Novosadska Ciklonizacija sprovodi preventivnu akciju zaštite zdravlja građana

0

U Novom Sadu i okolini u toku je jesenji krug velike sistematske akcije zaštite zdravlja građana od štetnih glodara. 

U toku jesenji ciklus borbe protiv pacova i miševa

Akciju, koja se izvodi na proleće i na jesen, pod sloganom “Komšiluk bez glodara – zdrav komšiluk“, u saradnji sa gradskom upravom, sprovodi novosadska “Ciklonizacija“. Kako navode iz ovog peduzeća, ekipe su svakodnevno na terenu, a koliko će akcija trajati zavisiće od vremenskih uslova.

“Jesenji krug smo započeli pre nedelju dana. Ove godine počinjemo od samog grada, pa se tako prvo radi deratizacija šahtova atmosferske i fekalne kanalizacije. Nakon što akcijom budu obuhvaćena sva potencijalna žarišta u samom gradu, naše ekipe će krenuti od sela i prigradskih naselja na obodima gradske teritorije na sremskoj i bačkoj strani i ići prema gradskom jezgru”, objašnjava menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije“ Dario Aćimović.

Kako naglašava, kao i prethodnih sezona, preventivnim tretmanima biće obuhvaćen grad i sva prigradska naselja i sela. Prema programu, pored domaćinstava, tretmanima su obuhvaćeni i kanalizacione mreže, ali i podrumi, tavani i druge zajedničke prostorije u novosadskim zgradama i sve zelene janve površine.

Inače, sistematska deratizacija je za građane besplatna, potrebno je samo da omoguće obeleženim stručnim operativcima da, u zavisnosti od trenutne potrebe, postave preparat ili da ga preuzmu uz pridržavanje stručnih uputstava.

“Građani koji nisu kod kuće u vreme kada operativci obilaze njihov deo grada mogu naknadno da se obrate ‘Ciklonizaciji’ na telefon 021/ 641 23 22 ili e-mailom [email protected]. Kako bi Novi Sad zadržao najveći mogući stepen zaštite zdravlja građana i njihove imovine, apelujemo na građane da ne lageruju preparat, jer je zaštita od glodara zajednički interes, a njena uspešnost zavisi od delovanja na celoj teritoriji”, kaže Aćimović.

Već godinama “Ciklonizacija“ tokom sistematske akcije u Novom Sadu koristi i Elektronske deratizacione stanice. To je jedinstven slučaj korišćenja ove savremene tehnologije u sistemu zaštite zdravlja građana od glodara u Jugoistočnoj Evropi.

“Elektronske deratizacione stanice postavljaju se na kontrolnim lokacijama. Povezane su na integrisani Geografski informacioni sistem (GIS) ‘Ciklonizacije’, detektuju prisustvo glodara i u sistem šalju informaciju o tome, te na taj način omogućavaju monitoring u realnom vremenu”, kaže Aćimović.

Redovno sprovođenje preventivne deratizacije u velikoj meri smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti čiji su vektori glodari, ali i materijalnu štetu koji glodari izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi, podseća Aćimović. Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari su besnilo, trihineloza, hemoralgična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap.

Prema njegovim rečima, jesenja deratizacija je izuzetno važna jer je to deo godine kada se glodari povlače sa otvorenog u stambene objekte i skladišta. Posebno je to važno u seoskim domaćinstvima jer glodari prate hranu, ali ni grad nije pošteđen ovih problema. Akcija sistematske deratizacije mora da se sprovodi na što  većem prosotru i kontinuirano, a ako bi se prekinula, vrlo brzo bi došlo do prenamnoženja populacije glodara, opasnosti od zaraznih bolesti i velike materijalne štete, upozoravaju iz ovog preduzeća.

Sivi pacov i kućni miš

Kako navode iz “Ciklonizacije”, prevencija u borbi protiv glodara je i higijena prostora i čuvanje hrane u čvrstim ambalažama, kao i zatvaranje prolaza kako bi se fizički sprečio kontakt glodara sa hranom. Na našim terenima dominantni glodari su sivi pacov i kućni miš.

Pravovremena reakcija

Pored sistematske deratizacije, ekipe “Ciklonizacije“ svakodnevno izlaze u na teren po pozivima građana koji imaju problem sa bubama, mravima ili glodarima. Aćimović apeluje na građane da se “Ciklonizaciji“ obrate čim primete problem, jer je svako žarište glodara i insekata lakše i brže ukoniti u početku, nego kada se stanje zapusti.

“U slučaju pravovremene reakcije uglavnom je dovoljan jedan tretman, a ako se problem zapusti, potrebno je više uzastopnih tretmana”, objašnjava Aćimović.

On podseća da informacioni sistem “Ciklonizacije“, beleži sve tretmane i prati njihovu uspešnost, i da su građani već navikli da ih dve nedelje posle tretmana pozovu operateri “Ciklonizacije“ da provere kakvo je trenutno stanje i da li tretman treba ponoviti ili je problem rešen.

Izvor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.