Brnabić o investicijama, planu za Resavicu, budžetu za 2020…

0

Država ima plan da za preduzeća koja su godinama bila na teretu budžeta, a neka su još uvek, pronađe strateške partnere, kao što je to uradila u slučajevima RTB Bor, Železare Smederevo, PKB…, kaže premijerka Ana Brnabić i naglašava da država ima plan i za “Resavicu”, čija bi četiri rudnika po preporuci MMF-a trebalo zatvoriti.

Rudari ne moraju da brinu, država ih neće ostaviti bez posla, poručuje premijerka u intervjuu za Tanjug.

“Nećemo zatvoriti nijedan rudnik sve dok za 3.500 radnika ovog preduzeća ne obezbedimo alternativno zaposlenje”, kaže Brnabić.

Navodi da vlada ima dobro pripremljen socijalni program koji će ponuditi radnicima četiri, od šest rudnika predviđenih za zatvaranje.

Zbog ekonomske situacije i demografije regiona u kojem se nalaze rudnici, vlada za sad ne želi da ih zatvori.

“Nismo želeli da krenemo u to sad, dok nemamo alternativu u smislu da otvorimo neke druge privredne aktivnosti za sve ljude. Neki možda žele socijalni program, veliki broj njih želi da se zaposli negde dalje, tako da paralelno s tim, radimo na otvaranju novih radnih mesta pre nego što zatvorimo rudnike u Resavici”, kaže Brnabić govoreći o planovima države za rešavanje pitanja nekoliko važnih preduzeća.

Ona tako napominje i da se za Azotaru iz Pančeva koja je otišla u stečaj traži strateški partner i da “Azotara nije završena priča”.

Što se tiče MSK iz Kikinde, preduzeće koje je uspelo da se oporavi i sada posluje pozitivno, Brnabić kaže neće biti ponuđeno treći put na prodaju.

Ona podseća da na dva prethodna poziva za strateško partnerstvo, nije bilo zainteresovanih, pa je odlučeno da se ne objavljuje treći poziv za tu kompaniju, obzirom da bi u tom slučaju vrednost ponuđenog preduzeća bila svega 30 posto od njegove procenjene vrednosti.

U ovom trenutku, dodaje, to je manje od obrtnog kapitala MSK i zato se traži strateški partner.

Slična situacija je i kada je reč o Petrohemiji, za koju država takođe traži partnera, a Brnabić otkriva da zainteresovanih ima, iako za sada, ponude nisu u skladu sa očekivanjima države.

“Petrohemija i MSK više nisu teret za budžet. I jedna i druga kompanija su stabilizovane, obe pokrivaju svoje izdatke, troškove, i stabilno posluju”, navodi premijerka.

Ono što će pored rešavanja pitanja pojedinih preduzeća ostati kao prioritet njene vlade je i izdvajanje više novca za infrastrukturu, što bi trebalo da omogući budžet za narednu godinu.

Na pitanje Tanjuga da li su ministarstva već dostavila predloge svojih budžeta za 2020. i da li će državna kasa biti uvećana sledeće godine, podseća da ministarstva imaju rok do 1. septembra da dostave predloge, a da će odluka o uvećanju zavisiti i od toga kakav bude ekonomski rast ove godine.

Veruje da će projektovani rast od 3,5 posto biti dostignut.

Obzirom da je ranijih godina bila praksa da se budžet pre usvajanja u Skupštini predstavi javnosti, Brnabić na pitanje Tanjug da li će “knjiga finansija” ove godine biti data javnosti na uvid, pre slanja u Parlament, kaže da će se vlada svakako truditi da to uradi.

“Najmanje što ćemo sigurno uraditi je da ćemo sa građanima Srbije podeliti koji su to prioriteti Vlade za 2020. godinu i u skladu sa tim koji su to prioriteti za koje se odvajaju sredstva u budžetu, u smislu resora ili određenih projekata”, kaže premijerka.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.