Vučić: Ideja o razgraničenju odbačena, to će nas skupo koštati

0
Foto: predsednik.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas žaljenje što je njegova ideja o konačnom uspostavljanju kompromisne granice između Srba i Albanaca propala, jer je naš narod mislio drugačije, a to će nas, uveren je, skupo koštati za dve do tri decenije.

Najavio je da će 8. maja imati susret sa Mateom Salvinijem, da će 10. maja biti vojna parada u Nišu, i da će posle toga Srbima sa Kosova i Metohije preneti ishod samita u Berlinu i svih razgovora po pitanju Kosova i Metohije.
Vučić je, odgovarajući na pitanje vezano za najavljeno donošenje odluke o kontramerama na prištinske takse i o izborima, kazao da svakog dana razmišlja o tome.
Prema njegovim rečima, vodila se žestoka kampanja protiv mogućnosti kompromisa razgraničenjem, kako iz dela strane, tako i domaće javnosti, jer su želeli nezavisno Kosovo na celoj njenoj teritoriji.
“Svi koji su pravili nezavisno Kosovo, dok se govorilo o razgraničenju pravili su se nevešti, jer nisu hteli da kažu da su za celokupno Kosovo nezavisno od Srbije. Za to se zalaže Rada Trajković, isto kao i nemačka kancelarka Angela Merkel i svi ostali”, objasnio je Vučić posle obilaska radova na izgradnji mosta preko Save i Kolubare na deonici auto-puta E-763 od Surčina do Obrenovca.
Kazao je da se ne zalaže za nezavisno Kosovo u tim granicama, već za konačno uspostavljanje kompromisne granice Srba i Albanaca.
“Moje ideje su propale. To će skupo koštati naš narod, našu zemlju za 20-30 godina. Od toga što ću imati ličnu utehu što će neko da kaže da sam bio dalekovid, neću imati ništa. Nisam bio dovoljno ubedljiv, nisam uspeo da objasnim kakvo je realno stanje, da je od emocija najvažnija realnost”, ukazao je Vučić.
Rekao je da su odigrali prevaru svi oni koji su već priznali nezavisno Kosovo i izjasnili se protiv razgraničenja, a na tome je radio i deo domaće javnosti, posebno oni koji su učestvovali u stvaranju nezavisnog Kosova.
Podsetio je da je Priština donela 2008.deklaraciju o nezavisnosti, a da su se tada oni koji su bili na vlasti pravili blesavi, pomogli im traženjem mišljenja Međunarodnog suda pravde, kao i izvlačenjem pregovora iz UN u EU.
“Što se mene tiče, meni u istorijskom smislu će biti lakše, jer ću biti upamćen po veličanstvenim putevima, mostovima, što sam u kratko vreme udvostručio plate i penzije i to realno, a ne nominalno kako ljudi mogu da žive bolje. A neko drugi će nažalost morati da saopštava teške i loše vesti za Srbiju u budućnosti i ko je lagao naš narod, zašto su Srbi pristajali na laži Haradinaja i Trajkovićeve nego što su želeli da čuju istinu”, kazao je on.

O taksama: Odmah sam rekao Merkelovoj i Makronu…

Vučić kaže da Priština neće da ukine takse, ne zato što je sama “čvrsta” u tome, već što je “čvrst” neko ko im je za to dao zeleno svetlo.
To je, kaže, u Berlinu odmah rekao i kancelarki Merkel i francuskom predsedniku Makronu – da Priština neće popustiti, “ne zato što su čvrsti, već za to što je neko drugi, ko im je tako rekao, čvrst”.
“Oni nisu verovali…Kako da odbiješ Francusku, Nemačku? Nemoguće. Rekao sam – znam ljude, znam im mentalitet i znam koliko snažne sile mogu da stoje iza njih”, preneo je predsednik.
Dodao je i da je očekivao da na sastanku u Berlinu bude napada na Srbiju, ali da tako organizovan napad na našu zemlju, kakav se dogodio, ipak nije očekivao.
“Kad sam pitao Denisa Zvizdića da li saopštava svoj stav ili stav BIH – nije mogao ništa da mi odgovori”, kaže Vučić.
Dodaje da tu nema ničeg drugog osim mržnje prema Republici Srpskoj, koja izbija iz svega, želje Zvizdića da se dodvori Merkelovoj i nekim drugima koji su protiv promene granica, tj. protiv toga da Kosovo ne bude na celini teritorije nezavisno.
“Kad ih pitate – jeste li za ove granice ili one, za granice Kosova koje priznaje Španija ili Italija – nema odgovora. I onda vidite sve licemerje, kao i u našoj javnosti. Samo neće da kažu ljudima, ovi koji su protiv kompromisnih granica i svega drugog, neće da kažu ljudima da su u stvari za nezavisno Kosovo na celini teritorije nezavisnog Kosova. I to je radio sve vreme. Naravno da sam reagovao i po pitanju RS”, kaže Vučić.
Takođe, rekao je da Hašim Tači nije na sastanku ponovio stav o pripajanju Prešveske doline.
“Nije on to tamo ni pomenuo”, kaže.
Misli da je sve “protivnike” Srbije naša delegacija pobedila ozbiljnošću, odgovornošću i argumentima.
“Makron je na kraju nedvosmisleno rekao Haradinaju da je bilo dosta problema koje su prouzrokovali i da nema više slušanja o njihovim daljim zahtevima. A oni su se držali kao pijan plota, svi oni, njih četiri, rečenice da Srbija mora da prizna nezavisno Kosovo. Pitao sam – ‘ima li još nešto, još neka želja'”, kaže Vučić.
Kako kaže, oni su to govorili da bi posle sastanka mogli da kažu da su to tražili, ali da je to za unutrašnju upotrebu.
“Niti ko to ozbiljno shvata, niti misli da je moguće, što sam im nedvosmisleno stavio do znanja. To je za domaću upotrebu i tužno je kad za domaću upotrebu morate da se bavite tom vrstom međunarodne politike i da se tako ponašate pred stranim predstavnicima”, zaključio je Vučić.

Ne brine me protest, a ako pokušaju da uđu – biće izbačeni

Vučić je poručio da nije ni malo zabrinut, niti da se plaši sutrašnjeg protesta opozicije ispred Skupštine Srbije i istakao da se dijalog vodi u parlamentu i da neće ispunjavati “tajkunske zahteve”.
Vučić je rekao da su lideri Saveza za Srbiju bezbroj puta govorili da neće da razgovaraju sa njim, iako sada kažu da on neće da sedne za sto, te ponovio da je parlament mesto za dijalog i da mu ne pada na pamet da pravi partijsko-partijske sastanke.
“Šta vi hoćete? Nećete u parlament, a gde hoćete? Da ispunjavamo tajkunske zahteve da bi Đilas i Šolak bili zadovoljniji, tu nema narodnih zahteva. Nismo mi fontana želja da ispunjavamo zahteve, već da razgovaramo”, rekao je Vučić.
On je dodao da neće saradnju sa onima koji su opljačkali državu, ali da stranke u parlamentu moraju da razgovaraju.
Istakao je da će nastaviti da dolazi na svoj posao na Andrićev venac, bez obzira šta opozicija najavljuje.
“Nisam ni najmanje zabrinut, znam i Đilasa i Jeremića i Obradovića kakve su kukavice”, rekao je Vučić.
Upitan šta će se dogoditi ako pokušaju nasilno da uđu u Predsedništvo, Vučić je rekao da će u tom slučaju biti izbačeni.
Vučić je rekao i da je zamolio ministra policije Nebojšu Stefanovića da otkaže skup povodom Dana policije, kao i da se otkažu neki drugi skupovi koji su bili najavljeni u isto vreme, da “ne bi bilo da vlast pokušava da spreči opoziciju” i da ih se plaše.
“Najviše volim kada su blizu Predsedništva, tad sam najsigurniji, znam da mogu da ih čuvam kao malo vode na dlanu”, rekao je Vučić.

O susretu sa Salvinijem, “najmoćnijim političarom Italije”

Vučić je potvrdio da će se iduće sedmice sastati sa potpredsednikom vlade Italije Mateom Salvinijem, kojeg smatra najmoćnijim političarom Italije, koji se, inače, zalaže za povlačenje italijanskog priznanja kosovske nezavisnosti.
Sa Salvinijem će, kaže, razgovarati o KiM, kao i o pozicioniranju u današnjoj, promenjenoj Evropi.
“Veoma poštujem premijera Kontea i Luiđi di Maja i predsednika Matarelu, koji je izuzetna ličnost u svakom pogledu, ali najmoćniji političar Italije je Mateo Salvini, koji će ubedljivom razlikom pobediti na izborima 26. maja za evropski parlament”, kaže Vučić i dodaje da je već i iz toga jasno koliko je to značajan susret za Srbiju.
Vučić je, analizirajući aktuelne političke i geostrateške odnose u Evropi, konstatovao da se danas, nakon Bregzita, nastoji da se nametne “velika trojka”, koju čine Nemačka, Francuska i Holandija.
“Namerno su izuzeli Italiju. Ali, sada se stvara taj blok – Višegradska grupa i ukoliko bi Moravijecki uspeo da pobedi na septembarskim izborima u Poljskoj to bi bilo ojačano. Takođe, ukoliko bi Fico i Pelegrini uspeli da pobede na parlamentarnim izborima u Slovačkoj, Orban će svakako pobediti u Mađarskoj, dok je u Češkoj po tom pitanju situacija pod kontrolom bilo sa Zemanove ili Babiševestrane strane”, naveo je Vučić.
Dodao je da ta grupa sada pokušava da napravi neku vrstu neformalne “kontre” sadašnjoj velikoj evropskoj trojci.
“Dakle, Višegradska grupa plus sever Italije, odnosno Salvini, a videće se pozicija Austrije u narednom periodu. Jer, ta grupa 2027. će ukupno imati veći BDP nego što će imati velika evropska trojka ili na istom nivou i postaće neto kontributori evropskog budžeta i mnogo toga će da se menja u godinama pred nama”, kaže Vučić.
Naglasio je da mi moramo da “držimo i jedne i druge, pošto smo suviše mali i slabi da bi mogli na takav način da se kockamo sa sudbinom Srbije”.
I zato je razgovor sa Salvinijem veoma važan, zaključio je predsednik Srbije.

Bez problema ćemo stići rast od 3,5 odsto

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija bez problema dostići planirani rast od 3,5 odsto.
“Imajući u vidu situaciju u regionu, takse…jesam zadovoljan. Očekivali smo da nam rast bude, posle užasnog januara, u prvom kvartalu 1,1 do 1,2 odsto, a biće preko 2,3 do 2,4 odsto, što znači da ćemo dostići bez problema rast od 3,5 odsto, jer će nam najsnažniji biti treći i četvrti kvartal kada krećemo u nove investicione radove”, objasnio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je zbog okolnosti moguće dostići planirani privredni rast.
On je podsetio da treba da krene izgradnja Moravskog koridora.
“Premrežićemo Srbiju autoputevima, i krećemo sa tim radovima u drugoj polovini jula”, najavio je Vučić.
Ukazao je da napreduju radovi oko kliničkih centara, domova zdravlja, dodajući da je cilj da pre kraja godine imamo 10.000 digitalnih učionica kako bi napredovalo dalje obrazovanje.

Vučić najavio dalji rast plata, posebno za medicinske sestre

Vučić je najavio dalje uvećanje plata i penzija i naglasio da će pre svega voditi računa o platama zaposlenih u zdravstvu, kako bi ih zadržali u zemlji.
Podsetio je da mu je nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao da želi da dođe u Srbiju, jer su Nemačkoj potrebne medicinske sestre, a da mu je on odgovorio:
“Nemoj molim te zbog toga da dolaziš!”.
On je rekao da je nedopustivo da medicinske sestre, na primer, sve sa dežurstvima imaju plate oko 45.000 dinara.
Predsednik je, najavljujući rast plata u javnom sektoru, objasnio da to nije samo pitanje sredstava, već da država mora da vodi računa da ne uništava privatni sektor.
„Naša bojazan je da ne učinimo javni sektor prihvatljivijim, a ne stanje deficita, keš-floua ili bilo šta drugo oko stanja u budžetu”, obrazložio je Vučić.
U prilog već postignutom rastu plata, Vučić je podsetio da smo bili daleko iza Bosne i Hercegovine pre samo tri godine, kada je prosečna plata u toj zemlji za 58 evra bila veća nego kod nas, a danas smo je po prvi put pretekli sa razlikom od 12 evra.
“Ispred smo Makedonije, Albanije, a samo je Crna Gora ispred nas. Bila je prosečna plata za 125 evra viša, a danas je 49 evra. Mislim da ćemo i tu razliku drastično da smanjimo”, objasnio je on.
Vučić je kazao da su svi parametri kod nas bolji i da se poredimo sa regionom.
Ukazao je da su plate i penzije nešto veće kod nas nego u Bugarskoj, koja je članica EU.

Izvor: Novosadska TV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.