Zdrave navike: Ovi sportovi su najbolji za održavanje zdravlja!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Fizička aktivnost je veoma važna za održavanje zdravlja i upravo je to ono što preporučuju svi stručnjaci. Međutim, postoje aktivnosti koje su posebno dobre za naše zdravlje!

Bavljenje sportom može da pomogne kako u održavanju zdravlja, tako i u održavanju vitke linije i kondicije, ali ne utiču svi sportovi na naš organizam podjednako.

Naime, postoje određeni sportovi koji su posebno dobri za održavanje zdravlja i koji pomažu da se smanje rizici od različitih bolesti koje predstavljaju najčešće uzroke smrti u svetu, kao što su, pre svega, kardiovaskularne bolesti.

trcanje

Upravo tako se, na osnovu rezultata studije koju su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Sidneju, među „najzdravijim“ sportovima nalaze plivanje, raketni sportovi, biciklizam, fudbal, trčanje i aerobik.

tenis

Rezultati studije su pokazali da je za 47 odsto smanjen rizik od srčanih oboljenja kod onih koji se bave raketnim sportovima, kao što je tenis ili badminton, dok je kod plivača rizik od ovih bolesti manji za 28 odsto.

plivanje

Stručnjaci savetuju da se u redovnu fizičku aktivnost pojedinca uvede i vožnja biciklom koja može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za čak 15 odsto, dok oni koji se bave aerobikom imaju za 27 odsto manje šanse da obole od srčanih bolesti koje mogu biti uzrok prerane smrti.