Brnabić u Lisabonu na najvećoj tehnološkoj konferenciji na svetu

0
Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić učestvuje danas na Veb samitu u Lisabonu. Veb samit je, po oceni Forbsa, najbolja tehološka konferencija na svetu, sa više od 70.000 učesnika, među kojima su direktori i osnivači tehnoloških kompanija, start-apova, predstavnici vlada, međunarodnih institucija i medija.

Premijerka Brnabić predstavlja Srbiju u Lisabonu na dva panela.
Premijerka Brnabić govorila je najpre na panelu o lažnim vestima, održanom na centralnoj bini samita, pred oko 15.000 učesnika, zajedno sa izvršnom direktorkom „Mozile“ Mišel Bejker i direktorom „Gardijan medija grupe“ Dejvidom Pemselom. Moderator panela bio je Metju Garahan iz Fajnenšl Tajmsa.
Brnabić je rekla da lažne vesti, alternativne činjenice i fenomen post-istine nisu novi, već da se u današnjem svetu, upravo zbog Interneta, pametnih telefona i društvenih mreža, šire mnogo lakše, brže i efikasnije. Podsetivši na jedan od Čerčilovih citata, da laž obiđe pola sveta dok istina „jedva navuče pantalone“, ona je istakla da se u današnjem svetu istina nije „još ni probudila“, a lažne vesti već su raširene širom sveta.
„Ono što je najveći problem sa lažnim vestima, jeste da one stvaraju atmosferu nepoverenja i da polarizuju društva“, naglasila je Brnabić.
U razgovoru sa učesnicima panela, premijerka je rekla da je veliki izazov lažnih vesti to što najviše utiču na stvaranja osećanja nepoverenja među mladima, koji nemaju veru ni u kakvu ideju, niti se zbog toga osećaju delom društva. „Sa lažnim vestima najbolje ćemo se izboriti investiranjem u obrazovanje i upravo zato Srbija investira u promenu koncepta obrazovanja – učimo mlade ljude kako da misle, a ne šta da misle“, istakla je Brnabić.
Ona je rekla da su glavni mehanizmi za borbu protiv lažnih vesti, pored obrazovanja, i analitičko razmišljanje, podsticanje mladih da preispituju informacije i različite autoritete, kreativne industrije, inovacije, nauka, istraživanje i razvoj. „Zadatak vlada je da pružaju pravovremene i tačne informacije, kako bi sprečili spekulacije“, rekla je premijerka, ističući da će lažne vesti naterati vlade da budu otpornije i transparentnije.
Svi učesnici skupa u Lisabonu složili su se da su lažne vesti moderni izazov za demokratiju. Kasnije tokom dana, premijerka Brnabić govoriće o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj.
Učešće na Veb samitu u Lisabonu predstavlja veliko priznanje i rezervisano je za svetske lidere u različitim oblastima. Među učesnicima i govornicima Veb samita u Lisabonu su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik Majkrosoft Korporacije Bred Smit, evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vesager, potpredsednica kompanije Epl Lisa Džekson, osnivač Pinteresta Ben Silberman, predsednik Portugala Marselo Rebelo di Soza, i mnogi drugi.

Brnabić: Inovacije i IT su razvojna šansa Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, koja učestvuje na Veb samitu u Lisabonu, razgovarala je na intervjuu na sceni, sa novinarom nemačkog ARD Markusom Prajsom, o izazovima i rezultatima koje je Srbija postigla u oblasti razvoja tehnoloških i kreativnih industrija i potencijalima novih tehnologija za ekonomski razvoj.
U razgovoru sa Prajsom, Brnabić je istakla da su digitalizacija i obrazovanje ključni prioriteti Vlade koju vodi. „Četvrta industrijska revolucija daje nam šansu za iskorak koju moramo da iskoristimo“, naglasila je premijerka.
Srbija je već sada prepoznata kao jedan od lidera u digitalizaciji.
„Tri su ključna stuba digitalizavcije, i to su eUprava, obrazovanje i ekonomija“, naglasila je premijerka. Ona je psoebno istakla da je najvažnija trasformacija iz ekonomije koja se zasniva na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, preduzetništvu, istraživanju i razvoju.
Govoreći o najvažnijim rezultatima u oblasti digitalizacije i IT, predsednica Vlade izdvojila je uvođenje programiranja kao obaveznog predmeta, obezbeđivanje interneta u osnovnim školama širom Srbije i opremanje škola IT opremom, kao i pilot projekat uvođenja digitalnih nastavnih materijala. Takođe, među najvažnijim rezultatima izdvojila je povećanje broja IT odeljenja u srednjim školama i povećanje broja studenata na IT smerovima na fakultetima, izdvajanje od oko 100 miliona evra za inovacionu infrastrukturu, prekvalifikacije u oblasti IT i digitalnih veština, stvaranje baze za potpunu elektronsku upravu i planirane poreske olakšice za istraživanje i razvoj, kao i inovacije.
Brnabić je istakla da Srbija ima mnogo manje izražen problem sa odlaskom mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje nego ranije, jer ova Vlada vodi računa o potrebama mladih. „Srbija je zemlja koja se ponosi kompanijama kao što su Nordeus i Seven Bridžis, i zemlja koja ima vodeći evropski centar izvrsnosti u oblasti digitalne poljoprivrede – novosadski Biosens. To su sve uspesi mladih inovatora i talentovanih preduzetnika, koji su imali hrabrost i jasnu viziju i Vlada Srbije će takve ideje uvek podržati“, istakla je premijerka. Takođe je rekla kako bi Srbija do kraja godine trebalo da postane članica CERN-a.
U zaključku razgovora sa Prajsom, govoreći o političkim temama, premijerka je rekla da je za Srbiju ključno rešavanje pitanja Kosova i Metohije. „Predsednik Aleksandar Vučić je pokrenuo dijalog i Srbija je posvećena pronalasku kompromisnog rešenja u dijalogu sa Prištinom. Važna nam je stabilnost u regionu i u interesu Srbije je rešavanje kosovskog pitanja. Time pokazujemo odgovornost prema budućim generacijama“, rekla je predsednica Vlade.
Brnabić je istakla da je članstvo u EU strateški cilj naše zemlje. „Mi delimo evropske vrednosti i posvećeni smo našem evropskom putu“, istakla je Brnabić i naglasila da je fokus i suštinu u reformama, koje pre svega doprinose boljem kvalitetu života svih građana Srbije a da će članstvo u EU doći kao rezultat tih reformi. „Ne opterećujemo se datumima i rokovima. Ono što je važno to je moderna ekonomija koja znači i jaku Srbiju, dalja digitalizacija javne uprave i konkurentnija privreda“, zaključila je premijerka.

Izvor: novosadska tv

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.