Medvedev: Čestitam godišnjicu, želim vam mir, slobodu, prosperitet i blagostanje

0
Foto: Tanjug

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da “Srbiji želi mir, slobodu, prosperitet i blagostanje. Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, poručio je Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

U obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Medvedev je rekao “da mu je čast što boravi u Beogradu baš na današnji dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma”.

“Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fašizma i želim vam mir, slobodu, prosperitet i blagostanje”, poručio je Medvedev.

Rusija isključivo za mirno rešenje za Kosovo i Metohiju

“Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, poručio je Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rešavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN.

“Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama”, rekao je Medvedev.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svetskim poslovima ne suprotstavlja modelu globalizacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

“Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa”, podvukao je Medvedev.

On je istakao da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

“Rusija će”, kaže, “ceniti to što se Srbija, uprkos svom opredeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije”.

On je naglasio da da je Rusija zainteresovana za partnerske odnose sa EU, da ima stabilnu, uspešnu ekonomsku saradnju i razvoj i odgovornog komšiju.

Podsetio je da je obim robne razmene između Rusije i EU pre sankcija bio 407 milijardi evra, a da se potom smanjio dva puta.

Rusija je, kako je rekao, otvorena za obostranu saradnju sa EU ali samo uz uzajamno poštovanje i razumevanje.

U tom konetsku ocenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primer.

“Jer vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jeste tako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. veku, posle potresa 1917. godine u našoj zemlji kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosima mogu da posvedočim i ja jer je tako bilo i pre deset godina kada sam govorio za ovom govornicom”, rekao je on.

“Odnosi su sada u dobroj fazi, odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumevanja i poverenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmena raste a obim ruskih investicija premašio je četiri milijarde dolara, a plan je da ga povećamo minimum za 1,5 milijardi”, rekao je Medvedev.

On je poručio da Rusija ceni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svesnoj reviziji istorije.

“To je važno danas kada se”, kako je rekao, “u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava”.

“Takvo gubljenje sećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo posle rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostrana rešenja da opravdaju bilo koje delatnosti”, rekao je Medvedev.

“Sve to”, dodao je, “stvara uslove za napetosti i konflikte, što dalje vodi ka nestabilnost u celom svetu”.

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posledice delovanja koje se vrše u protivrečju i zaobilazeći međunarodno pravo, podsetivši na NATO agresiju 1999. godine, kada je, kaže, podržavala Srbiju, kao što to čini i danas.

Ne ili zapad ili istok,već pragmatična saradnja

Medvedev je izrazio je nadu da Evropska unija neće zameriti Srbiji na potpisivanju trgovinskog sporazuma sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i ocenio da stav EU “ili istok ili zapad” ne vodi u pravom smeru.

Medvedev je podsetio da će 25. oktobra u Moskvi, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, taj sporazum biti potpisan.

“Ne treba saradnju usmeravati na ‘ili – ili’, ne treba reagovati na ideološke obmane i klišee i biti protiv takvog destruktivnog pristupa, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju”, poručio je Medvedev u Skupštini Srbije i dodao da je Rusija protiv konfliktnog pristupa.

Potpisivanje sporazuma sa EAEU za Srbiju znači pristup tržištu od 180 miliona ljudi, da će izvoz pojedinih srpskih proizvoda na tom tržištu biti liberalizovan, ali i da će to učiniti Srbiju privlačnijom ruskim i ostalim investitorima iz Evroazije.

“Sa našim partnerima mi gradimo Evroazijsku uniju, koja se zasniva na ravnopravnosti i poštovanju interesa jednih drugih. Međutim, Evroazijska unija nije zatvoren klub, već smo otvoreni za saradnju i sa drugim zemljama”, rekao je Medvedev.

Kaže da su partneri iz EU odbacili saradnju sa Rusijom.

“Rusija zbog toga ne tuguje, ali je to ostavilo posledice na rešavanje brojnih zadataka u Evropi i na ekonomiju, zbog čega su izgubljene milijarde evra koje se ne mogu povratiti”, zaključio je Medvedev.

Medvedev je ranije stigao u Dom Narodne skupštine Srbije, gde se na posebnoj sednici obratio poslanicima.

Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Obraćanju ruskog premijera prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ali ne i deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Poslanici koji su se odlučili da bojkotuju rad skupštine nisu prisustvovali nijednoj od posebnih sednica parlamenta, na kojima su se obraćali strani zvaničnici.

Brnabić i Medvedev: Poseta potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije

Brnabić i Medvedev, složili su se danas ranije da njihovi razgovori predstavljaju priliku da se još jednom potvrdi spremnost za dalji razvoj saradnje između dve zemlje i obeleži savezništvo iz Drugog svetskog rata.

Brnabić je zahvalila premijeru Rusije na poseti našoj zemlji, koja, kako je istakla potvrđuje nivo odnosa Srbije i Rusije.

“Dobrodošli i hvala što se danas odvojili vreme da obeležimo naše savezništvo u Drugom svetskog ratu”, poručila je Brnabić na početku razgovora u četiri oka sa ruskim kolegom.

Ona je dodala da je za Srbiju velika čast što je u januaru ove godine ugostila i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

“I vaša poseta potvrđuje nivo odnosa između Rusije i Srbije”, naglasila je Brnabić.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izrazio je danas zadovoljstvo što je ponovo, posle 10 godina, u poseti prijateljskoj Srbiji i to još tako značajnim povodom kao što je 75. godišnjica oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

“To je naš zajednički praznik ali i dobar povod za razmenu informacija o tome kako se razvijaju naši odnosi”, rekao je Medvedev na početku razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Palati Srbija.

Kako je napomenuo, desilo se da je prethodno u Beogradu bio pre tačno deset godina – 20. oktobra 2009. godine.

On je izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa premijerkom Srbije i očekivanje da će današnji razgovori, ali i njena skora poseta Moskvi, doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.

“Još jednom hvala za susret, lepo vreme i počnimo razgovore”, rekao je Medvedev.

Brnabić i Medvedev za jačanje strateškog partnerstva

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev su u srdačnom razgovoru potvrdili čvrsto opredeljenje za dalje jačanje političkih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje i produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Potvrda dobrih odnosa je i to što će biti potpisan veliki broj važnih sporazuma o saradnji, čime se realizuju dogovori postignuti tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu početkom godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić je istakla da je Srbija zahvalna predsedniku Putinu na pozivima koje je uputio predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Rusiju do kraja godine, kao i na pozivu da učestvuje na svečanostima povodom obeležavanja 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u maju sledeće godine, i istakla da je to velika čast za Srbiju i potvrda savezništva i prijateljstva.

“Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci protiv članstva tzv. Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama”, naglasila je premijerka Brnabić u razgovoru. Ona je rekla da je Srbija posvećena nastavku dijaloga u cilju dolaženja do kompromisnog rešenja.

Brnabić i Medvedev razgovarali su o predstojećoj poseti predsednice Vlade Srbije Moskvi, tokom koje će biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Posebno važna je saradnja u oblasti energetike, železnice i visokih tehnologija, kao i vojnotehnička saradnja. Prošle godine Ruska Federacija bila je treći spoljnotrgovinski partner Srbije, peto po značaju naše izvozno tržište i četvrto po veličini uvoza.

Brnabić i Medvedev razgovarali su o projektima saradnje u oblasti energetike i infrastrukture.

Započeta je izgradnja gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom koji zajednički sprovode JP Srbijagas i Gasprom. Takođe, u toku je projekat rekonstrukcije i modernizacije otvorene pruge na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Premijeri su razgovarali i o realizaciji Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Republike Srbije, kao i na izgradnji Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Republici Srbiji, ukupne vrednosti 230 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Brnabić i Medvedev istakli su u razgovoru važnost negovanja antifašističkih vrednosti koji su temelj moderne Evrope i poštovanja velikog broja žrtava srpskog i ruskog naroda u borbama za slobodu tokom Drugog svetskog rata.

Prethodno, ruski premijer, koji je u Srbiju stigao povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je prikazu “Sloboda 2019” na batajničkom aerodromu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dve zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije.

U delegaciji sa premijerom Rusije su i dva ministra – kulture Vladimir Rostislavovič Medinski i energetike Aleksandr Novak, kao i prvi zamenik ministra prosvete Pavel Zenjkovič, zamenici ministra spoljnih poslova Aleksandr Gruškov, odbrane JunusBek Jevkurov, finansija Jurij Zubarev, zamenik poljoprivrede Sergej Ljevin, zamenik ministra industrije i trgovine Oleg Rezancev i zamenik ministra zaduženog za ekonomski razvoj Ruske Federacije Oksana Tarasenko.

U ruskoj delegaciji čiji je član i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je i rukovodilac Federalne carinske službe Vladimir Bulavin, direktor federalne službe nadležne za vojnotehnička pitanja Dmitri Šugaev.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.