Sutra počinje Novosadsko proleće na SPENS-u

0

Manifestacija “Novosadsko proleće” će se održati od 21. do 23. marta, na prvom spratu SPENS-a.

Tokom tri dana održaće se edukativne i kreativne radionice, interesantne tribine, predavanja i promocija gastronomskih užitaka. Posetioci će biti u prilici da kupe nešto šareno i mirisno ili umetnički proizvod izlagača, da pevaju, plesu, druže se i uživaju.

Neizostavni deo su i izlagači i njihovi proizvodi koji će se predstaviti kroz izložbene celine:

 • Izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
 • Izložbu meda i zdravstveno-bezbedne hrane
 • Izložbu starih i umetničkih zanata
 • Izložbu fotografija Slobodana Šušnjevića “Ispod kore san”
 • Izložbu slika Deiane Popov “Recycle Art”

Izložbe su prodajnog karaktera, a ulaz je slobodan.

Radno vreme manifestacije:

četvrtak od 9 do 21 čas                                                                                                petak od 9 do 22 časa                                                                                                  subota od 9 do 18 časova

U četvrtak, 21. marta, sa početkom u 17 časova održaće se tribina “Biljne invazije i Novi Sad” (amfiteatar). Početkom 21. veka, zbog prepoznatog negativnog uticaja invazivnih vrsta na okolinu i zdravlje ljudi, porasla je potreba za poznavanjem ovih vrsta. Globalni trend poslednjih godina u rešavanju problema sa invazivnim stranim vrstama je aktivno uključivanje stanovništva. Prvi korak ka postizanju toga je informisanje i razvijanje svesti o problemu invazivnih vrsta, a zatim i aktivno uključivanje u delovanje. Ključni momenat unapređenja trenutnog stanja je osnaživanje građana za inicijativu i aktivnosti na polju rešavanja problema invazivnih vrsta u smislu informisanja i jačanja kapaciteta za aktivno učešće.

Na tribini će se govoriti o više tema:

 • Invazivne vrste – problem urbanih sredina: Novi Sad – grad sa problemom ili
  ne, dr Goran Anačkov, Departman za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematički
  fakultet
 • Upravljanje invazivnim vrstama u zaštićenim područjima, dipl. biolog Ranko
  Perić, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
 • Uključivanje građana u borbu i identifikovanju, monitoringu i suzbijanju
  invazivnih vrsta
 • Monitoring populacija ambrozije i WEB aplikacija za automatsko
  kartiranje kao metodusavršavanja istraživačkih tehnika, dr Dušanka
  Perišić, Departman za biologiju i ekologiju i Departman za matematiku i
  informatiku, Prirodno-matematički fakultet
 • Invasive NS – veb platforma za prijavljivanje invazivnih biljnih vrsta na teritoriji grada Novog Sada, Goran Tmušić, istraživač pripravnik,
  Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju i ekologiju
 • Metode suzbijanja invazivnih vrsta procesima sadnje u urbanim sredinama,
  Snežana Mrđan, master inž. poljoprivrede, Institut “Josif Pančić” Beograd

Takođe, u četvrtak, 21. marta, sa početkom u 19 časova održaće se Stručni skup Pokreta gorana Novog Sada za nastavnike novosadskih osnovnih škola “Prednosti i izazovi projektne nastave u obrazovanju za održivi razvoj”. Ovim skupom žele da pruže podršku, pomoć i da osnaže sve prosvetne radnike za bolju i efikasniju realizaciju projektne nastave.

U petak, 22. marta, u amfiteatru sa početkom u 11 časova održaće se prezentacija programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”. Ovo je zajednički projekat pet Pokrajinskih sekretarijata – Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ReCan fondacije i Pokreta gorana Vojvodine. mPlanirano je održavanje Okruglog stola pod nazivom “Od akcije do projektne nastave kroz teme o prirodi i životnoj sredini”, koji ima za cilj razmenu i širenje znanja i jačanje profesionalnih kompetencija prosvetnih radnika u oblasti zaštite životne sredine za uspešniju realizaciju projektne nastave:

 • Ekološki projekti u vrtiću – Željka Milanović, pedagoškinja, PU “Radosno
  detinjstvo” Novi Sad
 • Od ideje do projekta sa ekološkom porukom – Ljiljana Jovanović, predsednica
  Društva učitelja Novog Sada
 • Dinamika globalne orjentacije ka kompetencijama u srednjim školama kroz
  vannastavne aktivnosti mladih, s akcentom na ekološke aktivnosti
 • Podtema – aktivizam mladih, veštine, ideje, elektronska pismenost, grupni
  rad, lično usavršavanje – Olivera Amidžić, stručna saradnica i Danijela
  Dragojević, nastavnica računarstva i informatike, Srednja stručna škola “Branko
  Radičević” Ruma

Takođe, u petak od 14 časova biće održano predavanje “Biljna hrana i prevencija bolesti prostate”. Predavač je dr sci. med. Tomislav Pejčić, sa Instituta za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije. Predavanje se bavi pitanjima – može li način života i način ishrane uticati na zdravlje i u kojoj meri, da li je vegetarijanstvo pomodarstvo ili životna potreba, kako su se hranili naši daleki preci i kako se hrane naši srodnici primati, možemo li po ugledu na njih smanjiti pojavu karcinoma prostate i karcinoma dojke? Moderator predavanja će biti Branislav Marinkov.

Izvor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.