Tamara Vučić na skupu o pomoći deci sa autizmom i drugim razvojnim teškoćama

0
Njujork, 25. septembra 2019 - Tamara Vucic na posebnom skupu za vreme zasedanja Generalne skuppstine UN, na temu "Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zastite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom". Odgovarajuca i efikasna pomoc deci sa autizmom i drugim razvojnim teskocama jedino je moguca u bliskoj saradnji sa njihovim roditeljima i starateljima, jer su ta deca, kao i sva ostala, neodvojivi deo svojih porodica, svog prirodnog okruzenja kome najvise veruju, porucila je u Njujorku Tamara Vucic. PREDSEDNISTVO SRBIJE

“Odgovarajuća i efikasna pomoć deci sa autizmom i drugim razvojnim teškoćama jedino je moguća u bliskoj saradnji sa njihovim roditeljima i starateljima, jer su ta deca, kao i sva ostala, neodvojivi deo svojih porodica, svog prirodnog okruženja kome najviše veruju”, poručila je u Njujorku supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Ona je učestvovala na posebnom skupu za vreme zasedanja Generalne skuppštine UN, na temu “Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom”, koji je održan u Njujorškoj javnoj biblioteci, u organizaciji UNICEF-a, Svetske zdravstvena organizacije i NVO Autism Speaks.

Srbija je, zahvaljujući saradnji Ministarstva zdravlja Srbije sa tim organizacijama, postala deo pilot projekta (CST-Caregiver Skill Training).

Reč je o programa za roditelje i staratelje dece sa razvojnim teškoćama, sa posebnim akcentom na decu sa poremećajima iz spektra autizma.

“Kada smo nemoćni, naročito kada se radi o našoj deci, najviše patimo. Ovo je program za decu koja imaju poteškoća i njihove roditelje, ali ovo je program i za sve nas, da se probudi uspavano razumevanje, empatija i potreba da se pomogne”, rekla je Tamara Vučić.

Upravo zbog toga i kako bi strah, kao glavni okidač za stigmatizaciju u društvu, bio manji, ovaj program treba da se širi i da se o njemu raspravlja, istakla je Tamara Vučić.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.