Ukinut Zakon o smanjenju penzija, penzije veće od oktobra

0

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se ukida zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija.

Penzionerima će oktobarska penzija, koju će dobiti u novembru, biti isplaćena bez umanjenja.

Osnov za isplatu penzije za oktobar i njeno dalje usklađivanje, čini penzija isplaćena, odnosno pripadajuća za oktobar 2014. godine, a usklađena po važećim propisima.

Ustanovljava se mogućnost uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da sredstva za to ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

Izmene i dopune predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž, a odlaze u prevremenu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se “penali” za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa benificiranim radnim stažom.

Time se, kako se navodi, pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za te osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao do sada.

Izmenama je prestaje ovlašćenje Fonda da vrši prinudnu naplatu neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje obustavom jedne trećine penzije osiguranicima koji su obveznici uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Skupština Srbije usvojila je i odluku o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana PIO fonda za ovu godinu.

Ključni razlog za potrebu rebalansa finansijskog plana PIO fonda je ukidanje Zakona o privremenom uređenju penzija, jer je potreban viši iznos namenjen za isplatu neto penzija.

Počev od isplate penzija za oktobar, za isplate penzija po prestanku važenja Zakona o privremenom uređenju penzija, odnosno za oktobar i novembar, potrebne su dodatne 4,64 milijarde dinara, odnosno 2,32 milijarde dinara mesečno.

Sa tim sredstvima, kako je rekao, ukupna sredstva za isplatu penzija iznose 527,64 milijarde dinara i viša su od prvobitno planiranih za 640 miliona dinara.

Izvor: beta

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.