Napreduje proces strateškog rešavanja pitanja SPENS-a

0

Na osnovu protokola o saradnji Grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj, potpisanog krajem avgusta, a vezano za koncept “Green City”, kupovinu novih autobusa za JGSP, i rešavanje pitanja JP SPC “Vojvodina”, danas je u Gradskoj kući prezentovana studija rekonstrukcije SPENS-a i unapređenja energetske efikasnosti tog objekta.

“Nisam slučajno pre oko godinu dana otvorio temu SPENS-a, i to sa jednom radikalnom opcijom, kako bih probudio celokupnu javnost, i vidite da smo danas daleko otišli. Mešovita stručna komisija međunarodnih i domaćih eksperata, uz podršku granta Evropske banke za obnovu i razvoj prema Gradu, predstavila je analizu energetske efikasnoti, postojećeg stanja projektno-tehničke dokumentacije, stanja postojećih delova objekta, kao i benefit analizu ponuđenih modela rekonstrukcije objekta. Mi ćemo za dve nedelje imati finalnu verziju analize koja će nas usmeriti na to šta je najvažnije i najhitnije da radimo, i kako da to finansijski izvedemo. Očigledno je da je trenutno najugroženiji zatvoreni bazen, i ova komisija smatra da se hitno mora krenuti u njegovu rekonstrukciju, ne čekajući dalje strateške poteze oko SPENS-a. Za to je već pripremljena projektno-tehnička dokumentacija, i mi ćemo krenuti u rekonstrukciju bazena, ali vodeći računa o svim sadržajima koji se tamo realizuju, kao što su rekreativno plivanje, škola plivanja, treninzi klubova. Paralelno s tim sprovodićemo aktivnosti složenog procesa kompletne rekonstrukcije objekta koja podrazumeva obnovu krova, fasadnog omotača, stepeništa, ulaznih i izlaznih pravaca, toplotno-rashladno-ventilacionog sistema i zamenu rasvete”, naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kako je rekao, cilj je da se dobije funkcionalan, u dobroj meri samoodrživ, energetski efikasan objekat za narednih 40-50 godina, te da bude primamljiviji ljudima iz biznisa koji iznajmljuju lokale, ali i da se koncipira drugčiji sadržaj prvog i drugog sprata.

“Kao što smo pominjali, ideja je da tu bude Centar za izučavanje veštačke inteligencije za Vojvodinu, zatim deo Dečje biblioteke, jer su mali kapaciteti u Dunavskoj ulici i drugo. Brzo ćemo krenuti u izradu projektno-tehničke dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju zgrade, i očekujemo da ćemo dobiti dobre uslove, i moguće nove grantove Evropske banke, oko pripreme tendera, nadzora i sl. Reč je o dugoročnom procesu, i cilj nam je da, ko god sutra bude vodio Grad, konačno zna šta je tačno potrebno za rešavanje pitanja SPENS-a, a kroz taj objekat i danas prođe od 5 do 15 hiljada ljudi dnevno”, rekao je Vučević.

Gradonačelnik je takođe istakao da je JGSP raspisalo javni poziv za nabavku najmanje još 30 autobusa, i to ne računajući onih sto za koje je Grad obezbedio sredstva iz budžeta.

“Drago nam je što smo u mogućnosti da pomognemo da Grad Novi Sad reši jedno od prioritetnih pitanja, odnosno rekonstrukciju SPENS-a, a važno je istaći da postoji mogućnost da se u tom procesu koriste obnovljivi izvori energije, solarni paneli, te da se iskoristi geotermički potencijal, i tu mogućnost sada treba da razmotri Grad Novi Sad”, izjavila je dirktorka EBRD za Zapadni Balkan Zuzana Hargitai.

Prema rečima gradonačelnika trenutno nema finalnog projektno-tehničkog dokumenta koji bi precizirao iznos potreban za rekonstrukciju SPENS-a prema grubim procenama reč je o sumi od 27 do 34 miliona evra. Takođe, procene su da bi, nakon rekonstrukcije, ušteda u održavanju gradskog sportskog i poslovnog centra, bila od 50 do 60 posto.

Izvor: nsuzivo.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.