Standardi za bezbednost dečijih igrališta

0
 U dečjoj igri posebno je važna njihova bezbednost, a da bi ta igra bila bezbedna, moraju da se ispoštuju određeni standardi i na dečjim igralištima, kojih, samo u Novom Sadu, ima oko 200.
Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališa stupio je na snagu još prošle godine, ali po tom pitanju nije baš mnogo urađeno. O toj temi možete da saznate više u emisiji “Potrošački reporter” u 13 časova i 15 minuta na Prvom programu RTV.

Slika i prilika jednog društva ogleda se, između ostalog, i po pitanju opremljenosti dečjih igrališta, održavanju i odnosu pojedinaca prema zajedničkoj imovini.

Više je neuređenih prostora za decu od onih uređenih, a pojedina sablasno deluju danju, a kamoli noću.

Na njima tek po koji roditelj sa detetom, čiji je žamor, ovde nemoguće čuti.

U drugom delu Novog Sada, druga slika. Novo igralište, rađeno po evropskim standardima i za koje je sredstva obezbedila Evropska unija. Igralište za poželeti i na obližnjoj lokaciji, u Limanskom parku.

Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta je na snazi od prošle godine i određen je prelazni period od tri godine da se sva igrališta dovedu u bezbedno stanje. Nameće se pitanje zašto se tom poslu nije odmah pristupilo, jer će mnoga igrališta do daljeg ostati neuređena, nebezbedna i bez nadzora.

“Kada stupi na snagu određeni podzakonski akt ili zakon, idealno bi bilo primenjivati ga odmah i odredbe njegove svi učesnici na tržištitu da moraju prosto da postupaju po tim odredbama. S obzirom na to da smo mi u periodu usaglašavanja sa standardima Evropske unije i da nam je to mnogo toga teško, nekada i nedostižno i da mnogo toga imamo na određenim pozicijama i lokacijama, kao što je upravo priča o dečijim igralištima onda se da period da bi i lokalna samouprava ili neki drugi investitor ili onaj ko je uopšte uložio novac, bilo koje pravno lice popravilo postojeće stanje. Zašto je dat period od tri godine? Smatramo da je on veoma dug, u kraćem periodu se sve to može regulisati, srediti, obnoviti ili ukloniti”, kaže Jovanka Nikolić, iz Asocijacije potrošača Srbije.

Institut za zaštitu na radu u Novom Sadu, jedno je od imenovanih tela za kontrolu igrališta. Inače, prvi pregled obezbeđuje lice odgovorno za postavljanje dečijeg igrališta, a vlasnik, što je u većini slučajeva lokalna samouprava, zadužena je za redovnu kontrolu koja bi trebalo da se radi jednom godišnje.

“Godinu dana smo takoreći izgubili, ništa se nije desilo, niti smo mi imali zahtev niti se neko dečje igralište usaglasilo sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta”, navodi Đorđe Gavrilović, iz Instituta za zaštitu na radu, Novi Sad.

Brojni tehnički zahtevi sadržani su u Pravilniku, između ostalog, i vrsta podloge u cilju ublažavanja udara. Među novijim rešenjima su gumene ploče, dok je na brojnim igralištima kod nas trava odavno uništena.

“Moramo voditi računa o podlogama, temeljima. Ovde vidite da se temelj vidi, to je nedopustivo, temelj mora biti ispod podloge. Ako je podloga rastresita, kao što je pesak ili šljunak on mora biti zatrpan 40 cm ispod nivoa šljunka ili peska”, navodi Gavrilović.

“Pravilnikom je predviđeno i postavljanje informativne table, koja bi trebalo da bude uočljiva i lako čitljiva sa neophodnim informacijama o bezbednom korišćenju igrališta. Međutim, na ovom i mnogim drugim igralištima to nije slučaj”.

“Na tabli ne sme da stoji rečenica da se igrate na sopstvenu odgovornost, to je nedopustivo. Igralište mora biti bezbedno”, kaže Gavrilović.

“Ako bi došlo do povrede na igralištu tako što bi se tobogan polomio i da ne ispunjava neke osnovne bezbednosne i tehničke standarde, grad bi mogao biti odgovoran. U tom slučaju, gde bi se mogao grad ili opština pozvati na odgovornost, bitno je obezbediti dokaze kako je došlo do povrede, gde i kroz sam postupak dokazivati da je to neka povreda koja je uzrokovana neadekvatnošću opreme na dečijem igralištu”, kaže Aleksandar Medurić, advokat.

I dok čekamo na punu primenu Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, čekamo i na Pravilnik o dečjim igraonicama. On je u izradi, poručuju nadležni.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.