Nastavak reformi u obrazovanju

0

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je da će ove školske godine reforma obrazovanja u osnovnim i srednjim škola biti nastavljena.

“Drugi i šesti razred kreću od jeseni u taj drugi ciklus, i to će se polako zatvoriti sa četvrtim i osmim razredom, istovremeno u gimnazijama će to biti druga godina, a kod gimnazija su novine da će u tri grada biti odeljenja za nadarene za hemiju i biologiju”, rekao je Šarčević za TV Pink.

Kako je istakao reforma gimnazije biće završena godinu dana kasnije kroz odeljenja za nadarene za društvene nauke – istoriju i geografiju.

“Tako bi se zaokružila reforma gimnazije koja ima svoje dobre izborne programe”, rekao je Šarčević.

Dualno obrazovanje je postalo traženo i popunjeno, ocenio je ministar i naveo da je već 7.400 mesta bilo ” u prvom cugu”, a ostaje pitanje da li će moći da se proširi, i dodao da se radi reforma raznih stručnih profila.

“Uz podršku Evropske unije, prošle godine je bilo obučeno 20.000 ljudi, deo direktora je već stekao licencu, od septembra kreću masovne obuke za njih”, rekao je Šarčević i dodao da je oprema važan elementa, pa se tokom avgusta kreće u montažu još 8.000 digitalnih učionica.

“Sa postojećih 2.000 digitalnih učionica, to će biti 10.000, još dve godine po 10.000 i mi smo zaokružili Srbiju”, najavio je Šarčević i rekao da će kompjuterska oprema biti redovno obnavljana.

On je naglasio da će “ove godine digitalne učionice biti u svim prvim razredima svih škola u Srbiji” i dodao da je u toku nabavka za povezivanje na brzi internet.

“Reforme nauke i obrazovanja u Srbiji su dobile iz Evrope ocenu četiri, a pet ne daju dok se ne učlanite i zato dobijamo dodatnu pomoć za to što radimo”, rekao je Šarčević i dodao da se u Srbiji radi strategija obrazovanja do 2030. godine.

Usklađivanje obrazovnog sistema i tržišta, objasnio je, mora da se radi u skladu s tržištem rada, privrednom komorom, ministarstvom privrede i ministarstvom rada.

“Mi već dve godine radimo i skoro smo pri kraju modela da se stvori regionalna mreža, koja pokriva regionalne škole i regionalne komore, kako bi se potpuno pratili procesi šta se dešava na nekom od tržišta” rekao je Šarčević i dodao da se već dizajniraju obrazovni modeli prema potrebama kompanija koje dolaze u određeni region.

Za zadržavanje mladih i obrazovanih u Srbiji on smatra bitnim razvojne centre stranih kompanija.

“Oni zadržavaju najpametnije mlade u ljude u Srbiji s visokim platama i mogućnošću da se zaposle još u toku studija”, rekao je Šarčević.

Kako je istakao, avio klasteri koji dolaze sa MTU kompanijom se već šire na četiri grada u Srbiji.

“Obuka svih naših profesora iz tih srednjih škola već je ovog leta bila u Minhenu i mi transformišemo naše srednje škole u onim pravcima koji donose siguran i dobar posao”, objasnio je ministar.

Govoreći o sistemu za ekskurzije i izlete, on je naglasio da će biti još jednu tranzitnu godinu u tom segmentu, i dodao da je licenca za direktore jako bitna stvar kod ekskurzija, “jer je on nosilac obaveza pravnog lica”.

“Ako napravi loš ugovor, ako ga loše sprovede, ako nije sproveo mere bezbednosti oko ekskurzija – nijedan ministar to za njega ne može da obeća, direktor to mora sam – a ministar može da smeni”, ocenio je Šarčević.

Podsetio je da je napravljen koncept za ekskurzije koji će podrazumevati osam regiona u Srbiji, i ujednačenost cene.

“Sada ćemo imati već treći sastanak sa ljudima iz turističkih agencija i pokrenuli smo taj mehanizam, a prve godine neće baš sve moći da legne, da li će objekti imati tu kategorizaciju, a moraćemo jedno godinu dana da radimo na tome šta pripada kojoj regiji”, rekao je Šarčević i dodao da je u ministarstvu određen koordinator za taj posao i da postoji dobar pravilnik koji bi trebalo da bude sproveden.

Ministar je poručio roditeljima koji ima primedbe na cene izleta i ekskurzija da bude aktivni i da ono što misle da su nepravilnosti sami prijavljuju.

“Nemoguće je da celu piramidu kontroliše jedan čovek, postoje saveti roditelja i predstavnici roditelja u školskim odborima, i zašto se ne bi direktno obraćali prosvetnoj inspekciji,i pa i kabinetu, odnosno pomoćnicima za osnovno i srednje obrazovanje”, rekao je Šarčević.

Dodao je da će jedinstveni informacioni sistem u prosveti (JISP) omogućiti apsolutnu kontrolu.

Izvor: Tanjug/Pink

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.