Privredni rast 4,4 odsto, proljoprivreda skočila 16 odsto

0
Foto: pixabay

Ekonomija Srbije ostvarila je u 2018. godini realni rast od 4,4 procenta u odnosu na prethodnu godinu, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku

Konačni podaci o rastu BDP-a biće poznati krajem januara iduće godine, rekao je direktor Zavoda Miladin Kovačević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio procenu ekonomskih kretanja u 2018. godini i aktuelne statističke pokazatelje.

“U odnosu na 2010, koja je za Zavod bazna godina, taj rast je 15 odsto”, rekao je Kovačević.

Bruto investicije u osnovna sredstva su u poredenju sa 2017. godinom realno porasle za 9,1 odsto, dok je industrijska proizvodnja imala rast fizičkog obima od dva posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju procene ekonomskih kretanja u 2018. godini.

Poljoprivredna proizvodnja je u 2018. u odnosu na godinu ranije ostvarila rast fizičkog obima od 16,3 procenta.

Kovačević je rekao da poljoprivredna proizvodnja u 2018. beleži veoma visok rast koji je sada, nakon sušne 2017. godine, 16,3 odsto, dok su u junu prognoze bile da će iznositi 10 odsto.

Procenjeno je da vrednost izvedenih radova u građevinarstvu na godišnjem nivou beleži realni rast od 10,9 odsto.

Promet u trgovini je realno povećan za 4,5, a promet u trgovini na veliko za 9,1 procenat.

Promet hrane, pića i duvana beleži rast od 3,5 odsto, promet prehrambenih proizvoda raste za 6,4 odsto, dok je promet motornih goriva veći za 3,4 odsto.

Kovačević je dodao i da potrošnja raste, a da je u porastu kupovina trajne robe, odnosno predmeta za domaćinstva.

U sektoru Usluge smeštaja i ishrane u 2018. godini je zabeležen realni rast od 10,1 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 12,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Procenjeni rast fizičkog obima u sektoru Saobraćaj i skladištenje iznosi 4,9 procenata, a oblast telekomunikacija rast od 1,0 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena u evrima pokazuje rast izvoza od 9,0 odsto i rast uvoza za 13,5 procenata u tekućoj godini u odnosu na prethodnu.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, došlo je do povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti. Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu iznosi 49,2 odsto, a stopa nezaposlenosti 11,3 procenta.

Procenjeno je takođe da su zarade bez poreza i doprinosa u 2018. godini nominalno veće za 5,9 odsto, a realno za 3,8 posto nego lani.

Godišnja stopa inflacije, prema proceni statistike, iznosi 2,1 odsto.

Izvor: novosti, tanjug
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.