U gradskoj kasi gotovo 28 milijardi RSD

0
Foto arhiva

Gradski budžet nakon rebalansa, koji je Skupština grada usvojila većinom glasova, iznosi rekordnih 27,87 milijardi dinara i veći je 13,9 odsto od dosadašnjeg, dok će JKP „Stan“ izlaz iz krize pronaći u javno-privatnom partnerstvu s litvanskim konzorcijumom koji čine „FM holding“ iz Novog Sada i „Busto Valda“ iz litvanskog Kaunasa s podizvođačem „Javna Razsvetljava“ iz Ljubljane.

U izjavi datoj novinarima pred početak zasedanja gradonačelnik Miloš Vučević je ocenio da „sama struktura budžeta pokazuje da je on i razvojni, ali i istovremeno socijalno odgovoran“, dok je odluku o „Stanu“ okarakterisao kao „stratešku, hrabru i dobru“.

Kako je objasnio, Skupština grada je raspodelila nešto više od tri milijarde dinara preteklih iz prošle godine i uvrstila uvećane prihode Grada u novu verziju budžeta. Po rečima člance Gradskog veća za buyet i finansije Aleksandre Radak, rebalansom je opredeljeno 9,83 milijardi dinara za kapitalne namene, uključujući tu i investicije, transfere i subvencije, što čini 35,47 odsto budžeta.

Opozicija pak suficit koji se raspoređivao vidi kao rezultat podbačaja u kapitalnim projektima, te je ukazivala na to da iz suficita od 3,3 milijarde svega 860 miliona dinara ide u kapitalne projekte, dok tekuća potrošnja čini 73 odsto budžeta. Oni su kritikovali izostanak velikih projekata, među kojima su se pominjali prečistač otpadnih voda, most do Sremske Kamenice, izgradnja škola, vrtića, gradske bolnice…

INVESTICIJE

Kako je najavio gradonačelnik Miloš Vučević, za dve do tri nedelje trebalo bi da počne izgradnja Sentandrejskog bulevara. Predstoji i projektovanje novog mosta, istovetnog s postojećim, preko Kanala DTD.

Projektovanje dve garaže, u Šafarikovoj ulici i Ulici vladike Platona, biće urađeno ove godine, dok bi izgradnja podzemne garaže u ulici Vladike Platona mogla početi već naredne godine. Vučević napominje i da će biti urađena studija da li da Grad sam finansira izgradnju garaža ili da one budu predmet javno-privatnog partnerstva (JPP).

Govoreći o JPP-u, Vučević je rekao da će tokom leta objaviti međunarodni neobavezujući poziv za Spens, da se vidi da li postoji interesovanje i po kojem modelu bi moglo funkcionisati partenrstvo u tom slučaju. Po njegovim rečima, uskoro sledi i poziv za JPP u Apoteci „Novi Sad“.

Osim uređenja prostora oko buduće „Promenade“ na uglu Bulevara oslobođenja i Cara Lazara, Vučević je istakao i da će se projektovati kružna rasktrsnica na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske, te da će ove godine biti gotov projekt parternog uređenja centra grada, odnosno Pozorišnog trga, dela oko Uspenske crkve i ulice Kralja Aleksandra, Modene i dela Njegoševe.

Na to je reagovao zamenik predsednik odborničke grupe SNS-a Petar Ćirović, koji je kazao da je predviđeno 400 miliona dinara više u prihodima, i to najvećim delom od prodaje zemljišta. On je istakao da počinje izgradnja prečistača otpadnih voda u Begeču, kanalizacije u najvećem delu Veternika, u slivu Ulice Dragoslava Srejovića, probijanje Bulevara Bate Brkića, te projektovanje garaža u Šafarikovoj ulici i Ulici vladike Platona. Naveo je i dodatnih 300 miliona dinara za Muzičko-baletsku školu, te 130 miliona dinara za subvencije boravka dece u vrtićima.

I član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković izašao je za skupštinsku govornicu i napomenuo da je preduslov za izgradnju prečistača za Novi Sad spajanje dva izliva kanalizacije u Dunav, za šta je Grad ove godine namenio 430 miliona dinara, i još toliko će izdvojiti naredne godine. Kako je naglasio, obezbeđen je grant od milion evra za projektovanje prečistača, koji će, po novom projektu, biti kod Rokovog potoka u Petrovaradinu, umesto u okolini Šangaja. Stojković je dodao da bi, po proračunu, prva faza prečistača za 400.000 stanovnika koštala oko 70 miliona evra.

U vezi s odbačenim amandmanima Demokratske stranke, Vučević je rekao da Grad izdvaja ogroman novac za obrazovanje, da je 550 miliona dinara iz rebalansa izdvojeno za obdaništa i škole. Na pitanje zašto novac nije usmeren u izgradnju gradske bolnice, Vučević je odgovorio da će se izgradnjom i useljenjem novih blokova Kliničkog centra Vojvodine u starim zgrada osloboditi prostor za gradsku bolnicu. Republika i Pokrajina će, po Vučevićevim rečima, obaviti najveći deo posla u tom procesu, dok će Novi Sad finansirati parterno uređenje gradske bolnice. On je odbacio mogućnost da Novi Sad uvede tramvaje, što je deo opozicionih odbornika predlagao, i ocenio da bi umesto za 130 miliona evra, koliko bi bilo potrebno za početak uvođenja tramvaja, bilo bolje potpuno obnoviti vozni park GSP-a za 60 miliona evra i s 200 autobusa.

U polemici koja usledila oko konačnog nacrta ugovora za javno-privatno partnerstvo u JKP „Stan“, opozicija je zauzela stav da je to preduzeće smanjilo dug i da bi Grad bolje prošao ako bi se držao ranijeg plana reorganizacije. Opozicioni odbornice i odbornici izrazili su sumnju u zaštitu javnog interesa, profitabilnost projekta, te sudbinu zaposlenih.

Pomoćnica gradonačelnika i predsednica Komisije koja je vodila izbor privatnog partnera Adrijana Mesarović obrazložila je da predloženo rešenje predviđa da 63 dosto zaposlenih „Stana“ ostane u novoformiranom zajedničkom preduzeću „Stan NS“, dok će ostalima biti isplaćene otpremnine. Svim zaposlenima novi partner (koji će imati 70 odsto udela, a po 15 će imati Grad i „Stan“), isplatiće zaostala dugovanja, kao i svim poveriocima tog preduzeća, što iznosi nešto više od 500 miliona dinara. Adrijana Mesarović je dodala i da je javni interes zaštićen u skladu sa zakonom, te da bi grad u narednih deset godina, koliko traje JPP, na ime dividendi zaradio 462 miliona dinara.

POKAZATELJI

Po informacijama koje je iznela članica Gradskog veća za budžet i finansije Aleksandra Radak, ostvarenje tekućih prihoda do 20. juna iznosilo je 42,6 odsto, dok je prihod od poreza na zarade ostvaren sa 44,8 odsto.

Načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić, odgovarajući na kritike da program te uprave opet neće biti ostvaren u velikoj meri, izneo je podatak da je do juna ta uprava ostvarila 34,4 odsto planiranog za ovu godinu.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.