Izvoz vojvođanskog agrara težak 436,8 miliona evra

0

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, koje je obradila Privredna komora Vojvodine, u periodu januar–maj 2018. godine izvoznici iz Vojvodine realizovali su izvoz agrarnih proizvoda vredan 436,8 miliona evra, što je 21,6 odsto manje u odnosu na isti period u prethodnoj godini, dok je uvoz vredeo 192 miliona evra i veći je 32,86 odsto.

– Spoljnotrgovinska razmena agrarnih proizvoda iz Vojvodine beleži stalni suficit u razmeni – rekao je predsednik PKV-a Boško Vučurević. – Brži rast uvoza od izvoza u tom periodu smanjio je suficit agrara 40,3 odsto u poređenju s istim periodom u 2017. godini.

U periodu januar–maj 2018. godine pokrivenost uvoza izvozom je bila 230 odsto, a to je 40,7 procenata manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je bila 380 odsto.

– U prvih pet meseci ove godine došlo je do pada vrednosti izvoza agrarnih proizvoda u poređenju s istim periodom u 2017. godini, i to prvenstveno zbog manjeg izvoza kukuruza. U posmatranom periodu, iz AP Vojvodine izvezeno je ukupno 322.220 tona kukuruza, odnosno 64,3 odsto manje nego u istom periodu lane – rekao je Vučurević.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, procena izvoza kukuruza iz Srbije u ekonomskoj 2017/18. godini iznosi 428.000 tona. Imajući u vidu da je prošle godine rod kukuruza bio znatno manji, izvoz je na nivou očekivanog, ali znatno ispod proseka.

Na drugom mestu po vrednosti izvoza je pšenica, koja je u periodu januar–maj 2018. godine iz AP Vojvodine izvezena u vrednosti od 34,6 miliona evra, što je 70 odsto više u odnosu na isti period 2017. U tom periodu je nadoknađen zaostatak u izvozu iz druge polovine prethodne godine kada je on bio usporen. Izvoz je bio manji jer su prodavci očekivali višu cenu pšenice posle žetve i nisu hteli da je prodaju. Po podacima „Žita Srbije”, zbog jeftine pšenice u Crnomorskom regionu, a visoke cene pšenice na domaćem tržištu, koja nije bila konkurentna, nije bilo prodaje naše pšenice FOB (Free On Board), a bio je smanjen izvoz i u zemljama okruženja. Tržište pšenice oživelo je početkom marta ove godine.

Najveći deo šećera Srbija izvozi na tržište Evropske unije, ali je zbog ukidanja kvota za šećer u EU i evidentnog pada njegove cena na međunarodnom tržištu došlo do značajnog pada izvoza. Od početka do maja ove godine, iz AP Vojvodine je izvezeno šećera za oko 7,4 miliona evra, što je 75 odsto manje u odnosu na isti period 2017. U posmatranom periodu iz AP Vojvodine je izvezeno 21.773 tona šećera, što je 41,1 odsto od izvoza u istom periodu prethodne godine. Prosečna izvozna cena šećera od januara do maja iznosila je 340,6 evra tona i niža je 40 odsto u odnosu na isti period 2017.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.