Za rešenje OVOG problema – NASA daje 30.000 dolara!

0
Bolnica VITA Novi Sad

NASA je postavila neobično pitanje putovanja u svemir i raspisala takmičenje za tri najbolja rešenja koja će biti nagrađena sa po 30.000 dolara!

Ovim potezom NASA želi da pronađe što efikasnije rešenje za sistem „odlaganja otpada“ koji bi se ugradio u svemirsko odelo, zbog toga što će astronauti tokom putovanja na Mars ili asteroid biti i do šest dana bez mogućnosti da koriste toalet.

Svi koji smatraju da imaju dovoljno dobru ideju za ovo rešenje mogu do 20. decembra da predaju svoje predloge i dizajn za sistem koji će sve „sam raditi“.

NASA je prilikom raspisivanja ovog takmičenja naglasila da pelene nisu zdrava niti realna opcija jer neće moći da traje šest dana, zbog čege je i potrebna pomoć pronalazača koji će dati najbolje rešenje za ovaj problem.

Nakon što se ovo takmičenje završi, naučnici iz NASA će godinu dana testirati tri nagrađena rešenja i najbolji implementirati u odela koja bi, prema planovima NASA trebalo da se koriste u narednoj deceniji – kada bi prva ljudska posada trebala da otputuje na Mars.

Izvor: Brif.rs