Zanimljiva istorija: Šta je ženama zabranjivano?

0

Poznato je da žene nisu bile ravnopravne sa muškarcima u istoriji i da su imale poseban status u društvu. Uz taj tretman bilo im je zabranjeno mnogo stvari.

Upravo tako žene nisu mogle da odlučuju ne samo o budućnosti društva, nego ni o svojoj, a ove stvari su bile zabranjene za žene pre samo nekoliko desetina godina:

Fudbal

Žene ni u kom slučaju nisu mogle da igraju fudbal, koji se smatrao muškim sportom. Kao opravdanje za ovu zabranu fudbalska liga je 1921. godine odlučila da je žensko telo jednostavno “nepogodo” za igranje ovog sporta.

Kreditne kartice

Iako su se kreditne kartice pojavile relativno skoro u istoriji – žene u početku nisu mogle da ih dobiju. Tako su početkom 20. veka banke izbegavale da ženama daju ove kartice – pogotovo onim ženama koje nisu udate, dok su udate žene mogle da dobiju kreditne kartice – ukoliko im njihovi muževi to dozvole i potpišu zahtev.

Članovi porote

U istoriji žene jednostavno nisu mogle da budu deo porote, zato što se smatralo da bi mogle da simpatiziraju zločince i imaju previše razumevanja za njihov zločin, kao i da bi mogle da “nasednu” na laži koje izgovore.

Vojska

Žene naravno nisu mogle da se pridruže vojsci jednostavno kao što to mogu danas. Naime, ženama je u američkoj vojsci bio dozvoljeno služenje još od 1948. godine, ali sve do 2013. godine one nisu mogle da učestvuju u direktnoj borbi.

Trčanje maratona

Maraton je još jedna sportska disciplina koja je ženama bila zabranjena jer “isu dovoljno jake” da izdrže napor koji je potreban da bi se stiglo od početka do cilja trke.

Kontracepcija

Planiranje i sprečavanje trudnoće za žene u istoriji jednostavno nije bilo moguće, barem ne koristeći kontraceptivna sredstva, kao ni abortus. Međutim, i dalje je u nekim društvima kontracepcija veoma delikatno i kontraverzno pitanje, ali mnogo manje od abortusa.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.