Iz sive zone (preko subvencija) do legalnih tokova

0

Nacionalna služba za zapošljavanje i ove godine dodeljuje sredstva za samozapošljavanje. To bi moglo da pomogne onima koji nemaju posao, ali imaju ideju da ga započnu. Od onih koji dobiju subvenciju, na tržištu posle prve godine opstane 70 odsto, kaže direktor NSZ–a Zoran Martinović.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je nedavno objavljen javni poziv za sve mere aktivne politike zapošljavanja za 2019. godinu i da se povećava broj zainteresovanih za subvencije.

“Planirali smo da i ove godine preliminarno uključimo 4.000 lica koja se nalaze na evidenciji. To su uglavnom osobe koje tretiramo teže zapošljivim. Imaćemo poseban program i za Rome koji mogu da koriste subvenciju za samozapošljavanje. Svake godine uključimo preko 100 osoba sa invaliditetom. Veliko je interesovanje i Roma i osoba sa invaliditetom, ali i mladih do 30 godina”, objašnjava Martinović.

Ove godine, naglašava, biće povećani iznosi za subvencije za samozapošljavanje.

“Početni iznos biće 200.000 dinara za opštu populaciju, za osobe sa invaliditetom 240.000 dinara, a za viškove zaposlenih 220.000 dinara. To je možda simbolični podsticaj, ali nam se čini kao stimulans za mnoge nezaposlene”, kaže Martinović.

Navodi da se za podsticaje uglavnom odlučuju oni koji su na evidenciji NSZ-a, ali već imaju neku opremu ili prostor za rad.

“Podsticaje mogu da koriste za poreze i doprinose. Veliki broj naših nezaposlenih su u nekoj sivoj zoni. Na ovaj način ih uvodimo u legalne tokove”, precizirao je Martinović.

Ko je zainteresovan za mere aktivne politike 

Za mere aktivne politike su, kaže, neretko zainteresovane zanatlije, ali ima i onih koji se bave uslugama.

“Među njima su i advokati, stomatolozi, ali i oni koji se bave uslugama. Nama je zadovoljstvo što tu dominira, ipak, proizvodnja i prerada”, navodi Martinović.

Nemogućnost pronalaženja posla je jedan od faktora zbog kojih se ljudi odluče da pokrenu sopstveni biznis, ali kod konkurisanja za podsticaje preovladavaju i drugi razlozi, rekao je Martinović.

“Neko ima nasledstvo, neko dobru ideju, neko prostor. Ovi podsticaji im pomažu da pokrenu posao. Pozitivno je to što da nakon isteka prve godine, kada mi pratimo njihovu delatnost, oko 70 odsto je i dalje aktivno. I to je sličan procenat kao na nivou EU”, kaže Martinović.

Ima, dodaje, i onih koji zloupotrebe novac za pokretanje posla.

Izvor: rts

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.