Skupština Srbije usvojila set poreskih zakona

0
Foto: pixabay

BEOGRAD: Skupština Srbije usvojila je danas set poreskih zakona među kojima su izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu koje donose ujednačeniju primenu poreskih propisa, jačanje pravne sigurnosti, adekvatnije oporezivanje imovine shodno ekonomskoj moći, težnju da se poreskim merama destimuliše gradnja bez propisane dozvole, kao i nepoštovanje rokova za izgradnju.

Ministar finansija Siniša Mali objasnio je ranije da će izmene i dopune o porezu na imovinu uticati i na povećanje ekonomičnosti postupka podnošenja poreskih prijava.

Mali je naveo da se izmenama i dopunama Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata kod pojednih korisnika javnih sredstava osnovica umanjuje za pet odsto od 1.januara 2019.godine.

Kada je reč o Predlogu zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, Mali je objasnio da se njime obezbeđuje zakonski osnov za povezivanje sa drugim registrima i evidencijama u Srbiji.

“Na taj način se omogućava brže i efikasnije ostvarivanje prava kao i razmena podataka državnih organa, odnosno e-uprave. Refomski zakon od čije će primene korist imati građani, jer će administracija biti brža i efikasnija”, rekao je Mali.

Predlog carinskog zakona je važan zbog otvaranja Poglavlja 29 (carinska unija) u pregovorima sa Evropskom unijom, rekao je Mali i naveo da je ključna zimena što će se, kako kaže, komunikacija između carine i privatnog sektora ubuduće obavljati elektronski.

I deklaracije će se takođe podnositi elektronski, rekao je Mali, navodeći da je plan da to bude završeno do 2020. godine.

S druge strane, Predlog zakona o carinskoh službi će regulisati delokrug rada i organizaicju Uprave carina, kao i ovlašćenja carinskih službenika.

Mali je govorio i o izmenama i dopunama Zakona o javnoj svojini koji omoguća da se društva kapitala osnovana po zakonu o inovacionoj delatnosti, a čiji je jedan od osnivača Srbija, AP Vojvodina ili lokalne samouprave mogu koristiti i upravljati nepokretnostima u javnoj svojini, kao i da te nepokretnosti mogu dati u zakup strat ap društvima osnovanih po zakonu o inovacionoj delatnosti.

Kako je rekao, na taj način se daje infrastrukturna podrška inovacionim delatnostima.

Izmene zakona o republičkim administrativnim taksama za cilj imaju usaglašavanje sa zakonom o deviznom poslovanju, rekao je Mali.

Ministar finansija je govoreći I izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, izmenama I dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji najavio osnivanje Uprave za igre na sreću kao organa u sastavu tog ministarstva.

Takođe je predstavio i Predlog zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, rekavši da su njime reedefinisani rokovi za utvrđivanje ukupne osnovice koja se može znati tek pošto se donese veći broj rešenja o pravu na obeštećenje u postupku restitucije.

Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu ima za cilj suzbianje nelegalne proizvodnje I prometa duvana i duvanskih proizvoda, rekao je Mali i dodao da je neophodno što pre uspostaviti efikasniju kontrolu na tržištu duvana i duvanskih proizvoda.

Izvor: dnevnik.rs

 

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.