera udaljenja nasilnika.

S druge strane, to što je 28 žena u ovoj godini izgubilo život zbog nasilja u porodici, a da se 50 odsto njih nije obraćalo nadležnim institucijama, za Paunović je pokazatelj da treba mnogo više raditi na prevenciji ovog problema.

“Podizanje svesti javnosti je naš zajednički posao. Brine to što veliki broj slučajeva nasilja i dalje ostaje nepoznat institucijama,ne reaguju žene, ali ni njihovo okruženje. Poverenje je ključna reč, poverenje žrtve u institucije i da će institucije preduzeti odgovraajuće mere”, rekla je Paunović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je nasilje pojava u čijem su korenu, kako je rekla, nejednaki odnosi moći između žena i muškaraca koji dovode do diskriminacije. Glavni uzrok diskriminacije je podređeni položaj žene i očekivanje o rodnim ulogama muškaraca i žena

Ukazala je i na ulogu medija u prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama primetivši da se načinom izveštavanja o takvim slučajevima zločin nasilnika često relativizuje.

“Iako ima pomaka u načinu na koji mediji izveštavaju, može se pročitati da je muž zapalio ženu jer je imala švalera, da je ubio ženu jer je htela da ga ostavi… Pojedini mediji relativizuju zločin, a nijedna žena nije odgovorna što je doživela nasilje”, naglasila je Janković i dodala da se u krivičnim postupcima nasilnicima često kao olakšavajuće okolnosti uzimaju pijanstvo, godine, pa i nezaposlenost.

Janković je ocenila da je poslednjih godina značajno unapređen zakonodavni okvir, ali da nije dovoljno učinjeno na prevenciji nasilja nad ženama u čemu, prema njenom mišljenju, važnu ulogu ima rana edukacija o rodnoj ravnopravnosti.

“Ove godine je ubijeno 28 žena, moramo da vidimo šta ćemo dalje, da li da menjamo programe u školi, kako da ukažemo i otklonimo neravnopravnosti koje proizilaze iz društvenih normi”, rekla je Janković.
Narodna poslanica i članica Ženske parlamentrane mreže Elvira Kovač ukazala je da je nasilje nad ženama ozbiljan društveni problem i da država nasilje osuđuje i kvalifikuje kao krivično delo.

Ocenila je da je zakonski okvir u o oblasti borbe protiv nasilja nad ženana u Srbiji značajno unapređen, ali da ima još mnogo posla i da jedan od prvih koraka treba da bude usvajanje izmena i dopuna Zakona o rodnoj ravnpravnosti.

Podsetila je da je Srbija šesta zemlja koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju koja, kako kaže, predstavlja okosnicu zagarantovanih prava.

“U narednom periodu treba posvetiti još više pažnje prevenciji rodno zasnovanog nasilja, unaprediti rad besplatne pravne pomoći i raditi na sveobuhvatnom pristupu svim oblicima nasilja.Nephodna je još jačai efikasnija borba svih državnih organa, medija i celog društva protiv ove neprihavtljive društvene pojave”, rekla je Kovač.

Ocenila je da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je usvojen 2016.godine, uneo se sasvim nove i hitne mere i propisao obaveznu koordinaciju nadležnih institucija u borbi protiv nasilja.

Kako je rekla, podaci pokazuju da je Zakon osnažio žrtve da prijave nasilnika i podstakao celo društvo da ne zatvaraju oči pred nasiljem. Ukazala da nasilje mora da bude prijavljeno kako bi se sprečio tragičan ishod.

“Žene moraju prestati da budu žrtve samo zato što su žene. Efekti nasilja su dugotrajni i teško se prevazilaze. Žrtve često trpe nasilje zbog socijalnih i ekonomskih faktora, straha od osvete, ali i zato što se vremenom naviknu na nasilje i osećaju krivim za izazivanje nasilja”, ukazala je Kovač i dodala da treba učiniti veće napore da se podigne svest javnosti o fenomenu nasilja.

Predsednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Jasmina Karanac istakla je da je u Srbiji ravnopravnost muškaraca i žena ustavni princip i strateško opredeljenje i obzbeđivanjem primene ovog principa borimo se protiv nasilja nad ženama stvarajući preduslove za jednakost u svim sferama života.

Dodala je da je nasilje nad ženama danas globalni problem što pokazuje i svetska kampanja 16 dana aktivizma nasilja nad ženama koja se sprovodi širom sveta do 10.decembra kada se obeležava Međuanrodni dan ljudskih prava.

Karanac je istakla da je neophodan dalji rad na unapređenju i primeni zakonodavg okvira jer ovaj problem kako je rekla, i pored svih uloženih napora i dalje postoji.

Kao dobar putokaz u jačanju zakonodavnog okvira i drugim merama, koje treba da doprinesu prevenciji nasilja, označila je Istanbulsku konvenciju, odnosno Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i brobi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Značajan korak u primeni Konvencije Srbija je, kaže, načinila usvajanejm Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao i usvajanjem Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojim se pruža pomoć žrtvama nasilja.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio istakao je da je nasilje nad ženama, posebno u porodici, predstavlja veliki izazov za svako društvo i dodao da ta organizacija sarađuje sa svim akterima kako bi se ostvarila ženska prava i rodna pravnopravnost.

Oricio je ukazao na podatak iz OEBS-ovog istraživanja da 25 odsto ljudi poznaje nekoga ko je bio žrtva nasilja u porodici ističući da nasilje, koje je nazvao zločinom, ne sme ostati “iza zatvorenih vrata” i da ga treba izneti u javnost.

“Ovo je tema koja se tiče svih građana i svih nas bez obzira na pol”, rekao je Oricio i dodao da OEBS pozdravlja inicijativu skupštinskog Odbora da stavi ovu temu na dnevni red.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.