Najčešći zavisnici od video-igrica su deca

0

U srpskoj javnosti nedavno je odjeknula vest da se 12-godišnji dečak navodno ubio jer mu je majka zabranila da igra omiljenu video-igricu, a načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za metalne bolesti u Beogradu, Ivica Mladenović, upozorava da su upravo deca od 10 godina pa naviše najviše zavisna od video igrica.

“To su godine kada je zavisnost od video-igrica najzastupljenija i ide do neke navršene 25. godine”, kaže Mladenović za “Blic” i ističe da je u Dnevnoj bolnici za mlade politoksikomane (zavisnike) tog Instituta u poslednjih godinu dana bilo oko 15 hospitalizovanih pacijenata, uglavnom uzrasta od 12 do 18 godina.

Mladenović, koji je i šef dnevne bolnice i koji je sa kolegom Goranom Lažetićem napisao knjigu “Izgubljeni u virtuelnom svetu – Zavisnost od interneta i video -igara”, ocenjuje da je suštinski problem u činjenici da su mladi koji sada dolaze na lečenje “s tom pričom krenuli pre desetak godina”.

“Vi već sada imate decu od dve-tri godine, kojima je prva igračka tablet računar ili mobilni telefon. Oni ne znaju za drugačiju realnost, osim za realnost uz virtuelni svet video-igrice”, navodi Mladenović.

On ocenjuje da je uznemirujuća činjenica za svu u mladu decu što, kako bi se posvetili video-igricama, zanemaruju druge obaveze, a čak 30 odsto njih zapostavlja učenje do nivoa odustajanja od daljeg školovanja nakon završene osnovne škole.

“U pitanju su mahom odrasle nezrele osobe, deca, adolescenti ili oni koji su u životu zadržali princip zadovoljstva kao dominantan. Kao i za druge bolesti zavisnosti, podložnija su deca iz rasturenih i neuravnoteženih porodica i osobe koje već imaju neki psihijatrijski poremećaj, najčešće depresivni ljudi koji traže kompenzaciju za nedaće realnog života”, navodi Mladenović.

On smatra i da je od velikog značaja to što je Svetska zdravstvena organizacija u junu prošle godine klasifikovala zavisnost od kompjuterskih igara kao bolest.

“Blic” navodi, pozivajući se na knjigu “Izgubljeni u virtuelnom svetu-Zavisnost od interneta i video-igara”, da je neophodno da pacijent ispunjava sva četiri kriterijuma – preokupacija internetom (video igrom), povećanje vremena provedenog na internetu, nagli prekid korišćanja praćen uznemiravanjem, neraspoloženjem, agresivnošću i gubitak kontrole (ostaje na internetu duže nego što je planirano) da bi se konstatovala zavisnost od interneta.

Takođe, kako navodi, potrebno je da on ispunjava i bar jedan od naredna tri kriterijuma – potreba za korišćenjem interneta (igranje video-igre) da bi se izbegla negativna osećanja, korišćenje interneta bez obzira na moguće posledice (gubitak veze, slabi uspesi na poslu, u edukaciji) i negiranje i minimiziranje korišćenja interneta.

“Blic” navodi i da su posledice po zdravlje depresivnost, anksioznost, nesanica, razdražljivost, implusivnost, malaksalost i simptomatska epilepsija.

Upozorava i da postoje posledice po porodicu, kao što su izolacija od ostalih članova, neobavljanje porodične uloge, slaba komunikacija i česte svađe i profesionalne posledice, kao i posledice po školu, poput smanjenja vremena posvećenog učenju, propuštanje ispitnih rokova, izostanci sa predavanja, gubitak godine i napuštanje školovanja.

Izvor: rtv, tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.