PDV PROMENE: Izmenama pravilnika do lakšeg poslovanja i manjih troškova

0
Izvor:pixabay.com

Pravilnici iz oblasti oporezivanja potrošnje PDV, čija rešenja olakšavaju poslovanje i smanjuju troškove privrednih subjekata i drugih lica koja učestvuju u određenim postupcima koje vodi Poreska uprava, stupili su 1. januara na snagu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Reč je o Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza i Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o postupku ostvarivanja prava na povraćaj PDV i o načinu i postupku refakcije i refundacije PDV.

Izmenama pravilnika uspostavlja se elektronska komunikacija između Poreske uprave i lica koja podnose zahteve za ostvarivanje poreskih oslobođenja na osnovu ugovora o donaciji, kreditu, zajmu i drugih međunarodnih ugovora, u postupcima ostvarivanja tih poreskih oslobođenja.

Izmenama Pravilnika o poreskim oslobođenjima ukida se podnošenje zahteva i druge dokumentacije za ostvarivanje poreskog oslobođenja i dostavljanje potvrda o poreskim oslobođenjima Poreske uprave, u papirnom obliku.

Ovim izmenama obezbeđeno je da se podnošenje zahteva i druge dokumentacije vrši preko portala Poreske uprave, kao i da Poreska uprava dostavlja potvrde o poreskim oslobođenjima u elektronskom obliku.

Uvođenjem elektronske komunikacije u ovim postupcima olakšaće se poslovanje i smanjiti troškovi svih učesnika u tim postupcima, kako obveznika PDV i drugih podnosioca zahteva za ostvarivanje poreskih oslobođenja, tako i Poreske uprave.

Pored toga, ovim izmenama predviđeno je i ukidanje obaveze za obveznike PDV da Poreskoj upravi uz poresku prijavu za poreski period u kojem su ostvarili poresko oslobođenje na osnovu navedenih ugovora, dostave i pregled potvrda o ostvarenim poreskim oslobođenjima, u papirnom obliku (uz napomenu da se poreska prijava za PDV podnosi elektronskim putem).

Izvor: tanjug, novosti
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.