Ostvarene investicije u 2015. godini veće za 5,4 odsto nego u predhodnoj godini

0

Ostvarene investicije u Srbiji u 2015. godini veće su za 5,4 odsto nego u prethodnoj godini, dok ostvarene investicije u nove osnovne fondove pokazuju rast u 2015. godini, u odnosu na prethodnu godinu, za 6,2 odsto, pokazuju rezultati godišnjeg istraživanja.

Prema rezultatima istraživanja „Investicije u osnovne fondove“, posmatrano po regionima, 56,5 odsto investicija ostvareno je u Beogradskom regionu, 24,5 u Regionu Vojvodine, 10,3 u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 8,7 odsto u Regionu Južne i Istočne Srbije, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, najveće učešće na nivou Republike Srbije u ostvarenim investicijama u osnovne fondove zabeleženo je u sektoru prerađivačke industrije (21,2%), sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom (11,9%), sektoru stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (11,2%), sektoru informisanja i komunikacija (10,4%) i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila (8,5%), navodi se u saopštenju.

Povećani troškovi, ali i investicije u životnu sredinu

Ukupni troškovi za zaštitu životne sredine u Srbiji su 2015. godine iznosili 34. 826 miliona dinara, što je za 14,1 odsto više nego prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Od toga, investicije su iznosile 12 292,3 miliona dinara, što je za 22,4 odsto više nego 2014. godine, dok su tekući izdaci iznosili 22.533,7 miliona dinara, ili za 10,1 odsto više nego prethodne godine.

Troškovi za zaštitu životne sredine su troškovi nastali radi sprečavanja, smanjenja i uklanjanja zagađenja ili bilo koje druge degradacije životne sredine usled procesa proizvodnje ili upotrebe dobara i usluga, napominje se u saopštenju.

Godišnje učešće investicija za zaštitu životne sredine u troškovima za zaštitu životne sredine iznosilo je 35,3%, dok su tekući izdaci imali godišnje učešće od 64,7%.

Od ukupnih investicija za zaštitu životne sredine, investicije za zaštitu vazduha činile su 64,3%, za upravljanje otpadnim vodama 10,5%, za upravljanje otpadom 13,3%, za sanaciju zemljišta, podzemnih i površinskih voda 1,8%, za zaštitu od buke i vibracije 0,1%, za zaštitu prirode 0,1% i za ostale aktivnosti u vezi sa zaštitom životne sredine 9,8%.

Od ukupnih tekućih izdataka za zaštitu životne sredine, tekući izdaci za zaštitu vazduha činili su 2,7%, za upravljanje otpadnim vodama 13,6%, za upravljanje otpadom 60,7%, za zaštitu i sanaciju zemljišta, podzemnih i površinskih voda 4,6%, za zaštitu od buke i vibracije 0,3%, za zaštitu prirode 4,4% i za ostale aktivnosti u vezi sa zaštitom životne sredine 13,7%.

U 2015. godini, učešće troškova za zaštitu životne sredine u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 0,9 odsto, navopdi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.